Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Απίστευτο: Έκοψαν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του ΙΦΕΤ που δέχονται ακτινοβολία!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Έκοψαν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που εργάζονται στον ακτινοβολητή και στην ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων.

Με μια πρωτοφανή απόφαση που δεν έχει προηγούμενο, κόπηκε το ανθυγιεινό επίδομα στους εργαζόμενους του ΙΦΕΤ.

Πρόκειται για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) που διαθέτει τον μοναδικό ακτινοβολητή στην Ελλάδα, που ακτινοβολεί και αποστειρώνει υγειονομικά υλικά. Και το ζήτημα είναι πως ο ακτινοβολητής λειτουργεί με δέσμες κοβαλτίου υψηλότατης τάσης.

Οι εργαζόμενοι που χειρίζονται το μοναδικό αυτό μηχάνημα, είναι πιστοποιημένοι και φέρουν υποχρεωτικά πάνω τους ένα ειδικό σύστημα που μετρά τη δόση της ραδιενέργειας. Το ειδικό αυτό «μέτρο», καταγράφει τη ραδιενέργεια κάθε λεπτό.

Την εποπτεία του μηχανήματος και των κτηρίων έχει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αλλά και πιστοποιημένος χημικός.

Ο κλάδος είναι ανάστατος καθώς το ανθυγιεινό επίδομα ήταν το ελάχιστο δυνατό που θα μπορούσαν να εισπράξουν ως αμοιβή για τον καθημερινό κίνδυνο που διατρέχουν.

Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, με την ένταξη τους στο ενιαίο μισθολόγιο, αν και ο οργανισμός δεν επιδοτείται από τα κρατικά ταμεία και δρα και ενεργεί αποκλειστικά και μόνο με δικά του κεφαλαία από τις πωλήσεις φαρμάκων, με μια διάταξη αποκλείουν από το ανθυγιεινό επίδομα όλους τους εργαζόμενους σε φορείς που δεν είχαν πάρει κοινή υπουργική απόφαση!

Το Σωματείο των Εργαζομένων του ΙΦΕΤ εδώ και 3 χρόνια περνούσε κάθε λίγο και λιγάκι την πόρτα του αρμόδιου υπουργείου και ζητούσε επιτακτικά να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Μάλιστα οι αρμόδιοι υπουργοί– σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr– διαβεβαίωναν τους εκπροσώπους του κλάδου, ότι επρόκειτο για αδικία και αστοχία του νόμου, ενώ σε κάθε συνάντηση δεν παρέλειπαν να πουν ότι το λάθος θα διορθωθεί άμεσα. Φευ όμως…
Διορθώσεις μόνο στα…χαρτιά

Και βέβαια κατά τη συνήθη τακτική των πολιτικών, τα λόγια μείνανε λόγια…
Σε αλλεπάλληλες ενοχλήσεις, επιστολές διαμαρτυρίες στον υπουργό, καθώς και στον τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και σε όλους τους αρμόδιους, το Σωματείο των Εργαζομένων του ΙΦΕΤ, βρήκε πόρτες κλειστές.

Αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι εδώ και μήνες να συνεχίζουν την εργασία τους χωρίς «ανθυγιεινό επίδομα». Να σημειωθεί πως σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, η συγκριμένη εργασία έχει χαρακτηριστεί άκρως επικίνδυνη από την Επιθεώρηση Εργασίας, την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καθώς και από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
Ελεγκτές με επίδομα, εργαζόμενοι χωρίς!

Στο μεταξύ όμως για γέλια και για …κλάματα είναι το γεγονός ότι οι ελεγκτές της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που πραγματοποιούν μια φορά το μήνα τον έλεγχο ασφαλείας των κτηρίων και του ακτινοβολητή, λαμβάνουν ανθυγιεινό επίδομα ενώ οι εργαζόμενοι όχι!

Και το ζήτημα είναι πως στο εργοστάσιο του ΙΦΕΤ συλλέγονται όλα τα ληγμένα φάρμακα της χώρας, καθότι αποτελεί τον Οργανισμό που χειρίζεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης φαρμάκων στη χώρα μας.

Οι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά την αγωνία για την κατάσταση της υγείας τους, καθώς τόνοι ληγμένων φαρμάκων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, συλλέγονται εκεί για να υποστούν στη συνέχεια την απαραίτητη επεξεργασία.

Το Σωματείο των Εργαζομένων του ΙΦΕΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ καταγγέλλει την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Το Σωματείο τονίζει ότι παρά τις έγκαιρες ενέργειες, δεν έγινε καμία διορθωτική κίνηση ούτε από το υπουργείο αλλά ούτε και από τη διοίκηση του ΙΦΕΤ, η οποία όπως λέει το Σωματείο, θα έπρεπε να πιέσει για την κραυγαλέα αδικία που υφίστανται οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου