Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

«Ομερτά» από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τους πρόσφυγες;


«Όρκο σιωπής» φαίνεται πως επιβάλλει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε όσους γιατρούς προσφέρουν υπηρεσίες τους για την περίθαλψη προσφύγων, όπως καταγγέλλει η ΑΡΣΙ.

Όπως φαίνεται και παρακάτω, οι συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν με το ΚΕΕΛΠΝΟ οι υγειονομικοί που προσλαμβάνονται, με χρήση από το πρόγραμμα AMIF της Ε.Ε. για την περίθαλψη των προσφύγων, περιέχουν ρήτρα εχεμύθειας.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών, οι γιατροί υποχρεούνται να υπογράψουν πως θα τηρούν «αυστηρά το απόρρητο της ταυτότητας των ασθενών και οποιασδήποτε πληροφορίας, γεγονότος κ.λπ. που αφορούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στους, συνεργαζόμενους με αυτό, φορείς των οποίων έλαβε γνώση εξαιτίας ή με αφορμή την παρούσα [εργασία], και να μην μεταδίδει αλλά και να εμποδίζει ή να μην διευκολύνει την μετάδοσή τους σε οποιονδήποτε τρίτο».

Μάλιστα, η υποχρέωση εχεμύθειας δεν αφορά μόνο τη «διάρκεια της παρούσας σύμβασης έργου» αλλά «και οποτεδήποτε μετά την λήξη της».

«Με απλά λόγια, αν ο / η γιατρός δει αθλιότητες στην διαβίωση των προσφύγων ή δει απαράδεκτη μεταχείρισή τους από την ΕΛ.ΑΣ. και την Frontex ή δει επιθέσεις εναντίον τους από ακροδεξιές συμμορίες ή δει ανούσια επικοινωνιακά σόου (όπως στα νησιά που πολλές φορές στηνόταν κοντέινερ με το σήμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο απομακρυνόταν μόλις έφευγαν οι κάμερες χωρίς να εξεταστεί ούτε ένας πρόσφυγας) ή δει διάφορες ΜΚΟ να αλωνίζουν ανεξέλεγκτες ή δει γενικά οτιδήποτε, δεσμεύεται για όλη του τη ζωή να μην το αποκαλύψει», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΡΣΙ και καταλήγει: «Τέτοια «ομερτά» ούτε η σικελική μαφία…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου