Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Στην αντεπίθεση περνούν οι Γενικοί Γιατροί


Αποφασισμένη να ακυρώσει την προσπάθεια κι αυτής της κυβέρνησης απονείμει τίτλους ειδικότητας σε γιατρούς άνευ ειδικότητας του ΠΕΔΥ, είναι η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) και η Ελληνική Ένωση Γενικών Ιατρών.

Εκπρόσωποι των προαναφερόμενων φορέων, σε υπόμνημα που κατέθεσαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αναφορικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που τους αφορούν, χαρακτήρισαν αυθαίρετη και παράνομη την κυβερνητική πρωτοβουλία, προειδοποιώντας ότι θα καταπέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με ανάλογες προσπάθειες.

Όπως υποστηρίζουν ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας «επιδεικτικά αγνοεί το γεγονός ότι οι γιατροί αυτοί καθ’ όλο το διάστημα της όποιας λειτουργίας τους, δεν ασκούσαν την Γενική Ιατρική αλλά μόνο κάποιες δεξιότητες της Παθολογίας». Αντίθετα, εξηγούν «το φάσμα της Γενικής Ιατρικής είναι πολύ ευρύτερο και περιέχει γνώσεις και δεξιότητες Χειρουργικές, Ορθοπεδικές, Παιδιατρικές, Ψυχιατρικές και πολλές άλλες που προκύπτουν από την 4ετή εκπαίδευση στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής».

Σύμφωνα με τους φορείς της γενικής ιατρικής, η Τουρκία εφαρμόζοντας εκπαιδευτικό πρόγραμμα «on the job training» 2τούς διάρκειας, εκπαίδευσε στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική 21.000 γιατρούς το 2009. Η Ελλάδα, που χρειάζεται το λιγότερο 2.500 Γενικοί/Οικογενειακοί γιατροί επιπλέον για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, αντί να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα, προτίμησε να πρωτοτυπήσει συμπληρώνοντας τον αριθμό Οικογενειακών γιατρών χρησιμοποιώντας Ειδικούς Παθολόγους και Παιδιάτρους.

«Τυχόν ψήφιση του εν λόγω άρθρου, πέραν της σαφούς υποβάθμισης του κύρους της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα, πλήττει βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πραγματικών Γενικών Γιατρών της χώρας και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σαφών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπρόσθετα, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, καθώς η Πολιτεία, αντί να προστατεύσει όπως οφείλει τον πολίτη, του παρέχει περίθαλψη και φροντίδα από ψευδεπίγραφους ειδικευμένους ιατρούς» επισημαίνουν οι φορείς και ζητούν την απόσυρση της ανορθόδοξης πρότασης της Αριστοτέλους.

1 σχόλιο:

  1. ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ 50-70 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ..ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΤΛΟΥ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΧΙΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ME THN IΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥN ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΜΕ 6ΜΗΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ PALAIOTERA . ΤΑ 25-30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ;ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ;AΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΞΕΡΟΛΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΠΑΧΑΛΟ. ΚΑΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή