Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Mary Harney: Πώς η Υγεία έγινε μοχλός ανάπτυξης στην Ιρλανδία – Επιδοτήσεις και κέντρα έρευνας

Η Ιρλανδία προχώρησε στην τεχνολογική έρευνα και έγινε ελκυστική, συστήνοντας κέντρα ερευνών και δίνοντας υψηλές επιδοτήσεις.

Σημαντικό “εργαλείο” ανάπτυξης αποτέλεσε για την Ιρλανδία ο τομέας της Υγείας. Προσελκύστηκαν επενδύσεις, κυρίως στην έρευνα, οι οποίες επιδοτήθηκαν γενναία από το κράτος.

IATRONET.GR

Τα παραπάνω ανέφερε η Mary Harney, υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας την περίοδο 2004 – 2011, μιλώντας σε συζήτηση με θέμα “Reforms and opportunities in the Healthcare sector”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με την κ. Harney, αρχικά δόθηκε βαρύτητα στη βιομηχανία και προωθήθηκαν οι επιχειρήσεις μιας στάσης για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η Ιρλανδία – είπε – δεν είχε ερευνητικές υποδομές. Προχώρησε, ωστόσο, στην τεχνολογική έρευνα και έγινε ελκυστική, συστήνοντας κέντρα ερευνών και δίνοντας υψηλές επιδοτήσεις.

Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος ήταν τα δύο τρίτα των επενδύσεων να αφορούν την έρευνα και την ανάπτυξη. Προωθήθηκε, παράλληλα, η συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας με την οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις στο χαρτοφυλάκιο της Υγείας.

Σύμφωνα με την ομιλήτρια, όσο χαμηλότερη είναι η φορολογία, τόσο υψηλότερα είναι τα έσοδα της χώρας, υπό την προϋπόθεση βέβαια μίας σταθερής βιομηχανικής πολιτικής, η οποία ακολουθείται από όποια κυβέρνηση κι αν αναλάβει την εξουσία.

Διασύνδεση

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας Harris Pastides αναφέρθηκε στη σημασία της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα.

Έκανε λόγο για μία εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και να προωθηθεί η απασχόληση.

Σύμφωνα με τον κ. Pastides, η παραγωγή φαρμάκων και ο ιατρικός τουρισμός δεν είναι αρκετά για να δώσουν λύσεις. Πρέπει – είπε – να γίνουν επενδύσεις στην τεχνολογία και στην έρευνα στο χώρα της Υγείας, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.

Μεταρρυθμίσεις

Ο Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην πολιτική των γενοσήμων και στο πώς θα μπαίνουν τα νέα φάρμακα στο σύστημα.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, τα γενόσημα στην Ελλάδα καταγράφουν μειώσεις τιμών κατά 60% έως 70%, αλλά η διείσδυσή τους είναι μόλις 25% με 30%.

Ο κ. Τρύφων είπε πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα στους τομείς έρευνα, εξειδίκευση, επενδύσεις και εξαγωγές.

Εξαγωγές

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης ανέφερε πως ο φαρμακευτικός κλάδος εξάγει σε 141 χώρες και εισάγει μόνο από 67 χώρες.

Εξίσου μεγάλη είναι η υποστήριξή του στον τομέα της εργασίας, καθώς υποστηρίζει 26.000 θέσεις εργασίας άμεσα και 86.00 θέσεις εργασίας έμμεσα.

Αναφέρθηκε στη σημαντική υστέρηση που παρατηρείται στην έρευνα, λέγοντας πως η φαρμοκοβιομηχανία επενδύει 35 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να απορροφά μόλις το 0,2% από αυτά.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου