Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

«Άρον – άρον» θετική λίστα για τα νέα φάρμακα


Επιστολή με την οποία εκκινεί τη διαδικασία ένταξης των νέων φαρμάκων στη Θετική Λίστα απέστειλε ο επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής, αφήνοντας μία έντονη αίσθηση του επείγοντος. Να θυμίσουμε ότι το αντίστοιχο δελτίο τιμών δεν έχει ακόμα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Οι διαδικασίες στο χώρο του Φαρμάκου μοιάζουν να κινούνται παράλληλα. Ο ΕΟΦ προχωράει κανονικά προς την ανατιμολόγηση του Μαΐου, ενώ η Αριστοτέλους φαίνεται να βρίσκεται ελάχιστα βήματα πριν τις τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα. Την ίδια ώρα, η Ειδική Επιτροπή κατάρτισης του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποφάσισε να μην περιμένει την ανάρτηση του Δελτίου Τιμών Νέων Φαρμάκων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρίες να υποβάλλουν τα σχετικά έγγραφα.

«Εν αναμονή της ανάρτησης δελτίου τιμών νέων φαρμάκων, η Ειδική Επιτροπή κατάρτισης του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις διαδικασίες ένταξης των νέων φαρμάκων στο θετικό κατάλογο», αναφέρει ο Δ. Κούβελας.

Πρόκειται για τα 483 νέα σκευάσματα, κυρίως γενόσημα, αλλά και υβριδικά, καλώς καθιερωμένης χρήσης φάρμακα και νέα πρωτότυπα, που τιμολόγησε πρόσφατα ο ΕΟΦ και πέρασαν από την Επιτροοπή Τιμών του Υπουργείου Υγείας (διαβάστε εδώ).

Συνήθως αυτή η επιστολή φθάνει στους φορείς που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μια εβδομάδα μετά την ανάρτηση του δελτίου τιμών. Τι μπορεί να σημαίνει, άραγε αυτή η κίνηση;

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εν λόγω κίνηση σχετίζεται άμεσα με τα επερχόμενα μέτρα για τα νέα φάρμακα.

Ιδιαιτέρως με τη θέσπιση του rebate εισόδου του 25%. Δηλαδή, οι εκτιμήσεις θέλουν τα νέα φάρμακα να έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα έως τη θέσπιση του rebate.

Πάντως, όπως διευκρινίζει και ο κ. Κούβελας, οι εταιρίες θα έχουν στη διάθεση τους έως και 3 εργάσιμες ημέρες από την ανάρτηση του δελτίου τιμών των νέων προϊόντων, που εκ των πραγμάτων αναμένεται άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου