Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Editorial: Όταν όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι «φακελάκηδες» στα νοσοκομεία, αλλά σφυρίζουν αδιάφορα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - Health Report.gr

Σε μια κλειστή κοινωνία όπως είναι ένα νοσοκομείο, λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι λεγόμενοι «φακελάκηδες». Ποιοι γιατροί δηλαδή δε διστάζουν να ζητήσουν ευθέως χρήματα από τους ασθενείς ή έστω να το υπαινιχθούν.

Οι φακελάκηδες αυτοί είναι γνωστοί. Στους συναδέλφους τους, στη διοίκηση των νοσοκομείων και φυσικά στους ασθενείς που καλούνται να πληρώσουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή της ζωή τους.

Και είναι να απορεί κανείς, πως ενώ αυτοί οι παραδόπιστοι γιατροί είναι γνωστοί σε όλους, κανείς δεν τους τιμωρεί;

Και τα ονόματα όσων παίρνουν φακελάκια είναι τόσο γνωστά σε όλους που αρκεί κανείς να κάνει ένα απλό ερώτημα, όπως κάνουν όλοι οι ασθενείς όταν θέλουν να χειρουργηθούν και δε γνωρίζουν τίποτε για το γιατρό που θα τους αναλάβει.

Αρκεί κανείς να ρωτήσει λοιπόν: «είναι καλός ο τάδε γιατρός». Η απάντηση στις περιπτώσεις αυτές ακόμη και από τον πιο απλό υπάλληλο του νοσοκομείου, έρχεται σχεδόν αυθόρμητα: «Καλός είναι αλλά παίρνει φακελάκια».
Η κρίση έφερε θράσος στους φακελάκηδες

Και η κατάσταση λόγω της κρίσης φαίνεται πως έχει ξεφύγει τα τελευταία χρόνια.
Οι «φακελάκηδες» έχουν αποθρασυνθεί.

Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται μεγαλογιατρός με οφίτσια σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο και το οποίο περιέγραφε σοκαρισμένη ασθενής στο HealthReport.gr.
Πήγε λοιπόν η ασθενής με τον φάκελο της στο γραφείο του γιατρού στον οποίο εσωκλείονταν 500 ευρώ.

Εκείνος με χαρακτηριστική άνεση ανοίγει τον φάκελο, βλέπει το …πενιχρό ποσό και πετά όλο θράσος τον φάκελο πίσω στην ασθενή λέγοντας: «Για υδραυλικό με πέρασες;»

Εκείνη σοκαρισμένη, πήρε τον φάκελό της και επέστρεψε λίγο αργότερα με έναν πιο γεμάτο…

Τέτοια περιστατικά είναι γνωστά και συνηθισμένα στα δημόσια νοσοκομεία.
Γιατί οι φακελάκηδες γιατροί δεν έχουν συναίσθημα. Ούτε σκέφτονται εάν θα εκθέσουν το ιατρικό επάγγελμα ή αν θα πληγώσουν τους ασθενείς. Αυτοί κάνουν τη …δουλειά τους.

Και όπως φαίνεται δεν έχουν και φόβο, καθώς και να πιαστούν στα πράσα, θα καταδικαστούν το πολύ σε μερικούς μήνες, και θα επιστρέψουν ξανά στο σύστημα, ή στη χειρότερη περίπτωση θα πάρουν μεταγραφή στον ιδιωτικό τομέα.

Παρότι οι λίστες χειρουργείων που επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να «στήσει» στα νοσοκομεία είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, φαίνεται πως δεν επαρκεί. Και αυτό διότι υπάρχουν φόβοι πως θα ξεπεραστεί γρήγορα από τους επιτήδειους με το φακελάκι οι οποίοι θα επικαλούνται τα επείγοντα περιστατικά.

Τώρα ποια είναι η λύση σε αυτό το μαύρο και νοσηρό φαινόμενο στα νοσοκομεία, αυτή θα πρέπει να τη βρουν οι δύο υπουργοί Αν.Ξανθός και Π.Πολάκης που είναι και γιατροί και γνωρίζουν καλύτερα πρόσωπα και πράγματα…

Διότι η διαφθορά δεν είναι «κοινωνικό φαινόμενο» όπως υποστηρίζει ο Κ.Σημίτης αλλά έλλειψη φόβου και τιμωρίας…

4 σχόλια:

  1. Είστε δημοσιογράφος, κάνετε ρεπορτάζ, έχετε στοιχεία (φαίνεται να έχετε μιλήσει με μάρτυρα που έδωσε φακελάκι), πήγατε στον εισαγγελέα; στο υπουργείο υγείας; στον ιατρικό σύλλογο; να καταθέσετε τα στοιχεία σας και να δηλώσετε πρόθυμη να καταθέσετε; Δεν είναι και αυτός ο θεσμικός ρόλος του δημοσιογράφου; Περιμένετε τον εισαγγελέα να σας καλέσει; θα σας βοηθήσω εγώ, θα προσπαθήσω να κοινοποήσω στην εισαγγελεία το άρθρο σας ώστε να σας καλέσει αυταπάγγελτα. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι δημοσιογράφοι που έχουν στοιχεία να καταγγείλουν (αλλιώς ποιος άλλος; ο φτωχός συγγενής, οι οι συναδελφοι του γιατρού, που δε θέλουν να μπλέξουν και τους καταλαβαίνω) ΑΝΤΕ ΝΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λύση ειναι απλη.
    Ανοιγεις τους λογαριασμους και τσεκαρεις την περιουσιακη κατασταση των ιατρων χειρουργικού τομέα των 5 μεγαλυτερων νοσοκομειων της χωρας.
    Βρισκεις αυτα που πιστευομε οτι υπαρχουν, απολυονται με συνοπτικες διαδικασιες και "παίρνεις " πισω τα κλεμμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιδιως οι στρατιωτικοι γιατροι αν δεν δωσεις αδιαφορουν δυστυχως πληρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η λυση ειναι να απαγορευσεις τις χειρουργικες ειδικοτητες να βαζουν το δακτυλο στο μελι.Και πως γινεται αυτο;ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ δημιουργωντας αυτονομες μοναδες επειγοντων και τακτικων εξ ιατρειων οι οποιες θα ειναι οι μονες υπευθυνες για το τι ειναι πραγματικα επειγον η χρονιο.
    Οι κλινικοι να θεραπευουν μονον οτι παραπεμπεται απο τις παραπανω αυτονομες μοναδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή