Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Κουρεύονται και τα φάρμακα με το νέο μνημόνιο! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Κούρεμα και της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω συγκεκριμένων μέτρων προβλέπει ξεκάθαρα το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παρουσίασε πρόσφατα τα μέτρα τα οποία θα ενσωματωθούν στο συνολικό νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας, ωστόσο οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι που αναμένεται να εκδοθούν μετά το νόμο, αναμένεται να περιλαμβάνουν εκπλήξεις!

Άλλωστε συγκεκριμένες λεπτομέρειες δεν είχαν δοθεί για το πως θα περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα μέτρα για τα φάρμακα: «Ιδού τα νέα μέτρα για τα φάρμακα μετά τη συμφωνία με την τρόικα! Τι προβλέπεται για γιατρούς- φαρμακοποιούς»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε περιορισθεί να καθησυχάσει τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας όπως ανάφεραν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ότι τελικώς δε θα είναι τόσο αυστηρή η εφαρμογή ειδικά σε ότι αφορά στο χαράτσι 25% για κάθε νέο φάρμακο που έρχεται στη χώρα μας.

Ωστόσο με βάση το νέο μνημόνιο προβλέπεται ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να υπάρξει: «Μείωση των φαρμακευτικών δαπανών. Δημοσιεύστε ένα εξαμηνιαίο δελτίο τιμών (Μάιος και Νοέμβριος) για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων».

Δεν είναι τυχαίο ότι οι φαρμακοβιομήχανοι περιμένουν με αγωνία τις εγκυκλίους με τις λεπτομέρειες αλλά και όλες τις υπουργικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα στα φάρμακα.

Μ αυτά και μ αυτά όμως φαίνεται ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα περιορισθεί στα 1,945 δις ευρώ παρότι το ποσό επί της ουσίας είναι πολύ χαμηλότερο αφού περιλαμβάνει και τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους αλλά και τα εμβόλια και τα παράγωγα αίματος, προϊόντα που η φαρμακοβιομηχανία καιρό τώρα ζητά να εξαιρεθούν από τη δαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου