Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΑΡΣΙ προς ΝΔ: Δεν πλεονάζουν οι γιατροί στο ΕΣΥ – Στις 6.500 οι κενές οργανικές θέσεις



Οι ισχύοντες οργανισμοί νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας είναι πίσω από τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες.

ΙΑΤRONET

Στις 8.500 ανέρχονται οι πραγματικές κενές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.

Αυτό επισημαίνει το προεδρείο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (ΑΡΣΙ), απαντώντας σε σχετική δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για πλεόνασμα γιατρών.

Το προεδρείο της ΑΡΣΙ αναφέρει πως τα οργανικά κενά σε μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ είναι τουλάχιστον 6.500 συνολικά, σύμφωνα με τις σχεδόν επίσημες παραδοχές των αρμοδίων.

Τα πραγματικά κενά σε μόνιμους ειδικευμένους – σημειώνει – είναι πολύ περισσότερα (πάνω από 8.500) γιατί:

Οι ισχύοντες οργανισμοί νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (2012) είναι πίσω από τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες.

Δεν συμπεριλαμβάνονται πολλές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ούτε το ΕΚΑΒ.

Δεν λαμβάνεται υπόψη το στοιχειώδες αίτημα για ανθρώπινο ιατρικό εβδομαδιαίο ωράριο (πραγματικό 48ωρο με 5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο πρωινό τακτικό + 1 εφημερία με δικαίωμα ρεπό μετά την εφημερία), ώστε να αποφεύγεται η ιατρική υπερκόπωση, να μπορεί να ασκείται σύγχρονη ιατρική στα τμήματα και να μπορεί να γίνεται ουσιαστική εκπαίδευση των ειδικευόμενων.

Το προεδρείο της ΑΡΣΙ τονίζει πως η κατάσταση με τα κενά στους ειδικευόμενους γιατρούς είναι δραματική.

Τα κενά είναι κοντά στο 40%. Πλήττονται ολόκληρες βασικές ειδικότητες (αναισθησιολογία, χειρουργικές ειδικότητες, εργαστηριακές ειδικότητες).

Εξόντωση

Όποιος έχει επισκεφθεί ένα δημόσιο νοσοκομείο ή ένα Κέντρο Υγείας, ξέρει από πρώτο χέρι πως οι εναπομείναντες υπηρετούντες νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάζονται να εξοντώνονται εργασιακά και επιστημονικά.

Να υπερεφημερεύουν. Να καλύπτουν ιατρικά διαφορετικές ειδικότητες. Να εφημερεύουν την μια μέρα στο ένα νοσοκομείο και την άλλη στο άλλο με υπηρεσιακή εντολή (αναισθησιολόγοι στην κεντρική Ελλάδα και αλλού).

Να επιστρατεύονται αγροτικοί γιατροί για να καλύπτουν κενά στα νοσοκομεία, αλλά και στο ΕΚΑΒ όσον αφορά τις διακομιδές. Να ξενυχτούν στα Επείγοντα και στις κλινικές γιατροί στα πρόθυρα της σύνταξης άνω των 60 ετών. Να γίνονται αναγκαστικές μετακινήσεις κάθε καλοκαίρι για την κάλυψη κενών στα νησιά.

Δημ.Κ.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ψέμμα, αχώνευτο, και όταν οι περισσότεροι συνάδελφοι έφυγαν, η ετοιμάζουν βαλίτσες γιά οποιαδήποτε χώρα και λαό που ΔΕ μισεί τους γιατρούς της, ακούμε κι από νέους? στα μυαλά? ανθρώπους που θέλουν να κυβερνήσουν, τη γκαιμπελική προπαγάνδα ότι εχουμε πολλούς γιατρούς...Που ναι οι πολλοί γιατροί? Στα εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων που στενάζουν δεν είναι....αλλά φροντίσατε όλοι σας μπλε, πράσινοι και λοιποί κόκκοι, να βάλετε τους λοχίες να διατάσσουν τους αξιωματικούς ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, και φυσικά να έχουν το ρόλο του Αγά...σε μια Ελλάδα που δε βρίσκεις Ιατρό αν δε πληρώσεις, ακόμα και μέσα στο ΕΣΥ στα απογευματινά πληρώνεσθε...και πάλι Ιατρούς αρκετούς δεν έχετε...Ηταν πολλά τα γρόσσια για την προπαγάνδα του "Εχουμε Πολλούς Γιατρούς"...Αδεια τα Κεντρα Υγείας, αδεια τα Τομυ, αιτήσεις οι Γενικοί οι παθολόγοι σας και οι Καρδιολόγοι σας, δε κάνουν, μηπως δεν ε΄χει μείνει σκλάβος πια με στηθοσκόπιο?...Μήπως ψόφησαν οι σκλάβοι ιατροί που τόσα χρόνια μας ξεζουμίσατε, και ψόφησε και ο τελευταίος η μετανάστευσε ιατρικός σας "γαίδαρος"? Ποιό κομματικό πληρωμένο και καλοζωισμένο μυαλό έχει περάσει αυτή τη καραμέλα που τη μασάνε όλοι...αλλά κάτω από μία ωρα τι λέω πέντε ώρες αναμονή σε επείγοντα, δε βλέπουμε, ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΣΑΣ, ΨΕΥΤΕΣ! ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ! Πατε ζαγάρια εσείς που το μασάτε να αποχαιρετήσετε τους Ροδίτες που φεύγουν για τη Σαουδική Αραβία και βρείτε ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ...ΨΕΥΤΑΡΑΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν καταλάβετε οτι με το μισθό της πείνας δεν θα υπάρχουν γιατροί για τα νοσοκομεία και τις λοιπές δημόσιες δομές για να είναι και πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δεν θα κάνετε τίποτα,όσες διαμαρτηρίες και να κάνετε. Εκτός και αν βελτιώνουν τη κατάστασή τους με κομπίνες.
    Χρειάζεται πρίν φύγουν και οι υπόλοιποι,να καταργηθεί η μονιμότης και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Στις δημόσιες δομές να προσλαμβάνονται με σοβαρά κριτήρια ανά βαθμίδα συμβασιούχοι για 5/ετή θητεία. Επαναπροκήρυξη των θέσεων ανά ειδικότητα πανελλαδικώς. Ολοι να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή