Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Χώροι εποπτευόμενης χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών - Αφορούν χρήστες υψηλού κινδύνου

Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν έπειτα από άδεια του υπουργού Υγείας και θα τηρείται μητρώο καταγραφής ληπτών υπηρεσιών.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Στη θεσμοθέτηση χώρων εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ) ενδοφλέβιων ναρκωτικών, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 91 του πολυνομοσχεδίου, που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Το μέτρο αφορά τους λεγόμενους χρήστες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι ξεπερνούν τους 17.000, με τους μισούς να εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Πρόκειται για ενεργούς χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, έναν ιδιαίτερα περιθωριοποιημένο πληθυσμό, συχνά χωρίς στέγη και με περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

Η προσέγγιση της συγκεκριμένης ομάδας χρηστών, η οποία έχει χαμηλό κίνητρο για ένταξη σε θεραπεία απεξάρτησης, επιτυγχάνεται μέσα από τα λεγόμενα μέτρα μείωσης της βλάβης.

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης αποτελούν ένα τέτοιο μέτρο και απευθύνεται σε όσους κάνουν ενέσιμη χρήση οπιοειδών ή και άλλων ουσιών υψηλής επικινδυνότητας.

Βασίζονται στη λογική ότι η Πολιτεία οφείλει να φροντίζει, πέρα από τα άτομα που κάνουν χρήση και επιθυμούν να απεξαρτηθούν, και για την υγεία ατόμων που έχουν χαμηλό ή κανένα κίνητρο για θεραπεία.

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης (drug consumption rooms – DCRs), αποτελούν μία από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις μείωσης της βλάβης. Στοχεύει στην προσέγγιση ιδιαίτερα περιθωριοποιημένων πληθυσμών, στη βελτίωση των προτύπων χρήσης και στη μείωση των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών, όπως η κοινή χρήση βελονών.

Πρόσβαση

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου επισημαίνεται πως το μέτρο αποβλέπει και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών υπερβολικής δόσης, στην αύξηση της πρόσβασης των χρηστών σε θεραπευτικές υπηρεσίες υποκατάστασης και απεξάρτησης.

Λειτουργεί, ουσιαστικά, σαν μία γέφυρα μεταξύ εξαιρετικά περιθωριοποιημένων ομάδων και των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, στη μείωση της δημόσιας χρήσης ουσιών, της όχλησης και των κινδύνων που προκύπτουν από αυτή και παράλληλα στη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν έπειτα από άδεια του υπουργού Υγείας και θα τηρείται μητρώο καταγραφής ληπτών υπηρεσιών.

Ευρώπη

Οι συγκεκριμένοι χώροι έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη τη δεκαετία του ΄80, ως απάντηση στις επιδημικές εξάρσεις του AIDS σε πληθυσμούς ενέσιμων χρηστών.

Ο πρώτος χώρος λειτούργησε στη Βέρνη της Ελβετίας τον Ιούνιο του 1986 και παρόμοιες εγκαταστάσεις διαμορφώθηκαν στη συνέχεια στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στη Νορβηγία, στο Λουξεμβούργο, στη Δανία και στη Γαλλία.

Η Σλοβενία προχώρησε σε αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να λειτουργήσει πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ ανάλογοι χώροι αναμένεται να λειτουργήσουν στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Εκτός Ευρώπης, υπάρχουν τέτοιου τύπου δομές στο Βανκούβερ του Καναδά και στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

1 σχόλιο:

  1. Οι ΧΕΧ αποτελούν απάνθρωπο και εγκληματικό μέτρο διαχείρισης των τοξικοεξαρτώμενων

    Με περίσσιο θράσος, άγνοια και ψυχική σκληρότητα οι πολιτικοί όλων των αστικών κομμάτων προβαίνουν σε αυθαίρετες και ψευδοεπιστημονικές “αναλύσεις” και υπερασπίζονται τα ΧΕΧ. Επικαλούνται “το δικαίωμα του κάθε ατόμου να κάνει επιλογές αναφορικά με την υγεία και την ζωή του”, στην κατεύθυνση του σοφίσματος της “ατομικής ευθύνης”, με σαφή στόχο να απαλλάξουν την Πολιτεία από την ευθύνη της πρόληψης και της θεραπείας.

    Αυτή η θέση υποκρύπτει την αντίληψή τους ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν ενέσιμη χρήση θεωρούνται ως “τελειωμένη υπόθεση”. Καταδικάζουν συνειδητά τον τοξικοεξαρτώμενο στην διά βίου υποκατάσταση, και την καθήλωσή του στην κατηγορία του ζωντανού–νεκρού, αφαιρώντας του κάθε ελπίδα "ανάστασης".

    Υποβιβάζουν το πρωτίστως κοινωνικό πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, σε “ιατρικό” και “δημόσιας τάξης”, προωθούν την νομιμοποίηση των ναρκωτικών και του εμπορίου τους και την εμφύτευση του προβλήματος ως φυσικού φαινομένου στην συνείδηση του λαού.

    Το ΚΕΘΕΑ τους απαντά εκ μέρους μας: «Η λειτουργία χώρων ΧΕΧ εγείρει σημαντικά ζητήματα, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει την χρήση, να ενισχύσει τοπικά τις ‘πιάτσες’ και να μειώσει το κίνητρο για θεραπεία. Παρ' όλα αυτά, η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης προβάλλεται από πολλές πλευρές ως καινοτόμος και "σωτήρια", χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία ενισχύουν την αντίθετη άποψη. Η Αθήνα δεν χρειάζεται αποσπασματικά και αμφιλεγόμενα μέτρα. Χρειάζεται έναν μακροπρόθεσμο, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα αξιολογεί τις ανάγκες και θα προσφέρει όλο το εύρος των υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνεται στους διαφορετικούς βαθμούς εξάρτησης και κοινωνικού αποκλεισμού του πληθυσμού των χρηστών, αλλά και στις πολλαπλές ανάγκες κάθε ατόμου ξεχωριστά. Διαφορετικά το πρόβλημα θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται».

    Η διεθνής εμπειρία

    «Οι ΧΕΧ αποτελούν μια από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις μείωσης της βλάβης (...) Λειτουργούν στην Ευρώπη 3 δεκαετίες», αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Η αλήθεια είναι:

    Στην ΕΕ λειτουργούν 78 “shooting rooms” (“χώροι για να τρυπιέσαι” ή ΧΕΧ), εκ των οποίων οι 45 βρίσκονται στην Ολλανδία.

    Από τα ίδια τα στοιχεία τα οποία δίνει η κυβέρνηση της Ολλανδίας προς το European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου ως προς την μείωση της χρήσης ή ως προς την μείωση των θανάτων από ηρωίνη. Αντίθετα, διαγράφεται σταθερά αύξηση της χρήσης ηρωίνης. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω των “shooting rooms” στην Ολλανδία δεν υπάρχει τάση ένταξης χρηστών σε πρόγραμμα θεραπείας.

    Ειδικά στην Ελβετία, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τέτοιο χώρο στο πάρκο της Ζυρίχης, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε κόλαση ζωντανών-νεκρών.

    Η ιστορία της φωτογραφίας. Απεικονίζεται η οροφή τουαλέτας στο ισόγειο μεγάλου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της χώρας μας, στο οποίο φιλοξενείται μονάδα ΟΚΑΝΑ υποκαταστάτων ηρωίνης. Η φωτογραφία αποτελεί τραγική απόδειξη ότι η λογική της μεθαδόνης ή της βουπρενορφίνης αντί για ηρωίνη, δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Οι ίδιοι χρήστες οι οποίοι περιμένουν στην σειρά για να πάρουν το υποκατάστατο, οι ίδιοι πάνε 100 μέτρα μακριά και κάνουν ένεση ηρωίνης. Οι ενέσεις είναι τακτοποιημένες και σφηνωμένες στο φωτεινό νέον της οροφής για να επαναχρησιμοποιηθούν. Το Κράτος θέλει να καταργήσει αυτό το τριτοκοσμικό περιβάλλον (τουαλέτες που μυρίζουν ούρα...) με σύγχρονους χώρους και με πραγματική 100% ανόθευτη ηρωίνη και όχι γενόσημα...

    Πιστεύετε πραγματικά ότι εάν το παιδί σας το μπλέξουν οι έμποροι του θανάτου (κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, σας διαβεβαιώνω!), η λύση που σας προσφέρει το Σύστημα («μην ανησυχείτε, πήραμε το παιδί σας από τα αποχωρητήρια και το πήγαμε σε ευπρεπείς χώρους να τρυπιέται!») σας ανακουφίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή