Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Η κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, την ώρα που σε κανένα Νοσοκομείο Παίδων της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής.

Αποτέλεσμα εικόνας για κακοποίησηΑύξηση καταγράφουν την τελευταία δεκαετία τα κρούσματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές. Όπως τονίστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσαν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, από τον Ηλ. Μπογιόκα η αύξηση έγινε αισθητή τα χρόνια της κρίσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς στο 73% των περιστατικών σωματικής κακοποίησης που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς διαπιστώθηκε ότι το παιδί έφερε ελαφρές και απλές σωματικές βλάβες, στο 8% των περιστατικών υπήρξε καταγραφή βαριών σωματικών βλαβών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων ήταν αγόρια ηλικίας 13 έως 18 ετών, ενώ θύματα βίας έπεσαν ακόμη και μικρά παιδάκια, ηλικίας 1-6 ετών.


Συνολικά, εκτιμάται πως ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης. Την ίδια ώρα οι περισσότεροι δράστες είναι άντρες, ηλικίας άνω των 30 ετών, σε ποσοστό 70-90% ανήκουν στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού και είναι άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας».

Σεξουαλική κακοποίηση

Συγκλονιστικά είναι κα τα ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Στο 22% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων, ενώ στο 31% υπήρξε καταγραφή άλλων ασελγών πράξεων. Ωστόσο, στο 33% των περιστατικών που καταγγέλθηκαν οι ιατροδικαστές δεν διαπίστωσαν κακοποίηση. Ο λόγος, όμως, όπως ανέφερε ο κ. Μπογιόκας, εντοπίζεται τόσο στην καθυστερημένη προσέλευση των ανηλίκων προς εξέταση, όσο και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών, ενώ πάνω από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδάκια ηλικίας μόλις 1-6 ετών.

Ενισχύοντας τα δεδομένα των ιατροδικαστών, η αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και ψυχολόγος Κωνσταντίνα Κωστάκου ανέφερε πως τα περισσότερα θύματα κακοποίησης που εξετάζει η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΕΛΑΣ είναι κορίτσια και μάλιστα σε ποσοστό 79%. Το 39% των θυμάτων είναι ηλικίας 14-17 ετών και το 76% ελληνικής υπηκοότητας. Οι καταγγελίες που εξετάζουν οι αρχές είναι καταγγελίες για αποπλάνηση (σε ποσοστό 61%) και καταγγελίες για βιασμό (σε ποσοστό 32%).

Εκτιμάται πως τα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, σε ποσοστό 72%, αρχικά θα αρνηθούν να επιβεβαιώσουν και από τη στιγμή που θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν την κακοποίηση, μόλις το 7% των παιδιών θα προχωρήσει σε ολοκληρωτική-πλήρη αποκάλυψη.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κωστάκου, τα παιδιά μικρής ηλικίας είναι πιθανό να αποκαλύψουν την κακοποίηση άθελά τους, μέσα από δράσεις ή δηλώσεις ακατάλληλες, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι θα αποφασίσουν συνειδητά να αποκαλύψουν την κακοποίηση εξαιτίας κυρίως του θυμού τους έναντι του δράστη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων παρουσίασε τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ στη διαχείριση περιστατικών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με αυτές, ο ιατροδικαστής είναι το κεντρικό πρόσωπο στη διερεύνηση αυτών των περιστατικών, ενώ στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης απαραίτητη είναι και η παιδοψυχιατρική –παιδοψυχολογική εκτίμηση.

Παράλληλα ο κ. Λέων αναφέρθηκε σε ένα ακόμη βασικό πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας, αυτό της ανεπάρκειας των δομών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέχρι και σήμερα σε κανένα Νοσοκομείο Παίδων της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου