Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Εντείνεται η …προεκλογική κόντρα στο χώρο της Υγείας- Φωτήλας κατά διοικητή 6ης ΥΠΕ

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

«O κ. Νικολόπουλος έλαμψε δια της απουσίας του» στα δύο χρόνια που υπηρετεί ως διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας επισήμανε ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανανέωση της θητείας του.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι στα δύο χρόνια διοίκησης του κ. Νικολόπουλου δεν υλοποιήθηκε κανένα από τα «οράματά» του για την εν λόγω Περιφέρεια. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να προσφέρει όσο περισσότερο μπορεί στους πολίτες, αλλά η ΥΠΕ δεν έχει συμβάλει στο έργο αυτό. Δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και φάρμακα στο σύνολο των μονάδων υγείας της 6ης ΥΠΕ. Για το λόγο αυτό τον ρώτησε εάν έχει προβεί σε ενέργειες τα δύο αυτά χρόνια και ποιες ήταν αυτές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Καταρχάς, να πω ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αποτελούμε πηγή έμπνευσης για την εκλεκτή συνάδελφο. Μόνο να της θυμίσω ότι για τα προβλήματα της υγείας σήμερα δεν μπορεί να κατηγορεί εκείνον που ήταν πριν πέντε χρόνια, διότι η κυβέρνηση αυτή δε βρίσκεται στην εξουσία τέσσερις μήνες, αλλά τέσσερα χρόνια. Τι να πω, αν νομίζει ότι τέσσερα χρόνια είναι πολύ λίγος χρόνος για να αλλάξεις τα πράγματα;

Τώρα θα απαντήσω στο φίλο μου τον Βασίλη τον Γιόγιακα, ο οποίος δικαίως ανησυχεί για το αν θα λειτουργήσει το Πολυδύναμο στα Γιάννενα. Να του πω ότι δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει και αν πραγματικά η εξαγγελία για τη λειτουργία του στο επόμενο τρίμηνο είναι αληθής. Αυτό που μπορώ να του πω είναι να μην ανησυχεί για τα εγκαίνια, αυτά σίγουρα θα γίνουν στις 3 Ιουνίου, εκτός εάν μέχρι τότε έχει αλλάξει η κυβέρνηση.

Να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου στην Βουλή τον κ. Νικολόπουλο.

Να πω ότι είμαι ευτυχής που τον γνωρίζω και διαπιστώνω ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο και δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Διότι, η αλήθεια είναι ότι ο κ. Νικολόπουλος έλαμψε δια της απουσίας του, τουλάχιστον από την Πάτρα και αυτό το διαπίστωσα τις ελάχιστες φορές που προσπάθησα να τον βρω για να συνομιλήσω μαζί του και από το γραφείο μου είπαν ότι απουσίαζε από την Πάτρα. Να πω βέβαια, και αυτή είναι μια αλήθεια, ότι αυτή την απουσία την κάλυψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο Υποδιοικητής, κ. Κωστακιώτης, ο οποίος αν μη τι άλλο ήταν πάντα εκεί παρών για να μας ακούει και να λύνει όσα προβλήματα μπορούσε να λύσει.

Κύριε Νικολόπουλε, είσαστε διοικητής της 6ης Υ.Π.Ε. από το 2017, μια Υ.Π.Ε. που όλοι γνωρίζουμε ότι καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική περιοχή από την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά έως τη Δυτική Στερεά καθώς και το σύνολο της Πελοποννήσου.

Το ερώτημά μου είναι, είστε ευχαριστημένος με την παρούσα διάρθρωση της Υ.Π.Ε.; Αν όχι, τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει;

Το ρωτάω, γιατί σε μια από τις συνεντεύξεις σας, που έχω μπροστά μου, στις 29 Μαρτίου του 2017, είχατε εξαγγείλει την πρόθεσή σας να υπάρξει κάποιος χωρισμός στα δύο της Υ.Π.Ε. Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση και αν όχι, γιατί και αν είστε ευχαριστημένος; Ή αν έγιναν ποιες είναι αυτές;

Δεύτερον, στην ίδια συνέντευξη, στις 29 Μαρτίου, είχατε θέσει ως στόχο να δημιουργηθούν δέκα Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Πάτρα (10 ΤΟ.Μ.Υ.). Εμείς, βέβαια, ως Ν.Δ. από την αρχή έχουμε πει ότι για εμάς αυτές οι δομές είναι άχρηστες και κρατικοδίαιτες, αλλά διαβάζω πάλι μια συνέντευξη δύο χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2019, όπου ο Υποδιοικητής της 6ης Υ.Π.Ε. ξαναθέτει σαν στόχο την ύπαρξη δέκα Τοπικών Μονάδων Υγείας στην πόλη της Πάτρας. Ερωτώ, αν πήγε κάτι λάθος στον δικό σας σχεδιασμό; Γιατί μέσα σε δύο χρόνια δεν καταφέρατε να φτιάξετε αυτές τις δέκα ΤΟ.Μ.Υ.;

Είστε ευχαριστημένος με τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας που παρέχονται στους πολίτες;

Φυσικά δεν αναφέρομαι στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό, αλλά στις δικές σας ενέργειες, ώστε και το προσωπικό να είναι υγιές, αλλά και οι πολίτες να εξυπηρετούνται. Και σας ρωτάω, γιατί έχοντας επισκεφθεί μερικές εξ’ αυτών, διαπιστώσαμε ως Τομέας Υγείας της Ν.Δ., τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, όπως για παράδειγμα στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, διότι δεν αρκεί μόνο ένα κτίριο, χρειάζονται ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό.

Να σας θυμίσω ότι, πρόσφατα έκλεισε η ορθοπεδική κλινική, διότι δεν υπήρχαν βίδες και πήραν τηλέφωνο τον κ. Κοροβέση και του είπαν, μην έρχεσαι στο νοσοκομείο, δεν έχουμε βίδες για να βάλεις στα πόδια του κόσμου, μέχρι να έρθει η ΥΠΕ και να δώσει εκείνη την έκτακτη χρηματοδότηση για να μπορέσει το νοσοκομείο να βγάλει τη χρονιά.

Το ίδιο έχουμε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στο νέο Νοσοκομείο της Λευκάδας και στο Νοσοκομείο του Ληξουρίου. Και φυσικά ελλείψεις και σε φάρμακα, όπως για παράδειγμα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Θυμόμαστε όλη την ιστορία με τη θεραπεία ανοσοσφαιρίνης.

Για ποιους λόγους, λοιπόν, υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει, για να αντιστραφεί η παραπάνω εικόνα.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου