Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Πώς θα εξαφανιστούν τα ράντζα από τα νοσοκομεία



Τι δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κουκλάκη
Onmed.gr

Μέσα στο πρώτο 15ημερο του Μαρτίου υπόσχεται το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει την επιχείρηση «εξαφάνιση ράντζων». Θα ξεκινήσει δε από το Αττικό νοσοκομείο, το οποίο έχει βρεθεί πολλάκις στην επικαιρότητα για το θέμα αυτό.

Στις γενικές εφημερίες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Χαιδάρι, αναπτύσσονται ως και πάνω από 100 ράντζα, αφού οι διαθέσιμες κλίνες δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημενη προσέλευση περιστατικών στα επείγοντα.

Στη διάρκεια των εγκαινίων δύο νέων γραμμικών επιταχυντών στο Αττικό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος είπε πως το πρώτο βήμα θα γίνει μέσα στο Μάρτιο, με την τοποθέτηση 14 μόνιμων γιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε η διαχείριση των ασθενών να επιταχυνθεί και να μειωθούν οι αναμονές.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί σχέδιο αναμόρφωσης των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής, το οποίο θα είναι προσανατολισμένο στην αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων, τα οποία «παραδοσιακά» γεμίζουν με ράντζα όταν εφημερεύουν.

Η αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης θα είναι το επόμενο βήμα προς την εξαφάνιση των ράντζων, αλλά δεν είναι σαφές το πότε θα εφαρμοστεί, αφού εκτός όλων των άλλων θα πρέπει να τεθεί και σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Σε προηγούμενη ενημέρωση, η ηγεσία του υπουργείου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το νέο σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί «πιλοτικά» το καλοκαίρι, οπότε η κίνηση στα νοσοκομεία είναι μειωμένη.

Το τρίτο βήμα για την κατάργηση των ράντζων είναι - σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γ.Γιαννόπουλος - η 24ωρη λειτουργία τουλάχιστον 5 Κέντρων Υγείας στο λεκανοπέδιο, ώστε αυτά να «αναλάβουν» μέρος των επειγόντων περιστατικών που κατευθύνονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Προς το παρόν, βέβαια, εφημερεύει καθημερινά μόνο το Κέντρο Υγείας στην Αλεξάνδρας, ενώ δεν έχει γίνει σαφές αν το προσωπικό επαρκεί για διεύρυνση του ωραρίου στα υπόλοιπα. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο οτι οι ασθενείς θα «πειστούν» να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και όχι σε νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου