Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Νομοσχέδιο - “σκούπα”: Σε εμφανές σημείο ο τιμοκατάλογος στις ιδιωτικές κλινικές



Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλους τους ενδιαφερόμενους.

IATRONET

Υποχρεωτική ανάρτηση του τιμοκαταλόγου για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών κλινικών.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 25 νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, οι κλινικές πρέπει να γνωστοποιούν το κόστος των υπηρεσιών τους με δύο τρόπους:
Να δημοσιοποιούν τον τιμοκατάλογο στην ιστοσελίδα τους.
Να τον αναρτούν σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριό τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στο άρθρο 31 του ίδιου νομοσχεδίου επισημαίνεται πως οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να εφημερεύουν υποχρεωτικά ή εθελούσια.

Η υποχρεωτική εφημερία μπορεί να επιβληθεί με απόφαση του περιφερειάρχη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ειδική αιτιολόγηση. Η εθελούσια γίνεται με διαδικασία απλής γνωστοποίησης.

Σε περίπτωση εφημερίας, η κλινική θα πρέπει να διαθέτει τμήμα επειγόντων περιστατικών ή εξωτερικό ιατρείο των ιατρικών ειδικοτήτων που αναφέρονται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της.
ΕΟΔΥ

Με το ίδιο νομοσχέδιο, καταργείται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και στη θέση του θα λειτουργεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί τον Νοέμβριο του 2017 και υλοποιείται με το παρόν πολυνομοσχέδιο.

Στους σκοπούς του ΕΟΔΥ περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και εκτίμηση της Υγείας του πληθυσμού της χώρας και των βιολογικών, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων που την προσδιορίζουν.

Έργο του Οργανισμού είναι, επίσης, η επιδημιολογική καταγραφή και συνεχής εποπτεία επίπτωσης των νοσημάτων.
ΕΙΝΕ

Στο κατατεθέν νομοσχέδιο προβλέπεται και η σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία “Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών” (ΕΙΝΕ).

Αντικείμενο του Ινστιτούτου είναι ο σχεδιασμός και εισήγηση προτάσεων για τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετική με την έρευνα, την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων, καθώς και την εναρμόνιση της Ελλάδας με τις οδηγίες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών θεσμών.

Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, το ΕΙΝΕ συνεργάζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κρατικές υπηρεσίες, φορείς πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, νοσοκομεία, ιδρύματα και πάσχοντες από νεοπλασματικές ασθένειες.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου