Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Άρχισαν οι αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο - τι υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί



Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) χαρακτηρίζει τις διατάξεις «αναχρονιστικές».

Onmed.gr

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, στα 146 άρθρα του πολυνομοσχεδίου «κυριαρχούν πελατειακά κριτήρια, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι σημερινές απαιτήσεις των ασφαλισμένων».

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της χώρας υποστηρίζουν οτι με το «νομοσχέδιο - μαμούθ» το υπουργείο Υγείας «προωθεί ρουσφετολογικές και φωτογραφικές ρυθμίσεις, με προφανή σκοπό την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων, νομιμοποιεί δαπάνες του εκ των υστέρων δρομολογεί θεσμικές ρυθμίσεις για πολλούς κλάδου, αλλά αφήνει εκτός τους φαρμακοποιούς!

Σύμφωνα με το Σύλλογο, «εδώ και πολλούς μήνες ο υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη θεσμική παρέμβαση για την λειτουργία του φαρμακείου και τον εκσυγχρονισμό των Φαρμακευτικών Συλλόγων, αφού το υπάρχον πλαίσιο χρονολογείται από το... 1928».

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν επιβεβλημένη την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίες και κατηγρούν την ηγεσία του υπουργείου οτι «πέταξε τις προτάσεις τους στα σκουπίδια».

Μεταξύ άλλων, οι φαρμακοποιοί είχαν προτείνει:
ρύθμιση για ίδρυση Επιστημονικού Ινστιτούτου του ΠΦΣ,
κατάργηση του άδικου rebate 0,8%,
θεσμοθέτηση της διαχρονικής συνεισφοράς των φαρμακοποιών στην ενεσοθεραπεία και τον εμβολιασμό των πολιτών ,
επέκταση του ελέγχου των συνταγών με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο για ένα χρόνο ακόμη.

«Ο υπουργός είναι βαρύτατα εκτεθειμένος όχι μόνο γιατί αποδέχτηκε ρυθμίσεις που δεν υλοποιεί αλλά και επειδή στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνοντα κριτήρια ελέγχου των φαρμακοποιών, που ακυρώνουν την επιστημονική τους αυτονομία και δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη παροχή των φαρμάκων. Ελέγχεται και ενδεχομένως τιμωρείται ο Φαρμακοποιός για τις συνταγογραφικές επιλογές του γιατρού, ακόμη και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαίως θέλει να συνεχίσει την ίδια φαρμακευτική αγωγή για την χρόνια ασθένεια του. Ο φαρμακοποιός καταδικάζεται να ζει με την αμφιβολία ότι στο μέλλον μπορεί να ενοχοποιηθεί ως ύποπτος κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Έτσι, οι φαρμακοποιοί ζητούν να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν τον έλεγχο των φαρμακείων και να πραγματοποιηθεί διαβούλευση για τα κριτήρια ελέγχου. Απαιτούν ακόμη να ενταχθούν στις ρυθμίσεις οι παραπάνω προτάσεις τους και επιφυλάσσονται για τις επόμενες κινήσεις τους.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου