Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Διαβουλεύσεις στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών για τους προϋπολογισμούς του φαρμάκου

Διονυσία Προκόπη , CNN Greece


Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται το κλειδί για μία έκτακτη παρέμβαση για τους ανεπαρκείς κλειστούς προϋπολογισμούς του φαρμάκου, οι υπερβάσεις των οποίων έχουν φέρει σε οριακό σημείο τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός είχε δηλώσει πριν από μία εβδομάδα περίπου, σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ότι αναζητείται διορθωτική κίνηση για το υπέρογκο clawback, το οποίο έχει φτάσει σε πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επίπεδο. Για το 2018, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ και 560 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Μαζί με τα 436 εκατ. ευρώ του νοσοκομειακού φαρμάκου σε rebate και clawback, η επιβάρυνση για τη φαρμακοβιομηχανία ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξει μία κοινή προσέγγιση με το υπουργείο Οικονομικών για την εξεύρεση κάποιων κονδυλίων, ώστε να κατευθυνθούν στο φάρμακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ξανθός και Τσακαλώτος φέρονται να οδεύουν προς συμφωνία για ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ περίπου, για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους της λίστας 1Α, τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το clawback και το rebateσε αυτήν την κατηγορία φαρμάκων αναλογεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% της τιμολογηθείσας αξίας προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή σε 49.811.803 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και σε 99.623.605 ευρώ, βάσει πρόβλεψης, για όλο το έτος. Πρόκειται για υπέρβαση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού για τα φάρμακα 1Α κατά 178%, όπως τόνιζε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού φόρουμ του ΕΒΕΑ (EPhForT), Διονύσιος Φιλιώτης, σε επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι μη βιώσιμη.

Πάντως, τα 20 εκατ. ευρώ αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», σχολίαζαν πηγές της βιομηχανίας. «Πρέπει άμεσα να μπουν λεφτά στο σύστημα και να ελεγχθεί η ζήτηση» τόνιζε κορυφαίο στέλεχος. Ως προς το δεύτερο σκέλος, αναγνωρίζεται ότι έχουν γίνει βήματα σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, τα οποία ωστόσο αργούν να αποδώσουν. Επειδή, όμως, το κύριο είναι η διόρθωση των προϋπολογισμών, η κοινή προσέγγιση μεταξύ υπουργείων Οικονομικών – Υγείας για την επίλυση των ανεπαρκών προϋπολογισμών του φαρμάκου, φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο.

Ανακατεύθυνση κονδυλίων ζητά η φαρμακοβιομηχανία και για το ζήτημα των εμβολίων. Η εξαίρεσή τους από τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback και η ένταξή τους στις δαπάνες της πρόληψης αποτελεί πάγιο αίτημα (όπως και για τα παράγωγα αίματος), το οποίο όμως γίνεται όλο και πιο επιτακτικό όσο σωρεύονται οι υποχρεωτικές επιστροφές. Μία άμεση διορθωτική κίνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το υπερπλεόνασμα, όμως το ζήτημα απαιτεί μόνιμη επίλυση στη βάση των οδηγιών του ΟΟΣΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η δαπάνη των εμβολίων αναμένεται να αναδειχθεί και από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία παρουσιάζει το πρόγραμμά της για την Υγεία, το Σάββατο (23/02/2019). Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πρόθεση να εντάξει τα εμβόλια στους κωδικούς της προληπτικής ιατρικής.

Η ανεπάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης του 1,945 δισ. ευρώ αποδεικνύεται και από έναν ακόμη κρίσιμο δείκτη, αυτόν της συμμετοχής των ασθενών. Η θεσμοθετημένη συμμετοχή είναι μηδενική, 10% ή 25% επί της τιμής αποζημίωσης. Επιβάρυνση, όμως, προκύπτει και από τη διαφορά Λιανικής Τιμής και Τιμής Αποζημίωσης όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με λιανική υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης. Για το 2018, η συμμετοχή των ασθενών υπολογίζεται σε 625 εκατ. ευρώ ή 17,5% (χωρίς να αφαιρούνται τα φάρμακα υψηλού κόστους). Από αυτά, τα 364 εκατ. ευρώ αφορούν στη θεσμοθετημένη συμμετοχή και 261 ευρώ στην επιβάρυνση από τη διαφορά λιανικής-ασφαλιστικής τιμής, με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ.

Τελικά, στη φαρμακευτική δαπάνη του 1,945 δισ. ευρώ, η βιομηχανία επιστρέφει το 28% και οι πολίτες πληρώνουν το 17,5%. Συνολικά, μαζί με το νοσοκομειακό φάρμακο, το κράτος διαθέτει 2,475 δισ. ευρώ, η βιομηχανία συμβάλλει με 1,426 δισ. ευρώ και οι ασθενείς με 625 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου