Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Δελτίο τύπου Ι.Σ. Λάρισας

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑ 20-2-2019 
«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» 
Ν.Π.Δ.Δ. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα βίας εναντίον εργαζόμενου γιατρού του νοσοκομείου Καβάλας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του και καλεί την ηγεσία του υπ. Υγείας, αντί να κωφεύει και να καλλιεργεί «κουτσαβάκικα» πρότυπα, να δώσει λύση σ’ ένα τόσο μεγάλο θέμα. 

Δυστυχώς στη χώρα μας τελευταία, τα περιστατικά λεκτικής και φυσικής βίας, κατά γιατρών και νοσηλευτών, έχουν ανοδική τάση. Σ’ αυτό βέβαια συντελεί τόσο η βαριά υποστελέχωση των δημόσιων δομών, όσο και η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών σ’ αυτές, λόγω φτωχοποίησης των πολιτών. 

Στην «πρώτη γραμμή» των επιθέσεων βρίσκονται κυρίως γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται στα τμήματα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, κάτω μάλιστα από αυξημένο στρες, αλλά και των Κ.Υ. 

Ορισμένοι πολίτες (ασθενείς, συνοδοί, συγγενείς), αντί να απευθυνθούν στα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, ζητούν με περισσή αναίδεια να παρακαμφθεί η σειρά προτεραιότητας και να εξυπηρετηθούν άμεσα, «αυτοντοπάρονται» και επιτίθενται προπηλακίζοντας το υγειονομικό προσωπικό. 

Απ’ την άλλη μεριά όμως, η αδιαφορία των κυβερνητικών αρμοδίων ενθαρρύνει και συντηρεί αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Γι’ αυτό προτείνουμε: 

· Άμεσες προλήψεις ικανοποιητικού αριθμού προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές. 

· Εγκατάλειψη της προσπάθειας επιβολής του αποδεδειγμένα πλέον αποτυχημένου και ιδεοληπτικού μοντέλου ΠΦΥ. 

· Προσωπικό ασφαλείας σε όλες τις δημόσιες δομές. 

· Εσωτερικό κύκλωμα αυτόματου συναγερμού μεταξύ των εργαζομένων, κυρίως στα ΤΕΠ και της ασφάλειας των δομών. 

· Ειδική εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού στην αντιμετώπιση της νοσοκομειακής βίας. 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου