Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Ομολογία-σοκ από τον ΕΦΚΑ : Πήραν λάθος αναδρομικά χιλιάδες συνταξιούχοι

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο ΕΦΚΑ με εσωτερικό εμπιστευτικό έγγραφό του παραδέχεται πως έγινε σωρεία λαθών στον υπολογισμό των αναδρομικών που κατέβαλε τον Δεκέμβριο σε 8.000 συνταξιούχους, απόστρατους και άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων


Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο ΕΦΚΑ με εσωτερικό εμπιστευτικό έγγραφό του ομολογεί πως έγινε σωρεία λαθών στον υπολογισμό των αναδρομικών που κατέβαλε τον Δεκέμβριο σε χιλιάδες συνταξιούχους, απόστρατους και άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», από τον εν εξελίξει έλεγχο διαπιστώθηκε το απόλυτο χάος στον υπολογισμό των ποσών. Κάποιοι συνταξιούχοι έλαβαν περισσότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνταν, την ίδια ώρα που άλλοι έλαβαν λιγότερα ή ακόμα και καθόλου, παρόλο που δικαιούνταν επιστροφή αναδρομικών από το υπόλοιπο 50% της μείωσης των συντάξεων τους που έγινε με τις αλλαγές στα μισθολόγια το 2012.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Δημοσίου Τομέα με εμπιστευτικό έγγραφο που απέστειλαν στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι διενήργησαν έλεγχο στις πληρωμές αναδρομικών του Δεκεμβρίου και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν εντοπιστεί λάθη για περισσότερους από 8.000 συνταξιούχους.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα χαρακτηρίζονται «σοβαρά», ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το πέρας του ελέγχου να αποκαλυφθούν πολλά περισσότερα λάθη.

Με αυτά τα δεδομένα, οι συνταξιούχοι και απόστρατοι εκείνοι που έλαβαν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν θα υποστούν σοκ, καθώς θα κληθούν να τα επιστρέψουν.

Η επιστροφή προτείνεται να γίνει με παρακράτηση της σύνταξης εφόσον τα λάθος αναδρομικά είναι ως 15.000 ευρώ ή με καταλογισμό στο ΚΕΑΟ εφόσον οι λάθος πληρωμές είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

Από την άλλη, χιλιάδες συνταξιούχοι και κυρίως απόστρατοι θα λάβουν αναδρομικά που δεν είχαν λάβει στην πληρωμή του Δεκεμβρίου και άλλοι θα πληρωθούν με επιπλέον ποσά, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν έγινε σωστά ο αρχικός υπολογισμός των επιστροφών τους.

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΦΚΑ:

α) Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ-Δημοσίου Τομέα, με γραπτή ενημέρωση (1/2/2019), αναφέρουν προς τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΕΦΚΑ ότι διενέργησαν έλεγχο στις πληρωμές των αναδρομικών που έγιναν στις συντάξεις την 21η Δεκεμβρίου 2018 και από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν εντοπιστεί λάθη στον υπολογισμό των ποσών για περισσότερους από 8.000 δικαιούχους, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «σοβαρά». Τονίζεται δε, ότι με αφορμή τις περιπτώσεις λαθών που εντοπίστηκαν, ο έλεγχος συνεχίζεται.

Ενδεχομένως θα πιάσει το σύνολο των πληρωμών που έγιναν για να διαπιστωθεί τελικώς αν δόθηκαν τα σωστά αναδρομικά στο σύνολο των 121.401 συνταξιούχων, καθώς τα ευρήματα είναι τέτοια που ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα χρήματα υπολογίστηκαν σωστά και ο κάθε συνταξιούχος πήρε αυτά που του αναλογούν.

Για τις παρατηρήσεις αυτές έχει λάβει γνώση και το υπουργείο Εργασίας, με ευθύνη της Γεν. Δ/νσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ που έχει στα χέρια της το έγγραφο-βόμβα για τα λάθος αναδρομικά.

β) Σε 3.000 περιπτώσεις, κυρίως στρατιωτικών συντάξεων χηρείας, που καταβλήθηκαν για πρώτη φορά στο διάστημα από 1/1/2014 ως 12/5/2016, δόθηκαν περισσότερα αναδρομικά από αυτά που έπρεπε να καταβληθούν, διότι, όπως ανακαλύφθηκε από τον έλεγχο, οι επιστροφές υπολογίστηκαν επάνω στην αρχική σύνταξη που είχαν οι θανόντες, ενώ θα έπρεπε να υπολογιστούν στη σύνταξη χηρείας, που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι 1.900 συνταξιούχοι χηρείας έλαβαν αναδρομικά από 6.000 ευρώ έως και 38.667 ευρώ!

Σε 4.000 στρατιωτικούς συνταξιούχους και σε άλλους 430 πολιτικούς συνταξιούχους δεν πιστώθηκαν αναδρομικά παρότι τα δικαιούνται. Ο λόγος είναι είτε γιατί είχαν βγει εκτός μηχανογραφικού συστήματος επειδή δεν είχαν «περαστεί» τα στοιχεία τους είτε δεν τους εντόπισε το σύστημα λόγω ελλιπών στοιχείων.
Η ετυμηγορία του ΣτΕ και η βόμβα των 15 δισ. ευρώ

Μετά τα αναδρομικά σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, ξεκινά ο νέος γύρος αναδρομικών για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, που αναμένεται να πυροδοτήσει κούρσα υποσχέσεων μέχρι τις κάλπες.

Όπως αξναφέρει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα-Σαββατοκύριακο», η κυβέρνηση βλέπει τον κλοιό να σφίγγει και να βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς καταιγίδας αγωγών από δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Ο λογαριασμός μεγαλώνει και η ώρα της κρίσης δεν είναι μακριά.

Όλοι οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΟΤΑ, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, ένστολοι, δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου περιμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», σε περίπτωση που το ΣτΕ επικυρώσει την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν μέχρι 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018. Οσοι έχουν ασκήσει αγωγή εντός του 2019 μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τα δώρα για το 2017 και το 2018.

Η απόφαση όμως που προκαλεί σοκ και δέος, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση, είναι αυτή που αφορά τον νόμο Κατρούγκαλου και η οποία θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Μια πιθανή απόφαση η οποία θα βγάλει αντισυνταγματική κάποια από τις πολλές διατάξεις του νόμου 4387/2016 μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το ασφαλιστικό οικοδόμημα. Ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που υπερβαίνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου