Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Η Αιμοδοσία… αιμορραγεί: Εισαγόμενο αίμα πάει σε ένα μόνο νοσοκομείο την ώρα που δεκάδες άλλα πασχίζουν να καλύψουν τις ανάγκες

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Εδώ και 14 χρόνια χρόνια υπάρχει στους Θρακομακεδόνες το υπερσύγχρονο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Αλλά αντί οι μονάδες αίματος που μας χαρίζει η Ελβετία για να καλύψουμε τις ανάγκες μας να πηγαίνει εκεί, το παίρνουν στο Παίδων και το διαχειρίζονται! Αιτιολογία; Τα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία. Αλλά νοσοκομειακά Κέντρα που δέχονται αυτούς τους ασθενείς υπάρχουν επίσης στον "Ευαγγελισμό", στο "Λαϊκό" και σε Νοσοκομεία όλης της χώρας...

Μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες η χώρα μας είναι αυτό με την έλλειψη μονάδων αίματος για τις ανάγκες μεταγγιζόμενων, τραυματιών, και ατόμων που πρόκειται να χειρουργηθούν. Καθημερινά γίνεται αναζήτηση μονάδων αίματος για να καλυφθούν οι ανάγκες...

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μοναδικό -για ευρωπαϊκή χώρα- δεδομένο, να διατηρεί 105 σταθμούς αιμοδοσίας, όταν το Λονδίνο με 15 εκατομμύρια κατοίκους έχει μόνο 1 κέντρο αιμοδοσίας.

Ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με τον οποίο επικοινώνησε το iatropedia, μας επιβεβαίωσε ότι χρειάζεται αυτοματοποίηση των αρχείων ώστε να είναι ταχεία και αποτελεσματική η αναζήτηση για αίμα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γίνει "συγκεντροποίηση" των αποθεμάτων σε λίγα κέντρα στην χώρα με κεντρικό έλεγχο και διαχείριση από το ΕΚΕΑ".

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Εδώ και 15 χρόνια έχει συσταθεί στους Θρακομακεδόνες το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) με καλή υποδομή και το σχέδιο ήταν και παραμένει, να γίνεται εκεί ο έλεγχος όλου του διαθέσιμου αίματος. Κάτι τέτοιο θα μείωνε πολύ το κόστος, καθώς όσο πιο πολλές μονάδες ελέγχονται μαζί, τόσο πέφτει το κόστος. Κι είναι ως εκ τούτου, άλλο ένα κέντρο να διακινεί 100 μονάδες αίματος, και άλλο να διακινεί 1000.

Εξάλλου, εάν επιτευχθεί η αυτοματοποίηση των διαδικασιών καταγραφής του στοκ στα νοσοκομεία, και αρχίσουν να μαζεύονται σε λίγα κέντρα ανά την χώρα οι διαθέσιμες μονάδες, τότε θα γίνει σαφώς πιο εύκολη η ανεύρεση αίματος για τους ασθενείς.

Οι ανάγκες για αιμοδοσία

Σταθερή είναι εξάλλου η ανάγκη για τακτικές αιμοδοσίες από τους πολίτες. "Το αίμα δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται. Φέρνουμε ακόμα από την Ελβετία που είναι ακόμα ένα "στραβό". Οι Ελβετοί μας το δίνουν δωρεάν αλλά πληρώνουμε την μεταφορά και τον έλεγχό του και πάντα τους χρωστάμε...", μας είπε ο καθηγητής.

Αλλά αυτό που φαίνεται στα αλήθεια περίεργο, καθώς αν μη τι άλλο δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, είναι ότι το αίμα -δωρεά από την Ελβετία όταν φτάνει στην Ελλάδα, μονοπωλείται από ένα νοσοκομείο από το οποίο δεν λείπει ποτέ, με το πρόσχημα να μην λείψει από παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία. Και πολύ σωστό είναι αυτό το επιχείρημα αλλά οι ειδικοί αναρωτιούνται γιατί δεν μπορεί να το παίρνει το ΕΚΕΑ και να το μοιράζει πρώτα σε αυτό το νοσοκομείο και μετά στα υπόλοιπα που το χρειάζονται επίσης για άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις ασθενών σε ανάγκη;

Αιμοδοσία

Η βασική συνήθεια να ζητάμε αιμοδοσία μόνο στα νοσοκομεία, δημιουργεί για πολλούς που θα ήθελαν να δώσουν το αίμα τους, προβλήματα. Αντί λοιπόν να δραστηριοποιούνται στην Αθήνα μόνο 4 κινητές μονάδες αιμοδοσίας, θα έπρεπε δεκάδες συνεργεία να κάνουν λήψεις και να βρίσκονται συνεχώς σε Ενορίες, Δημαρχεία, πλατείες, μεγάλα εργοστάσια και άλλες δομές με πολλούς εργαζόμενους ώστε όποιος το επιθυμεί να δίνει αίμα χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί.

Από το ρεπορτάζ του iatropedia προέκυψε ότι αυτά τα γνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λέει ότι συμφωνεί αλλά διστάζει να πράξει ό,τι χρειάζεται... Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες Έλληνες -ασθενείς και οι συγγενείς τους- αναζητούν κάθε μέρα μια μονάδα αίμα για το χειρουργείο που πρέπει να κάνουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου