Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

ΠΟΥ: Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας αυξάνονται, αλλά οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν πολλά



Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει πως οι απευθείας πληρωμές για ιατρικές υπηρεσίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Onmed.gr

Η έκθεση διαπιστώνει πως οι δαπάνες Υγείας παγκοσμίως αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας και ήδη φτάνουν στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 

Μάλιστα, η αύξηση είναι πιο εμφανής στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με ρυθμό που φτάνει ετησίως το 6% κατα μέσο όρο, ενώ η τάση είναι πιο συγκρατημένη στις πλουσιότερες χώρες (4% μέση ετήσια αύξηση).

Οι δαπάνες Υγείας περιλαμβάνουν την κρατική χρηματοδότηση, την υποχρεωτική και προαιρετική ασφάλιση, την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και τις ιδιωτικές πληρωμές, τα χρήματα δηλαδή που βγαίνουν απ' ευθείας από την τσέπη των πολιτών. 

Στις εισοδηματικά μεσαίες χώρες, η κρατική δαπάνη Υγείας διπλασιάστηκε από το 2000 μέχρι σήμερα. Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει οτι αυτές οι χώρες ξοδεύουν από 60 έως 270 δολάρια για την υγεία καθενός από τους πολίτες τους. Στις πλούσιες χώρες, η κατά κεφαλή δαπάνη ξεπερνά τα 2.200 δολάρια.

Οι κυβερνήσεις καλύπτουν κατά μέσο όρο το 51% των δαπανών, αν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το ποσοστό πέφτει κάτω από το 40%. 

Την ίδια ώρα, πάνω από 35% πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Οι ιδιωτικές πληρωμές μπορεί να οδηγήσουν και στις λεγόμενες καταστροφικές δαπάνες, εκείνες δηλαδή που απαιτούν εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και προκαλούν σημαντική αρνητική μεταβολή στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Υπολογίζεται πως 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο οδηγούνται σε ακραία φτώχεια - αναγκάζονται δηλαδή να ζήσουν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα - επειδή πρέπει να πληρώσουν για την περίθαλψή τους.

Η αύξηση της δημόσιας δαπάνης μειώνει την πιθανότητα καταστροφικών δαπανών για τα νοικοκυριά, αλλάσύμφωνα με τον Οργανισμό θα πρέπει να συνοδεύεται και από ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Απαιτούνται επενδύση στη μείωση της φτώχειας, σε θέσεις απασχόλησης και σε δικαιότερες κοινωνίες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Πόσα πληρώνουν οι Έλληνες για την υγεία τους

Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, η κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα είναι 1678 ευρώ, με το 34% του ποσού αυτού να βγαίνει απ' ευθείας από την τσέπη των Ελλήνων. Η επιβάρυνση για τους πολίτες αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν υπολογιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που διοχετεύονται στον κλάδο υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου