Από Μιχάλης Θερμόπουλος - ΙΑΤROPEDIA
Πολυνομοσχέδιο – σκούπα για την Υγεία με 148 άρθρα που φέρνουν ανατροπές. Δημιουργείται ατομικός φάκελος υγείας για όλους.
Σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που με τα 148 άρθρα του φέρνει πολλές ανατροπές και αλλαγές τόσο στα φάρμακα και τη συνταγογράφηση, όσο και στις δομές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” με το πολυνομοσχέδιο οι εγκρίσεις των ακριβών φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα θα γίνονται πιο γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει και το πλαφόν στη συνταγογράφηση για τους γιατρούς.
Ο Ατομικός Φάκελος
Ο ατομικός φάκελος θα είναι ηλεκτρονικός. Θα δημιουργείται από τον οικογενειακό γιατρό και θα υπάρχει δυνατότητα να τον χρησιμοποιούν όλοι οι γιατροί που θα διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση.
Στον φάκελο αυτό θα καταχωρούνται όλες οι εξετάσεις, οι νοσηλείες, τα φάρμακα κλπ έτσι ώστε να υπάρχει ο έλεγχος που απαιτείται.
Καθώς τα στοιχεία αυτά είναι ευαίσθητα προβλέπονται αυστηρές ποινές για όσους επιχειρήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς οι οποίες περιλαμβάνουν υψηλά πρόστιμα αλλά και φυλάκιση ως και 10 έτη.
Τα φάρμακα
Με βάση τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία το ποσοστό των γενόσημων φαρμάκων που συνταγογραφείται από τους γιατρούς θα πρέπει να ανέλθει στο 60%.
Οι γιατροί θα μπορούν να παρακάμπτουν τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης αλλά μόνο μέχρι ποσοστό 20%.
Αν δεν αιτιολογείται η υπέρβαση θα υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις αλλά και χρηματικά πρόστιμα.
Οι βαριά πάσχοντες αποκτούν γρήγορη πρόσβαση στα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από σχετική ηλεκτρονική υποβολή από πιστοποιημένο θεράποντα ιατρό αίτηση με την ένδειξη ¨κατεπείγουσα χορήγηση”.
Με τη διαδικασία αυτή το φάρμακο θα χορηγείται άμεσα και στη συνέχεια ( μετά τη χορήγηση) θα ξεκινάει η διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης της πληρωμής από τον ΕΟΠΠΥ.
Χώροι για ναρκομανείς
Με το πολυνομοσχέδιο εισάγεται και στην Ελλάδα ένα μέτρο που θεωρείται πετυχημένο σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Πρόκειται για τους χώρους εποπτευμένης χρήσης ναρκωτικών, όπου όσοι συμμετέχουν εγγράφονται σε ένα ειδικό μητρώο με στόχο την καταγραφή και τον έλεγχο των χρηστών ώστε και η χρήση να είναι ασφαλέστερη αλλά και να εκλείψουν φαινόμενα γκετοποίησης περιοχών.
Τέλος το ΚΕΕΛΠΝΟ
Το ΚΕΕΛΠΝΟ περνάει με το πολυνομοσχέδιο στην ιστορία. Θα αντικατασταθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Για τους 600 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα δημιουργούνται ισάριθμες προσοποπαγείς θέσεις στον νέο οργανισμό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου.
Οι γιατροί που εργάζονται στον φορέα θα ενταχθούν σε αντίστοιχη κενή οργανική θέση του κλάδου ιατρών δημόσιας υγείας του ΕΣΥ μετά από δική τους αίτηση, ενώ εάν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση εντάσσονται σε θέση που προκύπτει από μετατροπή της οργανικής τους θέσης από ΠΕ ιατρών σε ιατρών δημόσιας υγείας του ΕΣΥ.
Οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχουν διατεθεί σε άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης μπορούν να μεταταγούν στους φορείς αυτούς μετά από σχετική αίτησή τους η οποία θα πρέπει να υποβληθεί εντός δύο μηνών.
Πηγές: Εφημερίδα «Το Έθνος», https://www.newsit.gr
Αναμασανε ολο τα ιδια ενω ......τιποτα δεν προχωρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή