Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Αποχή διαμαρτυρίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο Καβάλας

Απέχουν και σήμερα από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία, οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας διαμαρτυτόμενοι για το περιστατικό βίας που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή εναντίον γιατρού της Ουρολογικής Κλινικής από συγγενείς ασθενούς που είχε πεθάνει.

Healthview.gr

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, οι γιατροί του νοσοκομείου, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας και το νοσηλευτικό προσωπικό, ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη και θα κινηθούν νομικά για το περιστατικό καθώς και κατά των ατόμων που βιαιοπράγησαν και έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων τους.

Παράλληλα, ζήτησαν από τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής, ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως είπε η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας, Κλαίρη Λαμπίρη, το περιστατικό συνέβη κατά την εφημερία της προηγούμενης Παρασκευής μετά από τον θάνατο ενός ηλικιωμένου ασθενή που νοσηλεύονταν στην Ουρολογική Κλινική. «Ο συνάδελφος που εργαζόταν και εφημέρευε εκείνη την μέρα μετέβη στην κλίνη του ασθενούς άμεσα και εξάντλησε κάθε ανθρωπίνως δυνατόν μέσον για να βοηθήσει τον άρρωστο. Οι προσπάθειές του όμως απέβησαν άκαρπες. Στην συνέχεια αφού ενημέρωσε τους συγγενείς ζήτησε τα απαραίτητα έγγραφα για να συντάξει το πιστοποιητικό θανάτου. Λίγη ώρα αργότερα παρουσιάστηκαν οι συγγενείς του θανόντος που εντελώς ξαφνικά επιτέθηκαν λεκτικά και με σωματική βία εναντίον του γιατρού κάνοντας και ρατσιστικά σχόλια. Απομακρύνθηκαν μετά την επέμβαση ανθρώπου της ασφάλειας του νοσοκομείου», τόνισε αναφερομένη στο περιστατικό.

Σύμφωνα με την κ. Λαμπίρη, τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά βίας στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και η επίδειξη βίας χρησιμοποιείται προς επίλυση των διαφορών. «Εδώ είναι ο εργασιακός μας χώρος όπου οι γιατροί εξαντλώντας κάθε περιθώριο βοηθούν τον άνθρωπο σε καιρούς χαλεπούς, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση. Είναι οξύμωρο να αντιμετωπιζόμαστε απαξιωτικά και σκοπεύουμε να επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε ενέργειες που θίγουν την τιμή, την αξιοπρέπεια και την σωματική μας ακεραιότητα. Καταγγέλλουμε αυτό το περιστατικό που δεν είναι το πρώτο αλλά ελπίζουμε να είναι το τελευταίο. Ταυτόχρονα θέτουμε προ των ευθυνών τους όσους είναι επιφορτισμένοι να διασφαλίσουν την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου, τόνισε μεταξύ άλλων: «θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα σε όσους έχουν βιαιοπραγήσει απέναντι στον γιατρό που χτύπησαν άσχημα, ενώ θα καταγγείλουμε την ρατσιστική συμπεριφορά και σχόλια που διατυπώθηκαν από τους κατηγορούμενους. Θα συζητήσουμε με τη νοσοκομειακή κοινότητα, τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσουμε να μην συμβούν τα ίδια. Κατανοούμε το σκεπτικό των νοσοκομειακών γιατρών που θα απέχουν από τα καθήκοντά τους. Θα είναι ένα βήμα για να αντιληφθούν διάφοροι τη βαρύτητα αυτού του συμβάντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου