Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Σκοτσέζικο ντους από τα φορολογικά έσοδα -Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Ιανουάριο

«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ


Ο πρώτος μήνας του έτους δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα ως προς την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, εκτός του ότι για μια ακόμα φορά η συγκράτηση των δαπανών θα είναι το «κλειδί».

Η γενική εικόνα είναι ότι ο Ιανουάριος έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 729 εκατ. ευρώ αντί ελλείμματος 103 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν, όμως, δύο «αλλά»: 1) τον περσινό Ιανουάριο καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1,797 δις ευρώ 2) η εικόνα αυτή οφείλεται στο ότι οι κρατικές δαπάνες ήταν 767 εκατ. ευρώ μικρότερες από το σχεδιασμό.

Αφήνοντας τη γενική εικόνα και μπαίνοντας στην «καρδιά» του Προϋπολογισμού, διαπιστώνει ότι οι εισπράξεις στο πεδίο των φόρων είναι αλλού κάτω κι αλλού πάνω, ενώ συνολικά είναι 50 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον περσινό Ιανουάριο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΦΠΑ. Οι εισπράξεις από τη γενική οικονομική δραστηριότητα είναι 93 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από το στόχο και περίπου 70 εκατ. ευρώ από πέρσι. Ωστόσο, οι εισπράξεις από καύσιμα και καπνικά είναι 32 εκατ. ευρώ χαμηλότερες κι αυτό μαρτυρά πτώση της κατανάλωσης ή και αύξηση του λαθρεμπορίου. Σημειωτέον ότι το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά από αυτά τα δύο πεδία ΦΠΑ 2,780 δις ευρώ ως το τέλος του έτους.

Όσον αφορά στις δαπάνες, η διαφορά των 767 εκατ. ευρώ από το στόχο αποδίδεται από το ΓΛΚ κυρίως στο γεγονός ότι είχε προβλεφθεί πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018 σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018 (αναδρομικά). Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν τελικά ήταν ύψους 321 εκατ. ευρώ, άρα δημιουργήθηκε μια λογιστική «άσπρη τρύπα» που θα συνοδεύει τον Προϋπολογισμό σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου