Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Πανεπιστημιακοί γιατροί δύο ταχυτήτων! Γιατί δεν παίρνουν κλινικό επίδομα στη Θεσσαλονίκη




Σε δύο…ταχύτητες φαίνεται ότι εργάζονται οι καθηγητές ιατρικής στη χώρα μας καθώς οι μεν πανεπιστημιακοί της Αθήνας λαμβάνουν κλινικό επίδομα από 300 έως 400 ευρώ, οι δε στη Θεσσαλονίκη λαμβάνουν μηδέν ευρώ.

Γι αυτό και ανάστατοι είναι οι πανεπιστημιακοί γιατροί της συμπρωτεύουσας, αφού ενώ στο Λεκανοπέδιο οι συνάδελφοί τους αμείβονται επιπλέον για το κλινικό τους έργο, εκείνοι δεν εισπράττουντίποτε επιπλέον.
Και ιδιωτικό ιατρείο και επίδομα

Η υπόθεση ξεκινά με τη δυνατότητα που έχουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί να ασκούν ιατρική και στις δημόσιες κλινικές του ΕΣΥ αλλά και στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Μία υπόθεση που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά πως έκανε πίσω το υπουργείο Υγείας στην αρχική του πρόθεση να καταργήσει το δίπορτο για τους καθηγητές ιατρικής: «Ελεύθερο το «δίπορτο» σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τους καθηγητές παρά τα φακελάκια! Έντονες αντιδράσεις»

Συγκεκριμένα όταν το 2001 ο τότε υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος είχε επιχειρήσει να καταργήσει τη δυνατότητα τη διπλή ιδιότητα των πανεπιστημιακών γιατρών να ασκούν και ιδιωτικό έργο και να εργάζονται στο δημόσιο ΕΣΥ, είχε θεσπίσει το κλινικό επίδομα ως αντιστάθμισμα.

Βέβαια η αρχική πρόθεση του Αλέκου Παπαδόπουλου δεν πέρασε ποτέ στην πράξη καθώς πολύ γρήγορα λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση και μάλιστα με ένα τηλεφώνημα του τότε πρωθυπουργού Σημίτη από την Κίνα, ενώ ο νόμος άλλαξε και οι καθηγητές ανέκτησαν και πάλι το δικαίωμα τους να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι οι πανεπιστημιακοί γιατροί είχαν και αμοιβές από το ιδιωτικό τους ιατρείο με την προϋπόθεση να κόβουν αποδείξεις στο νοσοκομείο όπου ανήκαν, αλλά και επιπλέον το κλινικό επίδομα του ΕΣΥ το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα στην Αττική, είτε έχουν είτε όχι ιδιωτικό ιατρείο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το πράσινο φως για το κλινικό επίδομα των 300-400 ευρώ έχει δώσει και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους που έχει αποφανθεί ότι μπορεί να δίνεται κανονικά.
Έτσι σήμερα με απόφαση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) οι καθηγητές ιατρικής εισπράττουν το επιπλέον πόσο.
Κάτι που όμως δε γίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζονται περίπου 250 καθηγητές ιατρικής. Γεγονός που φυσικά προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον κλάδο.

Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι ενώ καθηγητές από τη Θεσσαλονίκη προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ για το ζήτημα διεκδικώντας τα χρήματά τους, το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της πόλης απέρριψε το αίτημά τους κρίνοντας μάλιστα παράτυπη την απόφαση της καταβολή του επιδόματος που γίνεται στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι οι περίπου 250 πανεπιστημιακοί γιατροί που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη διεκδικούν κοντά στα 22,5 εκατ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στο επίδομα που δεν έλαβαν επί 12 μήνες για περίπου15 χρόνια.

Πάντως οι νοσοκομείακοί γιατροί μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) έχουν ζητήσει πολλές φορές να καταργηθεί το “δίπορτο” των πανεπιστημιακών γιατρών, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί προνόμιο που ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, χωρίς μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου υγείας να έχει ανταποκριθεί θετικά παρότι αποτελούσε βασική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου