Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Οι ιδιωτικές κλινικές και τα Ν.Π.Δ.Δ. οφείλουν εργοδοτικές εισφορές για τις αμοιβές που καταβάλλουν στους ιατρούς ανεξάρτητα από την έκδοση τιμολογίου από αυτούς


Δημοσιεύθηκε 21 Φεβρουαρίου 2019

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 982/1979, τα νομικά πρόσωπα που απασχολούν υγειονομικούς, καθώς και οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα που με νόμο εξομοιώνονται με το δημόσιο, υποχρεούνται σε καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, υπολογιζομένη επί των αποδοχών. Στις αποδοχές υπολογίζεται και κάθε ποσό που καταβάλλεται από τον εργοδότη προς τον υγειονομικό ασχέτως εξαρτημένης η μη σχέσης και ανεξαρτήτως του τρόπου πληρωμής του κατά χρονική μονάδα η κατ’ επίσκεψη ή σε ποσοστό ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η ανωτέρω ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύει και μετά την εφαρμογή των σχετικών με τις ασφαλιστικές εισφορές διατάξεων του Ν.4387/2016. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «σε περίπτωση υγειονομικών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών προκύπτει η υποχρέωση επιμερισμού της ασφαλιστικής εισφοράς μεταξύ ασφαλισμένου και αντισυμβαλλομένου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 38 του Ν.4387/2016 και ανεξαρτήτως του αριθμού των αντισυμβαλλόμενων ή της παράλληλα άσκησης και άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Σ.Α., λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, ενημερώνει τους Ιατρούς που αμείβονται από Ιδιωτικές Κλινικές ή Ν.Π.Δ.Δ. με προσωπικό τους Τιμολόγιο, ότι οφείλουν να απαιτήσουν από τις Ιδιωτικές Κλινικές και τα Ν.Π.Δ.Δ. την καταβολή εργοδοτικών εισφορών για τις αμοιβές που λαμβάνουν από αυτά τα νομικά πρόσωπα, και να αρνηθούν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για αυτές ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού οι αμοιβές αυτές δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016, αλλά στις διατάξεις του άρθρου 38 του ιδίου νόμου.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου