Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

ΕΟΦ: Σε ισχύ μέχρι νεωτέρας οι απαγορεύσεις “παράλληλων” εξαγωγών, εξαιτίας ελλείψεων σε φάρμακα

Από τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού προκύπτει πως λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων 80 φάρμακα, εκ των οποίων τα εννέα είναι εμβόλια.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Παραμένουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις “παράλληλων” εξαγωγών που είχαν αποφασιστεί το τελευταίο διάστημα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός την Πέμπτη, η επέκταση των απαγορεύσεων προέκυψε έπειτα από αναφορές για ελλείψεις φαρμάκων και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΦ για τη διακίνηση φαρμάκων εκτός Ελλάδας.

Οι “παράλληλες” εξαγωγές αφορούν φάρμακα, τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά επανεξάγονται λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμής που έχουν κυρίως σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Οι απαγορεύσεις εξαγωγών από τον ΕΟΦ κρίθηκαν επιβεβλημένες για λόγους διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθούν, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά.

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού παρακολουθούν την εφαρμογή τους, η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

Η ανταπόκριση των εμπλεκόμενων πλευρών δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΦ επανέρχεται, υπενθυμίζοντας πως “...η ευθύνη της κάλυψης των αναγκών των ασθενών βαρύνει όλους μας στο μέρος που αναλογεί”.

Ελλείψεις

Από τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού προκύπτει πως λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων 80 φάρμακα (αναλυτικός κατάλογος παρατίθεται πιο κάτω).

Από αυτά, τα 47 είναι φάρμακα για διάφορες παθήσεις, τα 20 είναι νοσοκομειακά φάρμακα, τα 9 είναι εμβόλια και τα 4 είναι φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ.

Από τα εννέα εμβόλια που λείπουν, το ένα αφορά τον αιμόφιλο της ινφλουέντζας τύπου Β, το οποίο χορηγείται για την πρόληψη της βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Το εν λόγω εμβόλιο είναι σε έλλειψη από τις 21 Ιανουαρίου και θα κυκλοφορήσει εκ νέου στις 22 Μαρτίου.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου