Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Γελοιότητες και αναχρονισμοί με την συνταγογράφηση στα βιβλιάρια

Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ ΟΕΝΓΕ
Εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή

Δήλωση 21/2/2019

Αυτές τις μέρες διαβιβάζεται στα δημόσια νοσοκομεία μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ η οποία «διατάσσει» την χειρόγραφη συνταγογράφηση στα ασφαλιστικά βιβλιάρια πέραν και επιπρόσθετα της από χρόνια καθιερωμένης ηλεκτρονικής – ψηφιακής συνταγής, επαναφέρει τα καταργημένα «χάρτινα» συνταγολόγια του ΙΚΑ που υπήρχαν πριν την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και «απειλεί» με κυρώσεις γιατρούς και φαρμακοποιούς.




Πέραν του προφανούς αναχρονισμού επαναφοράς της χειρόγραφης συνταγογράφησης ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική αρκετά χρόνια μετά την καθιέρωση της τελευταίας, το θέμα εντάσσεται στην σφαίρα της γελοιότητας αφού τις μέρες ακριβώς που εκδιδόταν η εγκύκλιος αυτή από τον ΕΟΠΥΥ, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι πανηγύριζαν επικοινωνιακά εξαγγέλλοντας πως δήθεν τα «χάρτινα» ασφαλιστικά βιβλιάρια καταργούνται τελείως ακόμα και ως αποδεικτικό πιστοποίησης ασφαλιστικής ικανότητας. Όμως με αυτήν την πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που διαβιβάζεται στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ μέσω των ΥΠΕ τώρα όχι μόνο δεν καταργούνται τα βιβλιάρια, αλλά επαναφέρεται η από χρόνια καταργημένη χειρόγραφη συνταγογράφηση μέσα σε αυτά. Δηλαδή από την μία η κυβέρνηση σερβίρει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί δήθεν «πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή εποχή» και από την άλλη επαναφέρει χειρόγραφους αναχρονισμούς από χρόνια καταργημένους.

Οι υπουργοί Υγείας πρέπει άμεσα να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα και να το επιλύσουν εκτός αν και ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ έχει και αυτός ελέω τρόϊκας και μνημονίων αρμοδιότητες υπερυπουργού όπως είχε και ο προκάτοχός του.

Γελοιότητες και αναχρονισμοί με την συνταγογράφηση στα βιβλιάρια

Πάνος Παπανικολάου,
ΓΓ ΟΕΝΓΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου