Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Παθολόγοι: Διαμαρτυρία για καταχρηστική συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ με χρηματικά πρόστιμα κατά θεραπευτικών επιλογών συναδέλφων.

Αποτέλεσμα εικόνας για επαγγελματική ένωση παθολόγων ελλάδοσ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Θέμα: Διαμαρτυρία για καταχρηστική συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ με χρηματικά πρόστιμα κατά θεραπευτικών επιλογών συναδέλφων. 

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε πως ο αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βεβαίωσε χρηματικό πρόστιμο σε βάρος συναδέλφου Παθολόγου ισχυριζόμενος περί ζημίας εις βάρους του δημοσίου λόγω παραβατικής συνταγογράφησης. Κύριο επιχείρημα ότι η οστεοπόρωση για την οποία συνέστησε θεραπευτική αγωγή ο συνάδελφος δεν εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο του Παθολόγου με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ασφαλιστικό ταμείο. 

Μελετώντας κανείς την απόφαση και την βασιζόμενη νομολογία δεν προκύπτει από πουθενά ότι η συνάδελφος λειτουργεί έκτος γνωστικού αντικειμένου καθώς αυτό δε διαφαίνεται από πουθενά πάρα μόνο στην κρίση του συντάκτη. 

Επειδή οι Παθολόγοι γινόμαστε τα εξιλαστήρια θύματα και ο εύκολος στόχος ορισμένων διοικούντων που επιλέγουν να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν τους ιατρούς επικαλούμενοι το γνωστικό αντικείμενο της Παθολογίας, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής: 

1) Το γνωστικό αντικείμενο της Εσωτερικής Παθολογίας αφορά τα νοσήματα όλων των οργάνων του σώματος και την ολιστική διαγνωστική και θεραπευτική του αρρώστου. Η Παθολογία είναι η κλινική ειδικότητα της Ιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη μη χειρουργική θεραπεία των νοσημάτων στους ενήλικες ασθενείς. Δεν προκύπτει από κανένα νομοθέτημα ότι παρακολουθούμε αποκλειστικά κάποια νοσήματα και αντιστοίχως ότι δεν πρέπει να θεραπεύουμε άλλα. 

2) Η πρακτική της Παθολογίας ως ιατρική ειδικότητα ενέχει τις έννοιες της διάγνωσης και της θεραπείας. Επομένως ο Παθολόγος διαγιγνώσκει και θεραπεύει όλα τα νοσήματα των εσωτερικών οργάνων. 

3) Σε περίπτωση που τούτο δεν είναι κατανοητό παραπέμπουμε σε συγγράμματα διεθνούς Βιβλιογραφίας με το τίτλο (Harrison's Principles of Internal Medicine) και στα προγράμματα τακτικών εξωτερικών ιατρείων Παθολογικών Πανεπιστημιακών Κλινικών εντός των οποίον εκπαιδευόμαστε. 

Επίσης, κάποιοι κύκλοι μας θεωρούν υπεύθυνους για την τεράστια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα, τους παραπέμπουμε σε στατιστικές αναλύσεις εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ο μεγάλος αριθμός των ειδικών δεν βοήθησε στην καλύτερη υγεία των κατοίκων μιας χώρας, αντίθετα συνοδεύθηκε με αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Στο μέλλον λοιπόν όταν θα αναφέρεστε στο αντικείμενο του Παθολόγου καλό θα ήταν να μην αναπαράγετε το συντεχνιακό και εσφαλμένο τρόπο ερμηνείας δηλαδή ότι ο Παθολόγος θεραπεύει, ότι δεν θεραπεύουν οι υποειδικότητες της Παθολογίας. 

Αλλά σας υπενθυμίζουμε ότι ο Παθολόγος θεραπεύει αυτά που έχει διδαχτεί και γνωρίζει, διαφορετικά παραπέμπει σε συναδέλφους υποειδικοτήτων της Παθολογίας. 

Ο Πρόεδρος          Ο Γεν. Γραμματέας 

Ευάγγελος Τούλης  Σόλων Κωτούλας 

Πρόεδρος 
Ευάγγελος Τούλης 

Αντιπρόεδρος 
Απ. Χατζητόλιος 

Γεν. Γραμματέας 
Σόλων Κωτούλας 

Αν. Γραμματέας 
Ανδρέας Πάγκαλης 

Ταμίας 
Δημήτριος Βήτος 

Υπεύθυνος Διοικητικών και Νομικών θεμάτων: 
Μάριος Πυρπασόπουλος 

Υπεύθυνος Εκδηλώσεων και Κινητοποίησης 
Αντώνιος Αντωνιάδης 

Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων 
Παναγιώτης Χαλβατσιώτης 

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Τύπου και Ενημέρωσης 
Ηλίας Τσέρκης 

16 σχόλια:

  1. Και εγω οταν εδωσα εξετασεις στην Θεσσαλονικη η οστεοπορωση ηταν μεσα και μαλιστα με εκτεταμενη αναφορα...εχει πλεον χαθει το μετρο και το νοημα των πραγματων. Ο καθενας αυθαιρετα κρινει, βαζει προστιμα και απαιτει απο τον ανισχυρο ιατρο να υποκυψει. Αν οντως ειναι ετσι γιατι το συστημα δεν κλειδωνει οταν βλεπει κωδικο παθολογου; Εκτος αν γινεται επιτηδες για να γεμιζουν τα ταμεια του ΕΟΠΥΥ με λεφτα . Οποτε τι να πω "Ηταν δικαιο και εγινε πραξη"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΘ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ......ΟΤΑΝ ΧΑΘΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΕΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Π/Θ βλάκα λύνει το πρόβλημα και μόνο αν είναι τέτοιο που χρήζει παραπομπή θα τον στείλει πιο πέρα! Οι ασθενείς χάνονται με τις ατέλειωτες βόλτες από τον Άννα στον Καϊάφα χωρίς λόγο! Και βέβαια μόνο ένας άσχετος μη γιατρός θα έλεγε τις ηλιθιότητες του 4.47!

      Διαγραφή
    2. Έχεις τόση σχέση με την Ιατρική 4:47 όση και ο ......Τάκης !

      Διαγραφή
    3. Πολλες παθολογικες ειδικοτητες συναδελφε εχουν χρονια εσωτερικης παθολογιας στην πλατη τους. Για αυτο ονομαζονται υποειδικοτητες και παντα ετσι θα ειναι οσο και αν εσεις το αγνοειται ή δεν το δεχεστε. Οσο για τον ασθενη που χασατε στο ιατρειο σας αναρωτιεμαι τι περιστατικο να ηταν.

      Διαγραφή
  3. Είναι συμπεριφορά πάρα πολλών συναδέλφων καθαρά αντιιατρική ,αντισυναδελφική και ιδιοτελής, (να συνταγογραφούν φάρμακα άλλων ειδικοτήτων απο την στιγμή που υπάρχουν συμβεβλημένοι συνάδελφοι για τα συνγκεκριμένα φάρμακα (πχ υπερτροφίας του προστάτη).Κατηγορούμε τους γιατρούς Γ.Ι και κάνουμε τα ίδια. Κάθε Γιατρός που σέβεται το λειτπούργημα του πρέπει αυστηρά να συνταγογραφεί μόνον τα της Ειδικότητας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποια χώρα ισχύουν αυτά ......γιατρέ ;

      Διαγραφή
    2. ΤΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙΣ ΩΣ ......ΓΙΑΤΡΟΣ! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΑΣΙΟ ΤΟ 1977 ΕΔΩ!

      Διαγραφή
    3. Οι ειδικοί γιατροί Φωστήρα υπάρχουν για να εξετάζουν και να θέτουν διαγνώσεις! Την συνταγή μπορεί να την αντιγράψει και ο τελευταίος αγροτικός όπως και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο! Άντε σοβαρευτείτε εκεί στο κλαρινουπουργειο γιατί ΟΛΟΙ σας πήραν χαμπάρι πλέον !

      Διαγραφή
    4. Συναδελφε για να μην παρεξηγουμαστε. Δεν συμφωνω με το γεγονος οτι πολλοι τα γραφουν ολα στην προσπαθεια τους να εξυπηρετησουν τους απο πολλων ετων ασθενεις τους, αλλα το γεγονος οτι ο ΕΟΠΥΥ τιμωρει την αναγραφη των φαρμακων της οστεοπορωσης απο τον ειδικο παθολογο. Εχετε μηπως την ψευδαισθηση οτι ενας οποιοσδηποτε ορθοπαιδικος θα μπορεσει να αντιμετωπισει καλυτερα το προβλημα στα πλαισια μιας πολυνοσηροτητας; Η παραπομπη στις υποειδικοτητες εχει ενα νοημα οταν υπαρχει αντιστοιχο ευρημα. Δεν μπορει να ρυθμιζεται μια υπερταση απο ενα καρδιολογο ( οι οποιοι μεχρι και το προσφατο παρελθον εγραφαν αγωγες σακχαρου,PPI ΚΥΠ κτλ κτλ) οταν το μυοκαρδιο δεν εχει κανενα προβλημα, ή να στειλουμε μια οποιοδηποτε λοιμωξη σε αντιστοιχη υποειδικοτητα γιατι τον απλο λογο οτι οι λοιμωξεις ειναι το σπιτι του παθολογου. Δεν ειμαστε γενικοι γιατροι. Κανονικα για τα καθημερινα παθολογικα προβληματα δεν θα ειχαμε αναγκη απο καμια υποειδικοτητα αν δεν υπηρχε ο ΕΟΠΥΥ. Σεβομαι την εργασια των ουρολογων και τον ορθοπαιδικων αλλα δεν παυουν να ειναι χειρουργικες ειδικοτητες. Απο τη στιγμη ομως που ο ΕΟΠΥΥ θελει την παραπομπη των περιστατικων -οπως οι ποινες μας δινουν να καταλαβουμε- τοτε θα ηταν καλο να κλειδωνουν οι διαγνωσεις και να μην μπορει ο ειδικος παθολογος να αναγραφει φαρμακα κατω απο τις συγκεκριμενες διαγνωσεις και ετσι τελειωνει το πραγμα. Η ποινικοποιοηση της ιατρικης ειναι απαραδεκτη και πρεπει να σταματησει!!

      Διαγραφή
    5. Παθολογος αγαπητε ειναι αυτος που συνταγογραφει τα παντα. Οταν χρειαζεται πχ ουρογραμμα παραπεμπει στον ειδικο. Οταν χρειαζεται σπιρομετρηση παλι παραπεμπει στον ειδικο. Ετσι με βασει τα εργαστηριακα ευρηματα οπως πχ τον ελαττωμενο αιματοκριτη λαμβανει αποφαση και αναλογα συνταγογραφει τη θεραπεια. Αλλοιως δεν ειναι παθολογος αλλα τροχονομος.

      Διαγραφή
  4. Εγκαθετε βλακα 10.40 που παριστάνεις τον γιατρό, κάθε γιατρός μπορεί και δικαιούται ΗΛΙΘΙΕ να αντιγράφει συνταγές για τα πάντα όπως ΠΑΝΤΟΥ ΖΩΟΝ στον πλανήτη ! Τα υπόλοιπα είναι συριζοσμεσμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν ο ελεεινος αγράμματος,ξερόλας,Ελληνάρας 9:45 είναι γιατρός,το μέλλον των Γιατρών στην Ελλάδα είναι ζοφερό.Κατάντια σε όλο το μεγαλείο της.

      Διαγραφή
  5. ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΩΣ Π/Θ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΕ ΟΥΡΟΛΌΓΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΚΟΓΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΕ 10:40 ΜΗΝ ΠΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΑΛΛΑ ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΣΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΕΜΕΣΜΑΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν ο καυγάς γίνεται για τα λεφτά...
    Ουαι υμιν,φαρισαίοι,υποκριται...
    (Απόσπασμα από την επι του Όρους Ομιλία ,της Καινης Διαθήκης.Η’ όπως έλεγε και ο Σπύρος Καλογηρου,»είναι πολλά τα λεφτά Άρη...».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έλεγχος πρώτα κυρίως στους Γενικούς ιατρούς του ΕΣΥ που γράφουν τα πάντα ατιμώρητα,και μετά σε όλους τους άλλους.
    Τολμάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή