Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Εκδήλωση για τη συνεργασία ΕΚΠΑ - ΠΟΥ στην έκθεση υγείας των προσφύγων στην Ευρώπη

Το Πανεπιστήμιο πρέπει να συνδέεται με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, μέσα από δράσεις που αξιοποιούν το επιστημονικό προσωπικό και τις υποδομές του.

Ο κρίσιμος ρόλος του Πανεπιστημίου στις δράσεις που αφορούν την κοινωνία, αναδείχθηκε σε ειδική εκδήλωση οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

IATRONET

Επιστημονικά υπεύθυνος του τμήματος είναι ο καθηγητής Χειρουργικής Εμμανουήλ Πικουλής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ελλάδα, προκειμένου να παρουσιαστεί η “Έκθεση για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ Ευρώπης”.

Μετείχαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτριος Βίτσας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος, η επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ Ελλάδας Marianna Trias, ο συντονιστής του προγράμματος για τη μετανάστευση και την Υγεία Santino Severoni και ο διευθυντής Υπηρεσίας Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Γκουγκουλής.

Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι πληθώρας διεθνών και ελληνικών φορέων που ενεργοποιούνται στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η UNICEF, εκπρόσωποι ξένων κρατών, εκπρόσωποι υπουργείων (Παιδείας) και Γενικών Γραμματειών (Ισότητας), εκπρόσωποι δημόσιων φορέων όπως το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών όπως οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Όπως επισημάνθηκε από τον καθηγητή κ. Πικουλή, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ΕΚΠΑ η σύμπραξη των εκπροσώπων της πολιτείας, των αντιπροσωπειών ξένων κρατών, των διεθνών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών με την ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αποδεικνύουν – είπε – στην πράξη την ανάγκη διεπιστημονικής και επαγγελματικής προσέγγισης και διαχείρισης των θεμάτων Δημόσιας Υγείας.

Προκλήσεις

Σύμφωνα με τον ομιλητή, το Πανεπιστήμιο πρέπει να συνδέεται με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, μέσα από δράσεις που αξιοποιούν το επιστημονικό προσωπικό και τις υποδομές του, αλλά και μέσα από την εκπαίδευση και την έρευνα που προσανατολίζονται στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας:

“Το ΕΚΠΑ, στο σύνολό του, μέσα από τα επιμέρους τμήματα του, το έχει δείξει στην πράξη καθώς έχει ενεργοποιηθεί σε όλες τις επείγουσες κρίσεις και καταστροφές των τελευταίων ετών”, ανέφερε.

Η έκθεση του ΠΟΥ που παρουσιάστηκε υπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό: την χαρτογράφηση του υγειονομικού προφίλ των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη αναδεικνύοντας την ευαλωτότητα τους.

Συνδράμει έτσι σε μία ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη συζήτηση για μία πιο αποτελεσματική πολιτική Υγείας και ένταξης.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου