Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Προς επαναδιαπραγμάτευση της τιμής τους σκευάσματα 3 κατηγοριών

Πρόκειται για ερυθροποιητίνες, σκευάσματα αναστολείς της ιντερλευκίνης και μια εξειδικευμένη κατηγορία αιμοπαραγώγων.


Καθοδόν για επαναδιαπραγμάτευση της τιμής τους βρίσκονται τα σκευάσματα τριών θεραπευτικών κατηγοριών και συγκεκριμένα οι ερυθροποιητίνες, σκευάσματα αναστολείς της ιντερλευκίνης και μια εξειδικευμένη κατηγορία αιμοπαραγώγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρείες που διακινούν σχετικά σκευάσματα είχαν ενημέρωση πριν από δύο εβδομάδες περίπου, ότι έχουν περιθώριο ένα μήνα να ετοιμάσουν τους σχετικούς φακέλους τους οποίους και θα καταθέσουν στον ΗΤΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη φάση που είναι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για την τιμή τους. Πηγές αναφέρουν ότι οι ερυθροποιητίνες που θα επαναξιολογηθούν ανέρχονται στις 10 -ως σκευάσματα- και διακινούνται από 8 πολυεθνικές. Στην επαναξιολόγηση θα υπάρχουν και βιο-ομοειδή.

Παρά το ότι δεν υπάρχουν σημερινά στοιχεία για το μέγεθος της αγοράς των συγκεκριμένων σκευασμάτων, καταφέραμε να βρούμε ότι η αξία τους το 2015 ήταν 74 εκατ. ευρώ από 129 εκατ. ευρώ το 2010, επιβεβαιώνοντας την υπερσυνταγογράφηση που γινόταν στις αρχές της δεκαετίας.

Η ερυθροποιητίνη χρησιμοποιείται ευρέως για αναιμία και διαταραχές των νεφρών. Το μεγαλύτερο ποσοστό της Ερυθροποιητίνης χρησιμοποιείται παγκοσμίως στις Διαταραχές των Νεφρών αντιπροσωπεύοντας το 45,91% το 2016 σε μερίδιο αγοράς.

Η παγκόσμια αγορά της ερυθροποιητίνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,9% τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 9640 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2024, από 7240 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2019.

Σε επαναδιαπραγμάτευση προχωρά συνολικά και η κατηγορία σκευασμάτων αναστολείς της ιντερλευκίνης. Πληροφορίες λένε ότι το νέο σκεύασμα που κατέθεσε πολυεθνική για να εισαχθεί στην αγορά ήταν και ο λόγος που ώθησε στη συνολική επαναδιαπραγμάτευση της κατηγορίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων απευθύνεται στη θεραπεία της ψωρίασης, της ψωριασικής αρθρίτιδας, ρευματικές παθήσεις κ.λπ και όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, μέχρι τα τέλη του 2019 θα πρέπει να αναμένουμε και άλλα τρία νέα φάρμακα, καθώς οι ανάγκες παλιών και νέων ασθενών που προκύπτουν αυξάνονται ραγδαία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι παγκόσμιες μελέτες αναφέρουν ότι τα φάρμακα για την ψωρίαση αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,9% τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 20900 εκατ. δολ. ΗΠΑ το 2023, από τα 12600 εκατομμύρια δολάρια το 2017.

Από την άλλη για την ψωριασική αρθρίτιδα που ανήκει σε μια οικογένεια χρόνιων νόσων που προσβάλλουν τις αρθρώσεις εκδηλώνεται σε περίπου 3,1 εκατομμύρια άτομα μόνο στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου