Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

ΕΟΠΥΥ: Νέο άγριο κούρεμα αρμοδιοτήτων με το πολυνομοσχέδιο! Τι αλλάζει



Σε νέο κούρεμα των αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το πολυνομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εμπεριέχει διατάξεις οι οποίες φαίνεται ότι περιορίζουν περαιτέρω τις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ.

Ήδη πάντως ο Οργανισμός είχε συρρικνωθεί πριν από περίπου έναν χρόνο όταν με αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα έπαψε να είναι πλέον αυτόνομος και οι βασικές του υπηρεσίες ελέγχονται πλήρως από το υπουργείο Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αποκλειστικό: Τέλος ο αυτόνομος ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αρμοδιότητες στο υπ.Υγείας»

Αρμοδιότητες από τον ΕΟΠΥΥ στην ΗΔΙΚΑ

Με το πολυνομοσχέδιο πλέον οι περισσότερες «ψηφιακές» αρμοδιότητες περνούν στην ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία και γίνεται ο νέος ισχυρός «πόλος» της αγοράς.

Συγκεκριμένα όλα τα ψηφιακά αρχεία των ασθενών τα οποία μέχρι σήμερα διαχειριζόταν ο ΕΟΠΥΥ περνούν στον έλεγχο του υπουργείου Υγείας και από εκεί στην ΗΔΙΚΑ η οποία και θα διαχειρίζεται πλήρως τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Όποιο στοιχείο σχετίζεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο θα ελέγχεται και θα καταχωρείται από την ΗΔΙΚΑ, όπως τα φάρμακα, οι εξετάσεις κ.λ.π.
Αντίστοιχα και τα μητρώα των ασθενών στα οποία εγγράφονται οι πάσχοντες ανά ασθένεια θα ελέγχονται επίσης από την ΗΔΙΚΑ.
Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ από αγοραστής υπηρεσιών μετατρέπεται σχεδόν σε …απλό διαχειριστή.

Δυσαρέσκεια στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Πάντως η διαμάχη μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τη διαχείριση των πολύτιμων στοιχείων είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και παρά τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί τα τελευταία τρία χρόνια για τη διατήρηση των δεδομένων στον ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι τελικώς κυριάρχησε η άποψη της ΗΔΙΚΑ. Δείτε ΕΔΩ πως και γιατί ξεκίνησε η κόντρα: “Άγριος «πόλεμος» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τα στοιχεία των ασθενών! Όλο το παρασκήνιο”

Η νέα εξέλιξη πάντως όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr προκάλεσε την έντονη αντίδραση του νέου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκου ο οποίος διατύπωσε με ιδιαιτέρως έντονο τρόπο τη διαφωνία του στο υπουργείο Υγείας.
Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος





Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν μάλιστα στο HealthReport.gr ότι υπήρξε έντονος διαπληκτισμός σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας όπου ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την εξέλιξη.

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ

Από την άλλη οι εργαζόμενοι στον μεγαλύτερο Οργανισμός Υγείας της χώρας τον ΕΟΠΥΥ εκφράζουν τις αντιδράσεις τους στις αλλαγές που προωθούνται αφού ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει ότι με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επιχειρείται νέα συρρίκνωση του οργανισμού.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι: «Δυστυχώς βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας υπάρχει εκτενής τροποποίηση του οργανογράμματος του υπουργείου υγείας στην οποία προβλέπεται η μετατροπή της διεύθυνσης πληροφορικής του υπουργείου σε αυτοτελή διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που βεβαίως και πάλι υπάγεται απευθείας στον Υπουργό υγείας.


Όπως φαίνεται από τις διατάξεις που αναφέρονται στο νομό, αυτή η αυτοτελής διεύθυνση σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ».

Παράλληλα όμως και τα μητρώα των ασθενών φαίνεται ότι περνούν στον έλεγχο του υπουργείου Υγείας, όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ μέχρι σήμερα τα δύο βασικά μητρώα ασθενών που έχουν δημιουργηθεί το ένα για την Ηπατίτιδα και το δεύτερο για την Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, έχουν αναπτυχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

«Στο άρθρο 82 σελίδα 24 αναφέρεται η σύσταση μητρώων ασθενών με απόφαση του υπουργού υγείας. Ενώ έως σήμερα τα μητρώα είχαν συσταθεί από τον ΕΟΠΥΥ και λειτουργούσαν στον ΕΟΠΥΥ με αυτή τη διάταξη υπεύθυνο επεξεργασίας των μητρώων ορίζεται απευθείας το υπουργείο υγείας» καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού.


Πάντως με τις αλλαγές που προωθούνται φαίνεται ότι δημιουργούνται δυσλειτουργίες στον ΕΟΠΥΥ λόγω και των αντιδράσεων τόσο στους εργαζόμενους όσο και στα στελέχη. Άλλωστε η αρχική δημιουργία του ΕΟΠΥΥ προέβλεπε έναν αυτόνομο φορέα ο οποίος θα αγόραζε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα σε συμφέρουσες τιμές για τους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι αποτελεί και μονοψώνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου