Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Πρόστιμα φωτιά και αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση για γιατρούς που δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα! Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο


Πρόστιμα φωτιά αλλά ακόμη και αποκλεισμό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα στο άρθρο που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα χρηματικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται και μπορούν να φθάσουν ακόμη και σε αποκλεισμό από το σύστημα συνταγογράφησης ανεξάρτητα εάν ένας γιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι.

Σύντομα μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν και αυστηροί έλεγχοι καθώς κάθε μήνα προστίθενται για νέα πρωτόκολλα συνταγογράφησης στο ηλεκτρονικό σύστημα. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Τέλος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση! Ξεκινούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι»

Τα νέα όρια που δε θα πρέπει να ξεπερνιούνται θα ελέγχονται κάθε μήνα δειγματοληπτικά με βάση τον αριθμό των συνταγών που εκδίδουν οι γιατροί, τον αριθμό συγκεκριμένων σκευασμάτων αλλά μεταξύ άλλων και αν προέρχονται από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία.
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τη συνταγογράφηση

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 93 του πολυνομοσχεδίου:

Με απόφαση του υπουργού υγείας καθορίζεται μέγιστο όριο παράκαμψης των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης σε μηνιαία βάση. Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που προβλέπονται σε ποσοστό άνω του 10%, ο γιατρός καλείται από τη διεύθυνση φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφηση του δίνοντας έγγραφες εξηγήσεις.

Η εξήγηση υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις ως εξής:

1. Σε ποσοστό απόκλισης από 10.01% έως 20% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης στις παραβάσεις.

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 2 μήνες μέχρι 6 μήνες.

2.Σε ποσοστό απόκλισης από 20.01% έως 30% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης της παράβασης.

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών, επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 6 μήνες μέχρι 12 μήνες.

3.Σε ποσοστό απόκλισης πάνω από 30.01% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης πάνω από το ανωτέρω ποσοστό, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης της παράβασης.

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης πάνω από το ανωτέρω ποσοστό, επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και ως προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, οριστική καταγγελία της σύμβασης και οριστικός αποκλεισμός από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ή ως προς τους μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς οριστικός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται στο πολυνομοσχέδιο ότι για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του ιατρικού κόσμου, οι γιατροί ταξινομούνται σύμφωνα με την ειδικότητά τους και την περιοχή που συνταγογραφούν.

3 σχόλια:

  1. Τα πρωτόκολλα σας είναι άχρηστα.λιγοι τα ακολουθούν.κυριως ιδιώτες ιατροί.και άμα έχουν και γραμματέα που τους γράφει τα φάρμακα εκεί να δεις μπάχαλο.θελετε να κάνετε περικοπές περισσότερες;βάλτε κοφτές.να είμαστε όλοι καλοί!Γιατί με όλα αυτά ταλαιπωρούμε τον κόσμο με την αναμονή και νομίζουν ότι κουτσομπολευουμε και πίνουμε καφέ.μονο κοφτές,τα κουτιά με χάπια για όλο το μήνα και κανένα φάρμακο να μη φεύγει από το φαρμακείο χωρίς συνταγή ιατρού.θσ ξυπνήσετε;η θα διωξετε και τους τελευταίους ήρωες ιατρούς της Ελλαδίτσας μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ύπαρξη πρωτοκόλλων και λοιπών τεχνασμάτων περί "ορθής" συνταγογράφησης από γιατρούς με άδεια εργασίας και εκπαίδευση από την πολιτεία έχει σαν σκοπό τι ακριβώς;Αν οι εκπαιδευμένοι σας γιατροί με ειδικότητα είναι ανεπαρκείς τότε αλλάξτε το σύστημα εκπαίδευσής τους. Αν οι ειδικευμένοι γιατροί δημόσιοι και ιδιώτες δεν ακολουθούν τους κανόνες ιατρικής διώξτε τους και πάρτε καινούριους.Αν η γνώμη των ειδικών που υπάρχει ως συμπλήρωμα σε όλα τα guidelines των παγκόσμιων κατευθυντήριων οδηγιών σας αφήνει αδιάφορους και πρέπει ο γιατρός να "κονταροχτυπιέται" με το σύστημά σας ανακοινώστε σε επόμενο forum ώστε να κερδίσετε ευρεσιτεχνία παγκόσμιας πατέντας της μη συνταγής. Κι επειδή πενία τέχνας κατεργάζεται σταματήστε να στέλνετε ανθρώπους ,που μάτωσαν για να σπουδάσουν ,στην γκιλοτίνα , μόνο και μόνο επειδή "πουλάει" ώστε να μην πληρώσετε ότι πρέπει για τους ασφαλισμένους και να διαφημιστείτε δωρεάν εις βάρος μας.Είναι πολλά που θα μπορούσε να πει κάποιος όμως θα κλείσω υπενθυμίζοντας σας ότι δικαίωμα κρίσης περί σφάλματος ή όχι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έχουν τα Ελληνικά δικαστήρια κι όχι οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ . Δεν είστε δικαστές κύριοι ούτε θεοί σταματήστε να νομίζετε ότι είναι μαζί σας πάνω από 20% συνεχίζοντας να δυναστεύετε το υπόλοιπο 80%. Αυτό είναι δικτατορία το άλλο λέγεται δημοκρατία στην οποία δυστυχώς δεν ανήκετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι ξέρουμε ότι πρωτόκολλα συνταγογράφησης και τέτοια αντίθετα με την ιατρική επιστήμη οφείλονται στις απαιτήσεις της Τρόικας και αναγκαστικά επιβάλλονται για να της χαϊδεύουν τα αυτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή