Συνολικά 8.987 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων διενήργησαν το 2018 οι επιθεωρητές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Όπως ανακοίνωσε ο φορέας, κατά πλειονότητα επρόκειτο για τακτικούς ελέγχους, ενώ σε 463 περιπτώσεις η παρέμβαση των ελεγκτών αφορούσε τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.
Οnmed.gr
Σε 544 επιχειρήσεις, οι έλεγχοι διαπίστωσαν μια σειρά από προβλήματα, τα οποία κατανέμονται ως εξής:
Γενική υγιεινή : 41%
HACCP : 20,8%
Επισήμανση : 19,2%
Μη ασφαλή προϊόντα : 10,2%
Νοθεία – απάτη : 2,4%
Το 2018 κατασχέθηκαν από τον ΕΦΕΤ συνολικά 72 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων, ενώ οι ελεγκτές διέταξαν αναστολή λειτουργίας για 4 επιχειρήσεις. Επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε 554 επιχειρήσεις και ποινικές κυρώσεις σε 31
επιχειρήσεις.
Ανά κατηγορία επιχειρήσεων, οι έλεγχοι κατανέμονται ως εξής:
Το 15,5% αφορούσε επιχειρήσεις παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων
Το 4,2% επιχειρήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων
Το 22,6% επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου
Το 39,8% επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
Το 17,9% παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου