Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ECDC: Αποτελεσματικότητα αντιγριπικού εμβολίου - Το πρόβλημα και οι συστάσεις για τα αντι - ιϊκά

Με δεδομένη τη μη αποτελεσματικότητα κατά του A (H3N2), προτείνεται η χορήγηση αντι – ιϊκών φαρμάκων για την πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων, ανεξάρτητα από το εάν έχει εμβολιαστεί ή όχι ο ασθενής.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Παραμένει ενεργή η σύσταση των επιστημόνων για αντιγριπικό εμβολιασμό και στην παρούσα φάση δραστηριότητας του ιού.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη προτείνει τη σύνθεση του εμβολίου της επόμενης περιόδου (2019 – 2020), οι Ευρωπαίοι επιστήμονες μετρούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της τρέχουσας περιόδου.

Τα στοιχεία δείχνουν πως παραμένει υψηλή, ενώ τα στελέχη του ιού είναι ευάλωτα στα αντι – ιϊκά φάρμακα. Προτείνεται, έτσι, η συνέχιση του εμβολιασμού και η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας με αντι – ιϊκά, σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην οποία παρουσιάζονται ευρήματα μελέτης αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Στη μελέτη, που παρατίθεται πιο κάτω, αξιολογήθηκαν δεδομένα από τη Δανία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν είχε εμβολιαστεί τουλάχιστον 14 ή 15 ημέρες (ανάλογα με τη μελέτη) πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Αποκλείστηκαν όσοι είχαν εμβολιαστεί σε διάστημα μικρότερο των 14 ή 15 ημερών πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων ή εάν η ημερομηνία του εμβολιασμού ήταν άγνωστη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου τείνει να λειτουργεί καλύτερα κατά τού ιού A (H1N1)pdm09 και της γρίπης Β σε σύγκριση με τους ιούς της γρίπης Α (H3N2).

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας του εμβολίου εξακολουθούν να οδηγούν στη συμβουλή για εμβολιασμό.

Οι εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητά του ποικίλλουν, ανάλογα με τον πληθυσμό που μελετήθηκε και τις αναλογίες υποτύπων του ιού γρίπης Α που κυκλοφορεί.

Ευρήματα

Στις μελέτες που έγιναν εκτός και εντός νοσοκομείων, βρέθηκε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης κυμαίνεται μεταξύ 32% και 43% σε όλες τις ηλικίες και 59% στις ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιάζονται.

Η αποτελεσματικότητα κατά του ιού A (H1N1)pdm09, εκτιμάται πως κυμαίνεται από 40% έως 71% και είναι χαμηλότερες μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του ιού Α (H3N2), είναι πιο χαμηλή και υψηλότερη στους μεγαλύτερους ενήλικες και σε άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών (47% και 48% αντίστοιχα).

Ο μικρός αριθμός ασθενών με γρίπη τύπου Α (Η3Ν2) σε όλες τις μελέτες, είχε ως αποτέλεσμα λιγότερο ακριβείς εκτιμήσεις αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε σύγκριση με τον ιό A (H1N1)pdm09.

Πρόληψη

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν πως ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί το αποτελεσματικότερο προληπτικό μέτρο κατά της γρίπης και πως πρέπει να γίνεται ακόμη σε χώρες με συνεχή κυκλοφορία του ιού της γρίπης.

Τα ευρήματά της, πάντως, αναδεικνύουν την ανάγκη για αποτελεσματικές παρεμβάσεις κατά της γρίπης Α (H3N2) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μεικτή επιτροπή για τον εμβολιασμό και την ανοσοποίηση πρόσφατα ενημέρωσε τη χρήση κυτταροκαλλιεργημένου εμβολίου κατά της γρίπης, το οποίο θα έχει άδεια για την εποχή 2019 – 2020 για μεγαλύτερα παιδιά και ενηλίκους.

Με δεδομένη τη μη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της περιόδου κατά του ιού A (H3N2), προτείνεται η χορήγηση αντι – ιϊκών φαρμάκων για την πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων, ανεξάρτητα από το εάν έχει εμβολιαστεί ή όχι ο ασθενής.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου