Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Eurostat: Χαμηλό επίπεδο υγειονομικής κάλυψης έχουν τα Ελληνόπουλα



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Η Eurostat το αναφέρει καθαρά: Η χώρα μας βρίσκεται στην 7η χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των παιδιών. Όσο για την οδοντιατρική φροντίδα, είμαστε ακόμα χειρότερα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ποσοστό 2,4% των παιδιών κάτω από 16 ετών, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αυξάνεται στο 6,3% όταν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ευρώπη κυμαίνονται στο 1,8% με 2,2%.

Πάντως, την χειρότερη θέση στην ΕΕ έχει το Βέλγιο όπου το 9% των παιδιών έχει ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες ενώ ακολουθεί η Ρουμανία με 7,4%. Στον αντίποδα η Αυστρία, όπου ούτε ένα παιδί δεν μένει ακάλυπτο σε εξετάσεις και θεραπείες.

Οδοντιατρική κάλυψη

Σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική κάλυψη, η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζεται χειρότερη, με 4,4% των παιδιών να μην έχουν επαρκή πρόσβαση και μάλιστα το ποσοστό αυτό να είναι διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρώπης που κυμαίνεται στο 2,3%. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις μονογονεϊκές οικογένειες της Ελλάδας, ένα στα δέκα παιδιά είναι χωρίς δυνατότητα οδοντιατρικής περίθαλψης.

Στον αντίποδα, την καλύτερη οδοντιατρική περίθαλψη για τα παιδιά προσφέρει η Ουγγαρία, όπου μόλις 0,3% του παιδικού πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε οδοντιατρική φροντίδα. Ενώ στη Λετονία, το ποσοστό των παιδιών που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς για την οδοντιατρική τους φροντίδα φτάνει το 7,3% και στην Πορτογαλία το 6%.

1 σχόλιο: