Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Πρωτοφανή όσα συμβαίνουν με το δάνειο Πολάκη -Απειλές μετά τα 100.000 ευρώ

Ο Παύλος Πολάκης / NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απίθανες διαστάσεις παίρνει πλέον η υπόθεση Πολάκη, μετά το πρωτοφανές γεγονός της ηχογράφησης της συνομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρακαι τη διαρροή της συνομιλίας τους, μαζί με απειλές, σε μέσο μαζικής ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που ξεκίνησε σαν μια υπόθεση «ύποπτου» τραπεζικού δανεισμού του Παύλου Πολάκη, από μια τράπεζα πλήρως ελεγχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται σε μια υπόθεση που δοκιμάζει τους θεσμούς, αφού η ηχογράφηση έγινε με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη -που ακολούθως τη διέρρευσε- και φέρνει και πάλι σε σύγκρουση την κυβέρνηση με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Μόνο που τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν αυτή τη φορά θυμίζουν περισσότερο τριτοκοσμική χώρα παρά ευρωπαϊκή.

Το καταναλωτικό δάνειο που πήρε ο Παύλος Πολάκης από την Τράπεζα Αττικής, ύψους 100.000 ευρώ, με υποθήκη ακίνητο ήδη υποθηκευμένο σε άλλο δάνειο, δημιούργησε, από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε, πολλά ερωτήματα και πλήθος αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αφού το ύψος του δανείου θεωρείται πρωτοφανές και η εξασφάλιση ουδόλως δεδομένη. Ενώ και οι δηλώσεις ακολούθως του Παύλου Πολάκη, ότι ο μισθός του βουλευτή υπολείπεται των αποδοχών του ως γιατρού, εξ ου και η ανάγκη του δανεισμού, προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερες απορίες, αφού από τις δηλώσεις πόθεν έσχες προκύπτει το ακριβώς αντίθετο.

Η έρευνα που ακολούθησε από την Τράπεζα της Ελλάδος έδειξε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την «αμαρτωλή» Τράπεζα Αττικής ήταν νομότυπη, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα έλεγχος για τα πραγματικά στοιχεία της σύμβασης. Αν, δηλαδή, το ακίνητο όντως εξασφαλίζει το δάνειο. Αυτό αναμένεται να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Η υπόθεση όμως παίρνει άλλες διαστάσεις από την πρωτοβουλία Πολάκη να τηλεφωνήσει στον Γιάννη Στουρνάρα, και όχι μόνο να ηχογραφήσει τη συνομιλία τους -μέρος της οποίας μόνο διέρρευσε ακολούθως σε σάιτ που προπαγανδίζει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά να τη συνοδεύσει με ευθείες απειλές εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη.

Απειλές για ελέγχους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να κάνει και δεν έχει κάνει, για τα δάνεια Μέσων Ενημέρωσης και πολιτικών προσώπων, με την προσθήκη μάλιστα ότι, αν δεν το κάνει, ο Παύλος Πολακης θα πάει και θα εγκατασταθεί στο γραφείο του, έως ότου γίνει αυτό που εκείνος απαιτεί. Μάταια ο κ. Στουρνάρας εξηγούσε στον κ. Πολάκη ότι αυτοί οι έλεγχοι που ζητά έχουν γίνει και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει περαιτέρω ελέγχους, αν δεν λάβει εντολή από την εποπτεύουσα αρχή του SSM.

Το γεγονός της ηχογράφησης είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά και προφανώς και για τα ευρωπαϊκά, και ακόμα δεν έχουν φανεί οι διεθνείς αντιδράσεις. Ήδη πάντως από χθες το βράδυ είχε αρχίσει η ενημέρωση των εταίρων, και φυσικά θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Σε πρώτη φάση η στήριξη στον Παύλο Πολάκη από το Μέγαρο Μαξίμου δεν φάνηκε να εκπλήσσει.

Επιστρατεύθηκε ακόμα και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που έκανε λόγο για «τιμιότητα μέχρι αηδίας» του Παύλου Πολάκη. Σε αντίθεση βέβαια με βουλευτές που φρόντισαν να πάρουν αποστάσεις.

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, δε, σημείωνε ότι ο Παύλος Πολάκης έχει πάρει δάνειο όπως οι μισοί Έλληνες, ότι θα υπήρχε πρόβλημα αν είχε πάρει μίζα και όχι τώρα που παίρνει δάνειο και βάζει υποθήκη το σπίτι του, ενώ η συνέχεια της ανακοίνωσης ήταν η αναμενόμενη.

Δηλαδή μια επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, της συζύγου του και της Μαρίας Σπυράκη.

Άλλωστε η ίδια αντίδραση, της απόλυτης ανοχής του Μεγάρου Μαξίμου, υπήρξε και σε άλλες προκλητικές περιπτώσεις, όπως η επίθεση του Παύλου Πολάκη εναντίον του νεκρού πλέον δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη.

Μένει να δούμε αν τα πρωτοφανή που συνέβησαν τη Δευτέρα το βράδυ θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση σε αλλαγή στάσης απέναντι στον Παύλο Πολάκη, αφού η πρωτοφανής συμπεριφορά του εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Η Νέα Δημοκρατία πάντως, σχολιάζοντας τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν χθες βράδυ, ζητεί την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, και για απόπειρα εκβιασμού του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ.ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ,ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ,ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ GOLDEN BOYS ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΗ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή