Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Αριθμητικά όρια συνταγογράφησης


Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος

Δημοσιεύθηκε 25 Φεβρουαρίου 2019

Προς: 1) Υπουργό Υγείας: 
κ. Ξανθό Ανδρέα

2) Αναπλ/τη Υπουργό Υγείας: 
κ. Πολάκη Παύλο

Κοιν: 1) ΕΟΠΥΥ
2)ΗΔΙΚΑ Αθήνα: 25/2/2019

Θέμα: Αριθμητικά όρια συνταγογράφησης

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Από τα ΜΜΕ ενημερωθήκαμε για το νέο σχέδιο νόμου για τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων. Σε αυτό και πάλι υπάρχει το αντιεπιστημονικό και καθαρά λογιστικό κριτήριο συνταγογράφησης του μέσου όρου ανάλογα με πάθηση, ειδικότητα, γεωγραφική περιοχή και μήνα του έτους.

Με απλά λόγια το σύστημα βλέπει τι έχει συνταγογραφηθεί για την συγκεκριμένη πάθηση τον προηγούμενο χρόνο διαιρεί με αριθμό ιατρών και βγάζει ένα μέσο όρο ανά περιοχή και μήνα. Υπό αυτές τις συνθήκες χρειαζόμαστε λογιστές (με κάθε σεβασμό στους λογιστές) και όχι ιατρούς αφού δεν λαμβάνονται υπόψιν επιστημονικά κριτήρια και φυσικά τα πρωτόκολλα, που από διετίας εκπονούνται από ομάδες εργασίας, έχουν θεσμοθετηθεί με την έγκριση τους από την ολομέλεια της αντίστοιχης επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου και έχουν δοθεί στην ΗΔΙΚΑ για ψηφιοποίηση και εφαρμογή.

Με δεδομένη λοιπόν την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που ιδίως στην Καρδιολογία έχουν εκπονηθεί τα σημαντικότερα που αφορούν τουλάχιστον το 80% της συνταγογράφησης, δεν είναι κατανοητό γιατί να ισχύουν αριθμητικά και λογιστικά κριτήρια. Η πρότασή μας αλλά και η λογική σειρά είναι ότι φάρμακα και εξετάσεις που αναγράφονται μέσω των πρωτοκόλλων, τα οποία ψηφιοποιούμενα από την ΗΔΙΚΑ έχουν περιορισμούς, θα πρέπει να εξαιρούνται οποιονδήποτε αριθμητικών κριτηρίων και ορίων.

Παράλληλα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα συνταγογράφησης αιτιολογημένα και μέχρι ένα όριο και εκτός πρωτοκόλλων για τις συγκεκριμένες παθήσεις, για να μην υπάρχει έτσι καμία δυσκολία στην θεραπεία των ασθενών.

Τέλος πρέπει να επισπευθεί και η εκπόνηση όλων των πρωτοκόλλων έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα πιθανής υπερσυνταγογράφησης και άρα καμίας περαιτέρω αιτίας εφαρμογής αριθμητικών ορίων, με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία ιδίως στο σκέλος της ΠΦΥ και των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση του επαχθούς clawback που έχει φέρει στα όρια της κατάρρευσης ιατρεία, εργαστήρια και πολυϊατρεία.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Φ.Ν. Πατσουράκος Δημόπουλος Βασίλειος

4 σχόλια:

  1. Με έχασες όταν είπες τον Πολάκη "Αξιότιμο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μια ακομη φορα ατυχης τοποθετηση των συναδελφων ,μακρια απο την αξιοπρεπεια του ιατρικου λειτουργηματος ,που υπονομευουν το ιατρικο εργο. Δουλεια του γιατρου ειναι απλα η συσταση για συγκεκριμενη αγωγη σε λευκη συνταγη.Το αν υπαρχουν οποιοιδηποτε περιορισμοι στη συνταγογραφηση δεν αφορα καθολου το γιατρο αλλα μονον τους ασθενεις και τους συλλογους τους. Ας πανε να διαμαρτυρηθουν αυτοι , διοτι αυτους και μονο αφορα το ζητημα . Ν Αγγελοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εαν ο γιατρός, κάνει απλά σύσταση για φαρμακευτική αγωγή σε λευκή συνταγή, τότε θα πρέπει να κοπεί η πιστοποίηση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον γιατρό. Ο ασθενής να πηγαίνει μετά στις ΤΟΜΥ για συνταγογραφία.

      Διαγραφή
    2. Ο ασθενης επισκεπτεται το γιατρο για εξεταση ,διαγνωση ή επανελεγχο και τελος συνταγογραφηση ή αναγραφη παρακλινικων εξετασεων .Αν το κρατος θετει ορια στη συνταγογραφηση και τις εξετασεις ,αυτο δεν επηρρεαζει το εργο του γιατρου.Μπορει αυτος να εξυπηρετει οσους ασθενεις του επιτρεπει το συστημα . .Στους λοιπους θα πρεπει να χορηγουνται λευκες συνταγες με φαρμ αγωγη και οδηγιες .Θα πρεπει να ειναι αδιαφορο στο γιατρο αν και με ποιον τροπο θα λαβει την αγωγη ο ασθενης ή τι ποσο θα πληρωσει ή που θα γινουν οι εξετασεις ή ο,τιδηποτε αλλο σχετικο .Οι ασθενεις και οι συλλογοι τους ας διαμαρτυρηθουν .Μονο ετσι θα αποφευγονται τα πληρως δικαιολογημενα σχολια του τυπου ,ειναι πολλα τα λεφτα αρη κλπ .

      Διαγραφή