Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Πρόεδρος ΙΣΘ Νίκος Νίτσας: "Να θεσπιστεί ιδιώνυμο αδίκημα και για τις περιπτώσεις επιθέσεων σε βάρος λειτουργών της υγείας όπως συμβαίνει με άλλους εργαζόμενους"

"Με οργή και αγανάκτηση καταγγέλλουμε τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας εναντίον ιατρών που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο" σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). 

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας προσθέτει ότι "οι περιπτώσεις αυτές, όπως η πρόσφατη στην Καβάλα, είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα η οποία οφείλεται κυρίως στην υποστελέχωση του ΕΣΥ που έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, παρά τις καθημερινές άοκνες προσπάθειες των γιατρών και του λοιπού προσωπικού"

Η ανακοίνωση του ΙΣΘ και του προέδρου Νίκου Νίτσα καταλήγει "Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί χωρίς να προβαίνει σε καμία ενέργεια προστασίας των λειτουργών του ΕΣΥ, όπως θα όφειλε, ώστε να μπορούν να επιτελούν με ηρεμία το λειτούργημά τους. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να λάβει ΑΜΕΣΑ μέτρα προστασίας των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα. Επίσης να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στις απαιτούμενες ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε κάθε είδους λεκτική ή σωματική βία στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας απέναντι σε γιατρούς και προσωπικό να αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα με αυστηρότατες ποινές. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν για άλλες κατηγορίες εργαζομένων -όπως ελεγκτές ΔΟΥ- όποιος επιτίθεται, απειλεί, εξυβρίζει, προσβάλλει την προσωπικότητα ή προκαλεί σωματική βλάβη κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, διώκεται με βάση ειδικές διατάξεις του ποινικού κώδικα, δηλαδή αυτές που ισχύουν για τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ή λιμενικών υπαλλήλων. Ζητουμε οι επιθέσεις και εναντίον λειτουργών της υγείας να χαρακτηρίζονται ιδιώνυμο αδίκημα που σημαίνει ότι θα αποτελούν ιδιαιτέρως επιβαρυντικές ενέργειες θα επισύρουν τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές και θα διώκονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης από τους λειτουργούς της υγείας"

2 σχόλια:

  1. Συνάδελφοι, σοβαρά τωρα περιμένετε να κηρυχθει ιδιώνυμο το αδίκημα,απο μία κυβέρνηση με ταξικό μίσος ενάντια στους γιατρούς???
    Οι Αριστεροι ανέκαθεν μισούσαν τους γιατρους,διότι αισθάνονταν μειονεκτικα απεναντι στους επιστήμονες ευρύτερα και στους γιατρους ειδικότερα. Θα συμβουλευα τους Αριστερους να εκλογικευσουν το κομπλεξ τους απεναντι στους γιατρους, η αγραμματοσύνη και η φτωχολογιά ειναι κακος σύμβουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή