Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΠΟΕΔΗΝ: Απαλλάσσουν από την αστική ευθύνη τους προέδρους του ΕΚΑΒ για να γλιτώσουν τις αγωγές από τους συγγενείς των θυμάτων στο ΜΑΤΙ

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη  IATROPEDIA

Όπως καταγγέλλει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, "σε ό,τι αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ του άλλαξαν όνομα για να καλύψουν την ανεπάρκειά του που φάνηκε τώρα με την γρίπη και να στηρίξουν το αφήγημα κατά των πολιτικών τους αντιπάλους. Οι ασθενείς στις κλινικές των νοσοκομείων από γρίπη μάταια περίμεναν ΜΕΘ επί ημέρες και κλείνουν 30 διασυνδεόμενα νοσοκομεία".

Διαβάστε τι καταγγέλλουν από την ΠΟΕΔΗΝ:

Στη βουλή συζητείται άλλο ένα Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που σπρώχνει περισσότερο στον κατήφορο της κρίσης και της μιζέριας το υγειονομικό σύστημα της χώρας, αφού δεν αντιμετωπίζονται δύο βασικά του προβλήματα που είναι η χρηματοδότηση και η στελέχωση.

Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν εκδίδουμε στατιστικά στοιχεία για την λειτουργία του συστήματος. Το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας, το Esynet αντικαταστάθηκε από το Facebook του Αν. Υπουργού Υγείας.
ΕΚΑΒ

Απαράδεκτο από κάθε άποψη και ασέβεια στα θύματα της πυρκαγιάς στο ΜΑΤΙ είναι το άρθρο 127 του Νομοσχεδίου που πρέπει πάραυτα να αποσυρθεί. Απαλλάσσει από κάθε αστική ευθύνη τους Προέδρους και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ και τις αναλαμβάνει το Κράτος. Ταυτόχρονα τους παρέχεται νομική προστασία ακόμη και εάν έχουν αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο από το ΕΚΑΒ.

Φωτογραφική διάταξη για τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ που θα έπρεπε να διαχειριστούν ως μέλη του συντονιστικού της κυβέρνησης την διακομιδή νεκρών και τραυματιών από τις φωτιές στο ΜΑΤΙ προς τις Υγειονομικές Μονάδες. Θέλουν να τους απαλλάξουν από τις αγωγές που καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων. Την ημέρα των πυρκαγιών απουσίαζε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ με κανονική άδεια και ο Αντιπρόεδρος εμφανίστηκε τα ξημερώματα ενώ ο Πρόεδρος μετά από πολλές ημέρες.

Είναι οι άνθρωποι που γνώριζαν και κρύβουν ακόμη και σήμερα την ώρα διακομιδής των νεκρών (πριν την σύγκλιση του συντονιστικού) στα Νοσοκομεία της χώρας. Επίσης το εν λόγω άρθρο παρέχει νομική προστασία στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ. Αφήνουν όμως ξεκρέμαστους τους διασώστες, τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας χωρίς καμία νομική κάλυψη σε βίαιες επιθέσεις που χώρους εργασίας από όσους επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά .

Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων αρνούνται τη Νομική κάλυψη στους εργαζόμενους. Αρνούνται να κάνουν μηνυτήριες αναφορές σε όσους συνοδούς ασθενών ή ασθενείς προβαίνουν σε βιαιοπραγίες. Προτείνουν στους εργαζόμενους που τρώνε το ξύλο ή να αποσιωπήσουν τα τραγικά συμβάντα ή να αναλαμβάνουν οι ίδιοι να κάνουν μηνυτήριες αναφορές.

Ποιος εργαζόμενος θα πάει από μόνος τους να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για να στοχοποιηθεί ο ίδιος και η οικογένειά του; Πού θα βρουν τα χρήματα;

ΚΕΕΛΠΝΟ

Με το άρθρο 48 μετονομάστηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΕΟΔΥ. Αυτό δεν γίνεται για να βελτιωθεί η λειτουργία του, αλλά για να περάσουν την αντίληψη στην ελληνική κοινωνία ότι έκλεισαν το «αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ» για να είναι ευκολότερη η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων.

Που είναι σήμερα τα προγράμματα πρόληψης του ΚΕΕΛΠΝΟ; Ποια είναι σήμερα η καμπάνια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού; Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνουν για να αποφεύγονται οι Νοσοκομειακές λοιμώξεις που θερίζουν;
Αναξιόπιστα είναι τα στοιχεία για τη γρίπη.

Συγκαλύπτουν νεκρούς από γρίπη. Τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα για τη γρίπη είναι πλασματικά καθότι δεν γίνεται μοριακός έλεγχος στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ στα Νοσοκομεία.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για εργαστηριακά διαπιστευμένα θύματα της γρίπης εκ των οποίων μόνο 10 είναι από τις κλινικές των Νοσοκομείων. Οι εν λόγω 10 ασθενείς ξέχασαν να πουν ότι βρίσκονταν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ αλλά δεν κατάφεραν επί ημέρες να βρουν.

Ανακοινώνονται τα στοιχεία για τη γρίπη χωρίς να γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ καμία αναφορά ότι δεν διαθέτει στοιχεία για τους ασθενείς των Κλινικών παρότι λαμβάνουν αντιική αγωγή. Επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τη κατάσταση για να κρύψουν τις ευθύνες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας (έλλειψη εμβολίων, έλλειψη κονδυλίων για μοριακό έλεγχο, έλλειψη ΜΕΘ, έλλειψη καμπάνιας για εμβολιασμό, ελλιπή ενημέρωση).

Η χρηματοδότηση του έτους 2018 των Νοσοκομείων ήταν στο ύψος των ετών 2014, 2015. Η κρατική χρηματοδότηση ήταν 786 εκ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό και 737 εκ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Η ζήτηση αυξήθηκε σε υπηρεσίες 30%. Η υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκε 2% σε μισθούς και συντάξεις και ο ΕΟΠΥΥ εισπράττει 800 εκ. ευρώ επιπλέον από το συγκεκριμένο μέτρο. Το παρών Νομοσχέδιο στο άρθρο 111 διαγράφει τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία τριών ετών (2015, 2016, 2017). Τέτοιες πολιτικές εφαρμόζονται γι’ αυτό τα Νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν υποδομές, να αντικαταστήσουν εξοπλισμό και να βελτιώσουν τα μέτρα φύλαξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση ήταν στα κάγκελα με τα 10 Νοσοκομεία που έκλεισαν το έτος 2014. Με το παρόν Νομοσχέδιο (άρθρα 124,130) με την έκδοση των οργανισμών καταργούνται- συγχωνεύονται 30 διασυνδεόμενα Νοσοκομεία της χώρας. Το Προσωπικό μετακινείται προς τα όμορα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαξίωση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας που εφημερεύει μόνο 7 ημέρες το μήνα και τις άλλες 23 ημέρες εφημερεύει με έναν Αγροτικό Ιατρό.

ΜΕΘ

Στο άρθρο 36 για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών προβλέπεται ότι σε κλινικές 80 κλινών θα πρέπει να λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ και κάτω των 80 κλινών 4 κλίνες ΜΕΘ. Στα 30.000 κρεβάτια των Δημοσίων Νοσοκομείων γιατί λειτουργούν μόνο 450 κλίνες ΜΕΘ; 50 – 60 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν μια εβδομάδα για να βρεθεί κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ αν καταφέρουν να ζήσουν.

Στο άρθρο 37 προβλέπεται η λειτουργία Ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών έως 150 κλίνες. Γιατί οι 150 κλίνες του ιδιωτικού τομέα δεν είναι άσυλο και επιτρέπεται να ανοίξουν και τα Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία με τις ίδιες κλίνες οξέων περιστατικών είναι άσυλα και πρέπει να κλείσουν; Ανεπίτρεπτο να εξαιρούνται από τις παροχές που θεσπίζονται οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων (7ωρη απασχόληση, 30 ημέρες επιπλέον άδεια, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, εξίσωση επιδόματος ευθύνης προϊσταμένων τμημάτων Νοσηλευτικής και ιατρικής Υπηρεσίας με τα άλλα τμήματα των Νοσοκομείων).

Δεν ρυθμίζεται το μείζον ζήτημα της παράτασης των συμβάσεων των καθαριστριών και του πρώην εργολαβικού προσωπικού.

Νομιμοποιούνται δαπάνες στο άρθρο 108 και δεν επανέρχεται ο προληπτικός έλεγχος του ελεγκτικού συνεδρίου που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και διασφαλίζει τα στελέχη στα Δημόσια Νοσοκομεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου