Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Άγριο «χτύπημα» του υπ.Υγείας στους μικροβιολόγους! Πως τους στέλνει ξανά στα θρανία

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σοκ στον κλάδο των μικροβιολόγων έχει προκαλέσει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, που αλλάζει άρδην την Ειδικότητά τους.

Στα θρανία θα κληθούν να καθίσουν έμπειροι επαγγελματίες μικροβιολόγοικαθώς με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, ενοποιείται η ειδικότητα της μικροβιολογίας και της βιοπαθολογίας και μετονομάζεται σε ιατρική βιοπαθολογία, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα με την υπόλοιπη Ευρώπη.


Γεγονός που σημαίνει ότι οι μικροβιολόγοι ειδικά των παλαιότερων χρόνων που είχαν κάνει ειδικότητα μόνο 4 χρόνια, θα πρέπει τώρα να καθίσουν στα θρανία για να λάβουν άλλο ένα 12μηνο εκπαίδευση στην παθολογία.

Και αυτό δεδομένου ότι η ειδικότητα της μικροβιολογίας στο παρελθόν ήταν 4 χρόνια ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε 5 χρόνια και ονομάστηκε βιοπαθολογία.
Δείτε ΕΔΩ το επίμαχο απόσπασμα της διάταξης:


Μάλιστα όπως προβλέπει η τροπολογία, οι ιατροί βιοπαθολόγοι που υπηρετούν στο ΕΣΥ σε μικροβιολογικά εργαστήρια για τουλάχιστον 4 χρόνια, λαμβάνουν τη νέα ενιαία ειδικότητα χωρίς εξετάσεις με απόφαση του ΚΕΣΥ.


Και εδώ ξεκινά η αναστάτωση για τους παλιούς μικροβιολόγους, καθότι οι νέοι που θα λάβουν τον τίτλο με έγκριση του ΚΕΣΥ, θα πρέπει να τους εκπαιδεύσουν.


Πρόκειται ουσιαστικά για χιλιάδες ιδιώτες μικροβιολόγους που θα επιστρέψουν στα θρανία για 12 μήνες, αφήνοντας πίσω οικογένεια και εργαστήρια τα οποία ούτως ή άλλως έχουν πληγεί από τα συνεχόμενα κουρέματα και τις εκπτώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Μη ιατρικά επαγγέλματα γίνονται…ιατρικά

Όμως οι εργαστηριακοί γιατροί ερμηνεύουν άλλο ένα σημείο της τροπολογίας, που έχει βγάλει στα κάγκελα τον κλάδο. Όπως λένε στο HealthReport.gr: «το παράδοξο του πράγματος είναι με βάση την τροπολογία ότι η Κλινική Βιολογία και η Βιολογική Χημεία που δεν είναι κλάδοι της ιατρικής, ενσωματώνονται στην …ιατρική και γίνονται τμήμα της ιατρικής βιοπαθολογίας».


Ο κλάδος των μικροβιολόγων είναι στα κάγκελα καθώς όπως λένε στο HealthReport.gr, μετά από χρόνια εμπειρίας η ειδικότητά τους υποβαθμίζεται ενώ θα κληθούν να αποδείξουν και τα αυτονόητα.

Διαγνωστικά εργαστήρια και από τους αιματολόγους

Στο μεταξύ άλλο ένα άρθρο της διάταξης, που προκαλεί το έντονο εκνευρισμό των μικροβιολόγων, είναι το γεγονός, ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα και στους αιματολόγους, που ουσιαστικά είναι κλινικοί γιατροί, να ανοίγουν διαγνωστικά εργαστήρια.

Δείτε παρακάτω την επίμαχη διάταξη:


Αίσθηση προκαλεί πάντως στους γιατρούς το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που προωθεί τη συγκεκριμένη διάταξη είναι συνάδελφός τους γιατρός μικροβιολόγος.

8 σχόλια:

  1. Δεν εχει συναδελφους ο Ξανθος, μονο ομοσταβλους. Επειτα αυτον δεν τον αφορα μιας και εχει πολλα χρονια στο ΕΣΥ και θα αναγνωριστει de facto η ειδικοτητα. Εμεις εχουμε το μαχαιρι και το καρπουζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο συγκεκριμένος συνάδερφος (Ξανθός) μαζί με την ανοχή και την αρωγή των συναδέλφων της ΠΕΕΒΙ ΠΟΣΙΠΥ που τον λιβανίζουν όλη μέρα θα έχουν υπογράψει μέχρι το τέλος της θητείας τους τη θανατική ποινή της ειδικότητας της Βιοπαθολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ?ΕΙΧΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΕΤΕΛΕΣΘΕ.ΤΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ,ΤΙ Ο ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΕΛΕΟΣ ΦΑΓΑΜΕ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΠΑΛΙΟΚΑΘΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΞΙΣΩΝΕΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΝΑ ΑΝΟΞΟΥΜΕ ΧΑΣΑΠΙΚΟ.ΟΥΣΤ ΞΟΑΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΕΣ ΤΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΕΣΤΑ ΑΓΙΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ...ΟΥΣΤ ΑΛΗΤΕΣ...ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ ΣΤΙς ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΙΤΕ ΣΤΑ ΤΕΠ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ.ΟΥΣΤ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμα βρίσκουμε ΜΑΛ.. ΕΣ τους πατάνε στο κεφαλι. Καντε τωρα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και μη μιλάτε. ΧΑΙΝΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο ΤΣΑΤΣΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΤΣΑΤΣΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΗΝΙΑ ΩΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ. ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή