Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Με τις τρεις φθηνότερες ευρωπαϊκές τιμές θα κοστολογούνται υλικά και ειδικά σκευάσματα στον ΕΟΠΥΥ

Ο Οργανισμός θα διασυνδεθεί με ευρωπαϊκά δίκτυα τιμολόγησης και αποζημίωσης και ευρωπαϊκούς οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

IATRONET

Με το ίδιο καθεστώς τιμολόγησης που ισχύει στα φάρμακα, θα τιμολογεί και θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) σκευάσματα – τροφίμων.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία.

Στη διάταξη επισημαίνεται πως θα υποβάλλεται στον ΕΟΠΥΥ ξεχωριστή ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση από κάθε πάροχο.

Με αυτή, θα δηλώνεται οι τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους, με τις οποίες αυτό (με τη συγκεκριμένη περιεκτικότητα και συσκευασία) κοστολογείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα τεχνητά μέλη και τα θεραπευτικά μέσα.

Η τιμή των προϊόντων θα καλύπτεται από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών αγοράς. Σε περίπτωση μη προσκόμισης της συγκεκριμένης δήλωσης, ο ΕΟΠΥΥ απέχει από τον καθορισμό και την καταβολή αποζημίωσης για το προϊόν.
Διασύνδεση

Ο Οργανισμός θα διασυνδεθεί με ευρωπαϊκά δίκτυα τιμολόγησης και αποζημίωσης και ευρωπαϊκούς οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Όσον αφορά τα προϊόντα που παράγονται και κυκλοφορούν αποκλειστικά στην Ελλάδα, σε λιγότερες από τρεις ευρωπαϊκές χώρες και δεν είναι δυνατό να αντιστοιχιστούν ακριβώς ως προς τη μορφή ή την περιεκτικότητα με προϊόντα, υλικά και είδη αναφοράς, θα χαρακτηρίζονται “εγχωρίως παραγόμενα” ή “εγχωρίως κυκλοφορούντα” και θα λαμβάνουν τιμή βάσει κοστολογίου.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου