Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Σε πονοκέφαλο διαρκείας για την Αριστοτελους μετατρέπεται η απόφαση του ΣτΕ


Σε νέες …περιπέτειες φαίνεται πως βάζει το Υπουργείο Υγείας η απόφαση του ΣτΕ με την οποία δικαιώνονται οι πΡώσοι 10 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων, που είχαν προσφύγει εναντίον της παύσης τους το 2015.

Η έκδοση της απόφασης ήταν αρκετή για να αρχίσει ένας κύκλος αντεγκλήσεων και μια ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων. Φυσικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης δεν άφησε χρόνο και έσπευσε να απαντήσει από το αγαπημένο του και αποκλειστικό μέσο έκφρασης το Facebook. Μέσω ανάρτησης, λοιπόν, δεν δίστασε να αφήσει αιχμές εναντίον της απόφασης, υποστηρίζοντας πως ολα έγιναν καλώς και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αλλάζει κατι (εδω).

Τις αποφάσεις της υπερασπίστηκε και επισημως η Αριστοτελους σε ανακοίνωση της, κάνοντας λόγο για νόμιμες διοικήσεις στα νοσοκομεία, που προέκυψαν απο αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Μια ανακοίνωση που μάλλον αμφισβητεί ανοικτά το σκεπτικό της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (εδώ).

Βέβαια, ο “πονοκέφαλος” του Υπουργείου Υγείας δεν αναμένεται να σταματήσει εδώ.

Το ΣτΕ πρόκειται να εξετάσει και άλλες πρόσφυγες απολυμένων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, ενώ δεν αποκλείεται να καταθέσουν αντίστοιχες αιτήσεις και πρώην επικεφαλής νοσοκομείων, που δεν είχαν πράξει σχετικώς. Ένας από αυτούς είναι ο Θ. Γιάνναρος, πρώην διοικητής του ΕΛΠΙΣ, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει στον κ. Πολάκη μέσω Facebook, με μια ανάρτηση που κατέβασε άμεσα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ στο Virus, ο κ. Γιάνναρος έκανε λογο για μια νίκη της Δημοκρατίας.

“Είναι μια τεράστια νίκη μιας χουφτας ανθρώπων, μιας ομάδας διοικητών. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι η ελληνική δικαιοσύνη λειτουργεί και στέκεται απέναντι από αλήτικες πολιτικές και τους ανθρώπους που τις διαπράττουν”, ανέφερε και πρόσθεσε πως “οι αχυρανθρωποι της κυβέρνησης, κκ Ξανθός και Πολάκης, έχασαν παταγωδώς”.

Κατά τον κ. Γιάνναρο το ζήτημα είναι τι ισχύει για τους ανθρώπους που έχουν καταβάλλει, όπως ανέφερε, παράνομα τις θέσεις των διοικητών. “Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν μία κυβέρνηση που χάνει τη μια υποθεση μετά την άλλη στο ΣτΕ να στέκεται όρθια και να επιμένει”, συμπλήρωσε ο κ. Γιάνναρος και ανέφερε ότι εξετάζει ακόμη και να καταθέσει αγωγή εις βάρος του κ. Πολάκη.

“Με την απόφαση αισθανθήμαε όλοι δικαίωση, γιατί ήταν όντως παρανομη και αντισυνταγματική η απολυση μας”, ανέφερε στο Virus η Ευαγγελία Γιαννακάκου, πρώην διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν.

Όπως ανέφερε η απόφαση παύση τους βασιστηκε σε μια διαδικασία συνέντευξης που δεν είχε βασικά στοιχεία επικοινωνίας και διαλόγου. “Αντιθέτως ήταν μια τυπικη διαδικασία πολιτικής δίωξης”, σημειώνει.

Τον επόμενο λόγο έχουν τώρα οι δικηγόροι των δικαιωμένων διοικητών, οι οποίοι, με την απόφαση ανά χείρας, αναμένεται να περάσουν τις πόρτες του Υπουργειου, πιθανότατα τη Δευτέρα. Οι επόμενες κινήσεις τους, βέβαια, θα εξαρτηθούν από το αν η Αριστοτέλους θα αποζημιώσει τους δικαιωμένους, αφού η επιστροφή τους στις θέσεις κρίνεται μάλλον απίθανη, δεδομένου ότι η θητεια τους έληξε στα τέλη του 2016.

Το θέμα σχολίασε και ο βουλευτής Λάρισας, Κ. Μπαργιώτας:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε σήμερα αυτό που ήδη ξέραμε όλοι από καιρό: η αξιολόγηση των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των νοσοκομείων υπήρξε προσχηματική. Μια κλασική στην πραγματικότητα διαδικασία αλλαγής κομματικών διοικήσεων στα νοσοκομεία. Μετά από αυτό, ανοίγει ο δρόμος διεκδίκησης αποζημιώσεων από τους αποπεφθέντες Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές. Και όπως πάντα, ο λογαριασμός στους φορολογούμενος. Η οικοδόμηση κομματικών στρατών κοστίζει. Τι σημασία έχει; Παραπάνω διορισμοί σε ένα πάρτι που ο κ. Πολάκης διαφημίζει ως «έργο» εκτοξεύοντας αυθαίρετους και ατεκμηρίωτους αριθμούς.

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν από την πρώτη στιγμή αποφασισμένη: τα δικά της παιδιά στη θέση των προηγούμενων. Της πήρε έναν ολόκληρο χρόνο παλινωδιών μέχρι να βρει τον τρόπο να «ξεφορτωθεί» τους παλιούς Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές. Οι καινούριες Διοικήσεις, οι διοικήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ, επιλεγμένες με εξίσου προσχηματικές διαδικασίες, αποτυγχάνουν δυστυχώς παταγωδώς σε πολλά νοσοκομεία. Δίχως τεχνοκρατικά άρτιες, ακομμάτιστες διοικήσεις το ΕΣΥ δεν μπορεί να βγει από το τέλμα. Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων της μεταπολίτευσης».

1 σχόλιο:

  1. Εγώ να δεχτώ ότι ο νόμος ήταν προβληματικός ! Την προηγούμενη περίοδο με την ποσόστωση ΝΔ 4, ΠΑΣΟΚ 2,ΔΗΜΑΡ 1, δεν γίνονταν οι διορισμοί </

    ΑπάντησηΔιαγραφή