Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

“Οχι” της Αριστοτελους στα laser αποτρίχωσης από αισθητικούς


Εγκύκλιο σχετικά με τη χρήση μηχανημάτων laser για αποτρίχωση απο αισθητικούς εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Ξανθού, η νομοθεσία απαγορεύει σε αισθητικούς τη διενέργεια ιατρικών πράξεων, είτε με τη υπόδειξη, είτε την καθοδήγηση ή με τη συνεργασία ιατρού οποιασδήποτε ειδικότητας.

Στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών αισθητικής στο πλαίσιο των μονάδων αδυνατίσματος και διαιτολογικών μονάδων που λειτουργούν ως πολυδύναμες μονάδες αισθητικής και δίαιτας ή άσκησης, αισθητικής και δίαιτας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους είναι η παρουσία υπεύθυνου ιατρού ειδικότητας παθολόγου ή γενικού ιατρού, διαρκώς.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Κ.Ε.Σ.Υ., η αποτρίχωση με μηχανήματα laser “αποτελεί ασφαλή μέθοδο αποτρίχωσης, εφόσον διενεργείται από ειδικευμένους γιατρούς ειδικότητας Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής”.
Το Υπουργείο Υγείας καταλήγει, λοιπόν, ότι πως αφενός χρειαζεται η αποτρίχωση να διενεργείται απο δερματολόγους ή πλαστικούς χειρούργους και κυρίως “δεν είναι δυνατόν να διενεργείται σε εργαστήριο αισθητικής, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται η παρουσία ιατρού σε αυτό”.

4 σχόλια:

  1. Αφού χαρακτηρίζει το υπουργρείο ιατρική πράξη !!! το laser αποτρίχωσης γιατί επιτρέπει να το χειρίζονται και να παρέχουν την συγγεκριμένη πράξη άσχετες κοπελίτσες και όχι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ο γιατρός ?? Μήπως είναι ένα καλό δωράκι του υπουργείου στην ιατρική συντεχνία ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συντεχνία και άγιος ο Θεός. Οι αισθητικοί του ΤΕΙ γιατί δεν μπορούν να κάνουν αποτρίχωση με laser? Είναι δύσκολη ή έχει επιπλοκές που δεν μπορούν να διαχειριστούν? Ο πλαστικός χειρουργός είναι πιο σχετικός στο θέμα? Μην τρελαθούμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αισθητικοί κάνουν αποτρίχωση με IPL που είναι απόλυτα, μα απόλυτα ίδιο με το laser όσο αφορά στις ενδείξεις, επιπλοκές, παρενέργειες κ.τ.λ. Η διάκριση του ποιός προσφέρει την πράξη είναι μόνο για να συντηρούνται τα επαγγελματικά όρια (βλ. συντεχνία) και όχι για την ουσία. Το θέμα είναι να μην είναι άσχετος αυτός που το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί; Το ακτινολογικό μηχάνημα δεν το χειρίζεται τεχνικός εκπαιδευμένος; Τα μηχανήματα στο αιματολογικό και το βιοχημικό δεν τα χειρίζονται ειδικευμένο προσωπικό κι όχι ιατροί; Χωρίς να γνωρίζουμε, μην πετάμε αερολογίες του στυλ "ιατρική συντεχνία"... Ο νόμος λέει "υπό την επίβλεψη ιατρού" και καλά κάνει!! Έλεος δηλαδή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή