Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Μειώνονται κι άλλο οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ! Τι προανήγγειλε ο Γ.Γ. του υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Μείωση των δαπανών για υπηρεσίες Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ ώστε τα κονδύλια να κατανεμηθούν στο δημόσιο τομέα, προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γ.Γιαννόπουλος.

Μιλώντας στο συνέδριο “THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE” ο κ.Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανατραπούν τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες Υγείας. Να μειωθεί δηλαδή το ποσοστό που πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς για την περίθαλψή τους.

Όπως διευκρίνισε «Για να το πούμε με αριθμούς, επιδιώκεται το 61% της συνολικής δημόσιας δαπάνης να αυξάνεται σε βάρος του 39% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης».

Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι θα μειώνεται υπέρ του δημοσίου η δαπάνη που σήμερα δίνεται για υπηρεσίες σε ασφαλισμένους από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Γιαννόπουλος: «Αν το δούμε από την πρακτική του διάσταση, το ποσοστό αποζημίωσης ιδιωτών παρόχων για υπηρεσίες σε ασφαλισμένους (στο σύνολο της δαπάνης των ΟΚΑ-δηλ. κυρίως του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για υπηρεσίες / παροχές) να μειώνεται υπέρ του ποσοστού που κατευθύνεται προς τους δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών».

Παρά τα στενά οικονομικά δεδομένα η ηγεσία του υπουργείου υγείας φαίνεται πως θεωρεί ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός.

Βέβαια προς ώρας ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει μάλλον να αποπληρώσει όσα οφείλει σε ιδιώτες παρόχους οι οποίοι όπως φαίνεται θα μείνουν για άλλη μια φορά απλήρωτοι και μέσα στο Πάσχα. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά το συμβαίνει με τον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της καθυστέρησης των συνομιλιών με τους δανειστές «Η αξιολόγηση σκοτώνει την Υγεία! Ποιοι θα μείνουν απλήρωτοι λόγω έλλειψης ρευστού»

Ο κ.Γιαννόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος στο συνέδριο πως η κυβέρνηση θα κατορθώσει να ενισχύσει το δημόσιο τομέα της Υγείας καθώς όπως υποστήριξε: «Με άλλα λόγια, η πολιτική του Υπουργείου Υγείας εκφράζεται μέσα από την επιδίωξη διεύρυνσης των δυνατοτήτων και των πεδίων δραστηριοποίησης – αύξησης της ανταποκρισιμότητας (capacity) του δημόσιου τομέα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι εφικτή η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και επιτήρησης. Η απάντηση που δίνουμε είναι ναι, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Εννοούμε εδώ τον συνδυασμό της ορθολογικής διαχείρισης των διαθέσιμων (περιορισμένων) πόρων και της βέλτιστης αξιοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με την επιδίωξη για βαθμιαία αύξηση του ποσοστού της δημόσιας υγειονομικής δαπάνης στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (αύξηση από το 4,9% του ΑΕΠ ώστε να προσεγγιστεί το 6% )».

1 σχόλιο:

  1. Τρικυμια εν κρανιω αναξια σχολιασμου εκτος αν το ΥΠΥΓ σχεδιαζει να μειωσει την δαπανη των ιδιωτων απλα......πιστολιαζοντας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή