Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Έρχονται νέοι περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσειςΑκόμη πιο αυστηρό έλεγχο στις δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις και μεγαλύτερους περιορισμούς στα παραπεμπτικά που εκτελούνται από τον ιδιωτικό τομέα ζητούν οι Θεσμοί, με το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου να ανοίγει το δρόμο για νέα μέτρα στο χώρο των διαγνωστικών κέντρων. Και αυτό γιατί παρά το "μαχαίρι" στις τιμές με τις οποίες οι επιχειρήσεις αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ο προϋπολογισμός για τις εξετάσεις εξακολουθεί να κινείται εκτός στόχου και πάνω από το "όριο" των 302 εκατ. ευρώ το χρόνο. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η υπέρβαση σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ θα κυμανθεί φέτος περίπου στα 80 εκατ. ευρώ. Αν και το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τα 210 εκατ. ευρώ που είχαν ξεφύγει οι συγκεκριμένες δαπάνες το 2015, οι Θεσμοί δίνουν εντολή για τήρηση του προϋπολογισμού χωρίς εξαιρέσεις.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη από τον κλάδο των διαγνωστικών κάνουν ήδη λόγο για απώλειες που ξεπερνούν το 40% την τελευταία τριετία, και εξαιτίας των απανωτών περικοπών στις τιμές αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ (από την αρχή του 2016 οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη μειώθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώθηκαν 9%), αλλά και λόγω των απαιτήσεων των επιστροφών για τη δαπάνη πέραν του κλειστού προϋπολογισμού του Οργανισμού (claw back). Όπως σημειώνουν εξάλλου, τα τελευταία χρόνια τα έσοδα του κλάδου εμφανίζουν καθοδική πορεία, καθώς η επιβολή των οριζόντιων μέτρων του rebate και του claw back υποχρέωσε πολλές μονάδες να επιστρέφουν περίπου το 35%-50% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Ήδη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ετοιμάζει ένα νέο σύστημα για τις διαγνωστικές εξετάσεις από το δημόσιο, στη λογική, όπως σημειώνουν πηγές της Αριστοτέλους, να μειωθεί η εξάρτηση από τον ιδιωτικό κλάδο και άρα να περιοριστούν οι δαπάνες. 

Όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα μέσα του επόμενου μήνα, σε κάθε υγειονομική περιφέρεια δύναται να ιδρύονται και να λειτουργούν, ως αποκεντρωμένες μονάδες τους, Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια, τα οποία παρέχουν διαγνωστικές υπηρεσίες εργαστηριακής και απεικονιστικής ιατρικής στις διασυνδεόμενες με αυτά μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας).

Και όλα αυτά τη στιγμή που μόλις στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή αυστηρότερο πλαίσιο για τη διενέργεια εξετάσεων, με τις εξετάσεις διάγνωσης επιτρέπονται μόνο μια φορά το μήνα για την ίδια πάθηση και για το ίδιο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, και τις εξετάσεις παρακολούθησης της νόσου να γίνονται με συγκεκριμένη συχνότητα.

5 σχόλια:

 1. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΩΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΜΑΛ..ΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΟΕΟΟΟ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΜΑΚΑΚΕΣ???

   Διαγραφή
 2. Πολυ αργα για δακρυα, μετα την απομακρυνση απο την καλπη ουδεν λαθος αναγνωριζεται....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. KANEIS DEN LEEI OXI STON EOPYY GIATI ?????????????????????????????????????????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 12:45μμ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑ ΝΟΜΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ!!!!!!!! ΚΑΙ ΣΩΘΗΚΑΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΓΑΤΑΚΙ ΣΥΡΙΖΑΚΙ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή