Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Τα οφέλη του τουρισμού Υγείας παρουσιάστηκαν στο Σικάγο

Νέους ορίζοντες ανοίγει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών, στην εκπαίδευση των επιστημόνων της χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διημερίδα για τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στο Σικάγο των ΗΠΑ, στις 28 και 29 Απριλίου 2017.
Healthweb.gr

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), οι εργασίες της δεύτερης ημέρας έκλεισαν με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα Μέσα Ενημέρωσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις, για τη στήριξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι θα συνεργαστεί με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, για να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις υψηλές προδιαγραφές των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα αξιοποιεί στο έπακρο τις σημαντικές δυνατότητες της χώρα μας, σε αυτόν τον τομέα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, χαρακτήρισε τη νησιωτική Ελλάδα «υπέργεια πετρελαιοπηγή» της χώρα μας και τόνισε ότι ο ιατρικός κόσμος και η Αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα συμβάλλουν στην προσπάθεια να διαδραματίσουν τα νησιά μας κεντρικό ρόλο στον Τουρισμό Υγείας. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΙΣΑ παρουσίασε τη δράση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, στον τομέα της εκπαίδευσης, με στόχο την ένωση των Ελλήνων επιστημόνων ανά τον Κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών Νίκος Αυλώνας, μέχρι το 2025 θα παρατηρηθεί αύξηση κατά 25% του ιατρικού τουρισμού διεθνώς, ενώ ήδη ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς Ιατρικού Τουρισμού ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 100 δισ. δολάρια.

Οι ομιλητές επισήμαναν ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ακριβές γεγονός που καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Ανέφεραν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να πληρώσει συμμετοχή από 50.000 έως 90.000 δολάρια. Επίσης το κόστος μιας κολονοσκόπησης ξεπερνά τα 15.000 δολάρια και το κόστος μια αξονικής τομογραφίας τα 4.500 δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό.

Από τον Νίκο Αυλώνα, καθηγητή στο DePaul University και πρόεδρο του Κέντρου Αειφορίας (CSE), παρουσιάστηκε το μοντέλο της Κόστα Ρίκα, η οποία αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο στον Ιατρικό Τουρισμό αφού προσελκύει κάθε χρόνο 40.000 ασθενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με ετήσιο τζίρο 350 εκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Αυλώνας τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ελκυστικές χώρες για Ιατρικό Τουρισμό στον Κόσμο γι’ αυτό και υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που δεν καλύπτει η προσφορά.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει για τους Ελληνες ανά τον Κόσμο ο Ιατρικός Τουρισμός, ανέδειξε στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας του Σικάγο, Κώστας Χανιωτάκης, ενώ τόνισε ότι ο Ιατρικός Τουρισμός είναι ένας τομέας για «να μάθουμε πώς μπορούμε να ωφεληθούμε, αλλά και να βοηθήσουμε έμπρακτα την Ελλάδα – το πρόσωπο της δημιουργικής Ελλάδας που αντιστέκεται και επιμένει».

Ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών, ενώ ο Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού. Στις προοπτικές του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρθηκαν και άλλοι συμμετέχοντες.

Τέλος, ο κ. Πατούλης, βραβεύτηκε για το κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Σικάγου, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ιάκωβου, της γενικής προξένου Πολυξένης Πετροπούλου και πλήθος ομογενών, στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεγάλης εκδήλωσης της Ομογένειας επ’ αφορμής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου