Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Καλά κρατεί η “διαρροή εγκεφάλων”. Γιατί εγκαταλείπουν τη χώρα; – Έρευνα


Η ανεργία αποτελεί δίχως αμφιβολία το πιο σημαντικό κίνητρο για έναν άνθρωπο παραγωγικής ηλικίας στην Ελλάδα, για να πάρει τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα προκειμένου να αναζητήσει την «τύχη» του.

Εστιάζοντας όμως κανείς στα νέα άτομα υψηλής εξειδίκευσης, στους λεγόμενους δηλαδή και «εγκεφάλους» της χώρας, διαπιστώνει ότι ακόμη πιο σπουδαίος λόγος για τη «φυγή» στο εξωτερικό είναι η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρωτογενής έρευνα της ICAP η οποία πραγματοποιήθηκε για 3η χρονιά, σε 1.268 Έλληνες του εξωτερικού, εκ των οποίων το 68% δεν ξεπερνά τα 35 έτη, δεν έχει οικογενειακές υποχρεώσεις και διαθέτει με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 64%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως κυριότεροι λόγοι για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό αναφέρθηκαν:
Η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στη χώρα, σε ποσοστό 41% των ερωτηθέντων,
η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα σε ποσοστό 34%, και
οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, σε ποσοστό 33%.

Άλλο σημαντικό συμπέρασμα αποτελεί το γεγονός πως ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (42% έναντι του 35% του 2016) το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα έχουν λίγο μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που δήλωναν το 2016.

Επίσης, το ήμισυ όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι προτίθενται να βοηθήσουν τη χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, κυρίως μέσω αγοράς Ελληνικών προϊόντων (25%) ή προτείνοντας την Ελλάδα ως βασικό προορισμό διακοπών (23%). Τέλος, η άποψη ότι οι μετανάστες μπορούν να ωφελήσουν τη χώρα, συγκεντρώνει σχετικά υψηλό ποσοστό, το οποίο αυξάνει για όσους έχουν μεταβεί σε κράτη εκτός Ευρώπης.

Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, ποσοστό 7,8% εργάζεται ή εργάστηκε στον κλάδο των Επιστημών και της Τεχνολογίας, ποσοστό περίπου 4,3% στον κλάδο των Υπηρεσιών Υγείας και ποσοστό 2% στο Φαρμακευτικό κλάδο. Ανάμεσά τους γιατροί κι ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% των ερωτηθέντων είχε λάβει και πέρυσι μέρος στην αντίστοιχη έρευνα. Απ’ αυτούς, μόλις 5 άτομα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία!

Ο Γιώργος Χάρος, Εκτελεστικός Διευθυντής ICAP People Solutions και αρμόδιος για τον έρευνα, δηλώνει σχετικά: «Αυτό που αποκαλείται εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), που ως μέτρο χρησιμοποιείται διεθνώς για να δείξει την ικανότητα ανάπτυξης μια χώρας, η έρευνα δείχνει ότι αποτελεί το 65% όσων φεύγουν/έφυγαν στο εξωτερικό. Η Ευρώπη είναι ο προορισμός του συντριπτικού ποσοστού, με πρώτη με διαφορά την Μ. Βρετανία και αυξανόμενα ποσοστά στην Ολλανδία και Ελβετία. Επίσης αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι η κατηγορία αυτών που δηλώνουν παντρεμένοι με παιδιά». Ο κος Χάρος επισημαίνει, ακόμη, την ποσοστιαία αύξηση της πρόθεσης των «εγκεφάλων» που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό να παραμείνουν εκεί, για περισσότερο από 5 έτη.

Σύμφωνα με το Χάρη Μακρυνιώτη, Managing Director Endeavor Greece, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει συνεχώς αυξάνεται, φθάνοντας τις 500.000.

Επισυνάπτεται η πλήρης Έρευνα: G Haros

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ? ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΕΔΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή