Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΠΟΕΔΗΝ: Στον Εύοσμο ο Τσίπρας επιβράβευσε τον ενταφιασμό της Δημόσιας Υγείας



Από Μιχάλης Θερμόπουλος - 
IATROPEDIA

Ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και -σε προέκταση- στην υγεσία του υπουργείου Υγείας, εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στο πλαίσιο της πρωινής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Με τίτλο Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στον «αυτόματο πιλότο», η ΠΕΟΔΗΝ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία -μεταξύ άλλων- κάνει αναφορά και στα όσα κατέγραψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κατά την χθσεινή του επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ και το ΕΚΑΒ Νόμου Λάρισας.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση:

"Τι ακριβώς εγκαινιάζει ο κος Τσίπρας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης;

Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου που λειτουργεί με λιγοστό προσωπικό που μετακινήθηκε από τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εδώ και 11χρόνια;

Ή τα νέα Ασθενοφόρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι οι καρότσες των αγροτικών;

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στον «αυτόματο πιλότο»

Ο κος Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης να επιβραβεύσει τον ενταφιασμό της Δημόσιας Υγείας. Πέρυσι τέτοιον καιρό οι Υπουργοί του, υπόσχονταν ότι οι Δαπάνες της Δημόσιας Υγείας στο τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής θα συνέκλιναν με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή από 5% που είναι σήμερα θα διαμορφώνονταν πάνω από 7.5% του ΑΕΠ. Το 2ο Μνημόνιο που πολεμούσε ο κος Τσίπρας ως αντιπολίτευση, προέβλεπε Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 6% του ΑΕΠ.

Αντιθέτως ο κος Τσίπρας με το 4ο Μνημόνιο περιορίζει περαιτέρω τις Δημόσιες Δαπάνες της Υγείας. Τα προαπαιτούμενα της δεύτερης Αξιολόγησης προβλέπουν τον εξορθολογισμό περαιτέρω των δαπανών για τα Νοσοκομεία, την μείωση της δαπάνης για Υγειονομική Περίθαλψη, την μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα, καθώς επίσης και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, την ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης, την ιδιωτικοποίηση των διακομιδών του ΕΚΑΒ, ειδικά των δευτερογενών.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που περιήλθε η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη είναι η εικόνα που εμφανίζει το Κέντρο Υγείας ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ και το ΕΚΑΒ Νόμου Λάρισας.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισκέφτηκε την Τρίτη 9/5/2017 το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου.

Ο πληθυσμός αναφοράς στο Κέντρο Υγείας είναι 50.000 και το καλοκαίρι διπλασιάζεται λόγω τουρισμού. Καθημερινά κατά μέσο όρο το επισκέπτονται 200 Ασθενείς.

Η Πρωτοβάθμια Μονάδα, πρώην ΕΟΠΥΥ της Ναυπάκτου, έκλεισε για να γλιτώσουν τα νοίκια. Οι εναπομείναντες Ιατροί και το λιγοστό προσωπικό στεγάζονται στο Κέντρο Υγείας. Έχουν απομείνει μόνο τρεις Ιατροί (Γενικός Ιατρός, Γυναικολόγος, Καρδιολόγος). Τι Πρωτοβάθμια Περίθαλψη να κάνουν;

Τα ιατρικά μηχανήματα, Οφθαλμολογικά, Οδοντιατρικά εκατομμυρίων ευρώ, μεταφέρθηκαν και σκουριάζουν στις αποθήκες του Κέντρου Υγείας ελλείψη Ιατρών. Για να γλιτώνουν ψίχουλα από τα νυκτερινά και τις αργίες του προσωπικού αφήνουν ακάλυπτες τις βάρδιες. Μια Νοσηλεύτρια στην βάρδια κατά τις αργίες και τις νύκτες.

Τροποποίησαν το ωράριο ώστε η απογευματινή βάρδια να τελειώνει στις 10.00μμ για να μην παίρνουν μια νυκτερινή ώρα (11.00μμ) που στοιχίζει 3ευρώ.

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ - ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ

Διαχειριστικά προβλήματα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Ασθενών, εκτάκτων περιστατικών αν και το Κέντρο Υγείας διαθέτει Ασθενοφόρο καθ’ όλο το 24ωρο.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις των Ασθενών για διακομιδή χτυπάνε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Από εκεί οι Ασθενείς παραπέμπονται να τηλεφωνήσουν στο Κέντρο Υγείας για Ασθενοφόρο. Χάνεται πολύτιμος χρόνος στα διαδικαστικά. Κινδύνεψαν Ασθενείς από την καθυστέρηση, όπως μας περιέγραψαν οι Ιατροί και οι Διασώστες του Κέντρου Υγείας.

Ενδεδειγμένη λύση είναι οι κλήσεις (166) να κτυπάνε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Πάτρας.

Μεγάλη είναι η έλλειψη υλικών (αναλωσίμων, υγειονομικού υλικού) λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το χειμώνα δεν είχαν πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ούτε καν χαρτί υγείας.

Οι Οδοντίατροι μας κατήγγελλαν ότι την Τρίτη 9/5/2017 τους έδωσαν από τέσσερα ποτηράκια για να ξεπλένουν το στόμα τους οι Ασθενείς. Ζήτησαν και άλλα γιατί δεν έφταναν και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Με δωρεές και εράνους οι εργαζόμενοι προσπαθούν να προμηθευτούν τα αναγκαία.

Δεν υπάρχει τεχνική υποστήριξη. Οι βλάβες δεν επισκευάζονται.

ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΕΊΝΑΙ ΣΤΡΩΜΈΝΟ ΑΠΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ (Σας κοινοποιούμε σχετικές φωτογραφίες)

Το χειρότερο όλων που μας κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι είναι ότι το πάτωμα του Κέντρου Υγείας είναι στρωμένο με πλακάκια αμιάντου. Πολλά εξ αυτών εμφανίζουν φθορές και καθίστανται άκρως επικίνδυνα για τους Ασθενείς και το προσωπικό, καθότι υπάρχει κίνδυνος εισπνοής κατεστραμμένου αμιάντου. Χιλιάδες αιτήματα του προσωπικού προς την Υγειονομική Περιφέρεια για κάλυψη του δαπέδου με κανονικά πλακάκια, παραπέμπονται στις καλένδες, επικαλούμενοι το κόστος.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Για λίγα ευρώ θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Ασθενών και του προσωπικού.

Κατά τα άλλα μεταρρυθμίζετε η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και εγκαινιάζεται από τον κο Τσίπρα σήμερα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου επιδιώκουν να ταυτοποιήσουν την διάλυση των καταργημένων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Να καταγράψουν όποιες Μονάδες λειτουργούν σήμερα και την κάλυψη της ζήτησης να την αναθέσουν στον ιδιωτικό τομέα. Εφαρμόζουν διατάξεις του 3ου Μνημονίου που ορίζουν την οριοθέτηση των δυνατοτήτων των Δημόσιων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και την κάλυψη της ζήτησης από τον Ιδιωτικό τομέα. Το ρόλο του οικογενειακού Ιατρού θα τον ασκούν ιδιώτες Ιατροί. Φυσικά θα τους πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες. Ως γνωστό τα βιβλιάρια Ασθενείας είναι κουρελόχαρτα σήμερα.

Και όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αύξησε την υγειονομική περίθαλψη στους μισθούς και τις συντάξεις 2%. Χαράτσωσε 800εκατ.ευρώ τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και καλούνται να πληρώνουν και την υγειονομική περίθαλψη. Παρά ταύτα οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Χθες το απόγευμα στον χείμαρρο Άμυρο της Αγιάς, 500 μέτρα από το Κέντρο Υγείας Αγιάς βρέθηκε πεσμένος από άγνωστη αιτία 74χρονος. Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία μετά από ειδοποίηση διερχομένων. Οι αστυνομικοί κάλεσαν Ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Αγιάς. Όμως δεν διέθετε Ασθενοφόρο στην βάρδια.

Λόγω έλλειψης Διασωστών 13 βάρδιες μένουν ακάλυπτες τον μήνα από Ασθενοφόρο. Τώρα που ξεκίνησαν οι άδεις ο αριθμός των ακάλυπτων βαρδιών μεγαλώνει. Το Κέντρο Υγείας Αγιάς απέχει 36 χιλιόμετρα από την Λάρισα. Όποιος χρειαστεί Ασθενοφόρο θα πρέπει να έρθει από τον Σταθμό του ΕΚΑΒ της Λάρισας.

Τελικά ο 74χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αγιάς πάνω σε καρότσα αγροτικού.

Ευτυχώς υπάρχουν και τα Αγροτικά!!!

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου