Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ο ΕΟΠΥΥ



Ανθή Αγγελοπούλου 

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ καθώς ο όγκος εργασίας έχει βγάλει εργαζόμενους και ασφαλισμένους εκτός εαυτού. Ο λόγος είναι οι χιλιάδες εκκρεμότητες που φτάνουν μέχρι και 10 χρόνια πίσω και οι οποίες, μεταφέρθηκαν από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ στον ΕΟΠΥΥ μόλις δημιουργήθηκε ο νέος Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ξεκίνησε τη λειτουργία του από την 1η του έτους, με αποτέλεσμα να καταργηθούν όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης φτιάχτηκε με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση όλων των διαδικασιών. Και όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι μέρα με τη μέρα, ο ΕΦΚΑ θα γίνεται πιο λειτουργικός και σύγχρονος. 

Ωστόσο, δεν υπολόγισαν τα «ένα αναμονή αιτήματα» που είχαν συσσωρεύει στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ τα τελευταία χρόνια. Με τη μεταφορά των αρχείων από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ ανακάλυψαν ολόκληρες κούτες με εκκρεμή αιτήματα ασφαλισμένων προκειμένου να αποζημιωθούν από το ασφαλιστικό τους ταμείο, για την αγορά υλικών όπως γυαλιά οράσεως, συσκευές οξυγόνου, ορθοπεδικά υλικά κ.α. και υπηρεσιών όπως λογοθεραπείες κ.ά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπαλλήλων τα μη εκκαθαρισμένα αιτήματα που ήρθαν «προίκα» από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, μαζί με αυτά που έχουν μαζευτεί από τις αρχές του έτους ξεπερνούν τις 250.000 και οι εργαζόμενοι στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ φτάνουν μόλις και μετά βίας τους 1.300. Κατά συνέπεια, δεν προλαβαίνουν να τα πρωτοκολλήσουν, να τα σφραγίσουν, να τα σκανάρουν για να γίνει ψηφιοποίηση και να πάνε προς πληρωμή.

Να σημειώσουμε ότι τα 150 υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ συσσωρεύτηκαν σε 57 Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ. Η Αθήνα έχει μόνο 7 Περιφερειακές Διευθύνσεις. Για παράδειγμα η Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής έχει χωροταξικά αρμοδιότητα από τον Κάλαμο μέχρι τον Άλιμο, όπως είναι λογικό είναι μια τεράστια «περιφέρεια» συνεπώς ο όγκος δουλειάς έχει σχεδόν 5πλασιαστεί.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ κ. Κωνσταντίνος Κερασίδης, η κατάσταση είναι τραγική, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται στην Αθήνα όπου είναι και ο μεγάλος όγκος. Όπως λέει, οι αρμόδιοι μπορεί να μετέφεραν από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ τις κούτες με τα αιτήματα και όλες τις άλλες εργασίες, όμως δεν μετέφεραν και υπαλλήλους, καθώς αυτούς τους κράτησαν με τη δικαιολογία των συντάξεων. 

Οι καθυστερήσεις των αποζημιώσεων έχει πραγματικά εξοργίσει τους ασφαλισμένους οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν όλα τα υλικά και τις υπηρεσίες από την τσέπη τους, χωρίς να παίρνουν πίσω αυτά που δικαιούνται από το ασφαλιστικό τους ταμείο, με αποτέλεσμα κάθε μέρα να υπάρχουν καυγάδες και σε κάποιες περιπτώσεις αυτοί να φτάνουν στη χειροδικία, όπως έγινε χθες στην Περιφέρεια στην Παλλήνη. Η αναμονή των ασφαλισμένων όπως λέει ο κ. Κερασίδης, δε θα βγάλει σε καλό. Αυτή τη στιγμή ξεσπάνε τα νεύρα τους στους υπαλλήλους που βρίσκουν μπροστά τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Κερασίδης, οι αρμόδιοι υπουργοί είναι ενήμεροι για τα σοβαρά αυτά προβλήματα και αποφάσισαν από βδομάδα, να ανακοινωθεί μια Εκδήλωση Ενδιαφέροντος με στόχο να μοιραστούν περίπου 60 άτομα στις Περιφέρειες αυτές για να βοηθήσουν την κατάσταση. Όμως αυτό θα πάρει το λιγότερο 1 μήνα και η κατάσταση είναι έκρυθμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου