Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Αναταράξεις προκαλεί το νέο σύστημα παραπομπών στο ΕΣΥ


Νέες σφοδρές αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο προκαλεί η προωθούμενη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και συγκεκριμένα η θέσπιση συστήματος παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία (gatekeeping). Το σύστημα αυτό περιγράφεται στο προσχέδιο της συμφωνίας με τους θεσμούς στην αυστηρή του μορφή, καθιστώντας υποχρεωτική την παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό. Τα νερά θολώνει ακόμη περισσότερο η στάση του υπουργείου Υγείας, που επιμένει ότι πρόθεσή του είναι ένα ήπιο gatekeeping, κατά το οποίο δεν θα απαγορεύεται η απευθείας πρόσβαση στον ειδικό και το νοσοκομείο, αλλά απλώς ο πολίτης που θα έχει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό θα εξετάζεται κατά προτεραιότητα από τους εξειδικευμένους γιατρούς των νοσοκομείων.

Τουλάχιστον αυτό φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές ενόψει της διαμόρφωσης του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ μετέφεραν στον υπουργό Υγείας την πλήρη αντίθεσή τους στη θέσπιση του συστήματος των υποχρεωτικών παραπομπών, του gatekeeping, ζητώντας παράλληλα να αξιοποιηθεί το ιατρικό προσωπικό της χώρας και κυρίως οι νέοι γιατροί στο νέο σύστημα ΠΦΥ.

Για το θέμα του gatekeeping αντέδρασε έντονα χθες και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που χαρακτηρίζει το σύστημα αυτό «έγκλημα κατά των Ελλήνων ασθενών και κατά του ιατρικού κόσμου, ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στη μετανάστευση». Οπως αναφέρει ο ΙΣΑ, το gatekeeping εμποδίζει την πρόσβαση των ασθενών στο υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της χώρας και δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων: «Οσους έχουν τη δυνατότητα να επιβαρυνθούν οικονομικά την επίσκεψη στους εξειδικευμένους ιατρούς και εκείνους που εξαρτώνται από τις χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ».

Εν τω μεταξύ, στη θέσπιση συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των κινητών μονάδων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ΠΦΥ προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, σήμερα το τοπίο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των κινητών ιατρικών μονάδων, είτε αυτές ανήκουν σε δημόσιους οργανισμούς όπως π.χ. το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είτε σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα, είναι άναρχο. Λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς καθορισμένο θεσμικό πλαίσιο ως προς τις προδιαγραφές τους ή τον εξοπλισμό τους.

Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία μεταξύ των ζητημάτων που εξετάζει είναι ο προσδιορισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών και πράξεων που εκτελούν ανά κατηγορία κινητής μονάδας ΠΦΥ, του εξοπλισμού και των προδιαγραφών των οχημάτων. Με την ολοκλήρωση του έργου της ομάδας εργασίας, το υπουργείο θα προχωρήσει στη διαμόρφωση κοινής υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει όλα τα επιμέρους θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των κινητών μονάδων ΠΦΥ.

1 σχόλιο:

  1. Μπορεί κάποιος να εντοπίσει κάποιο βιογραφικό του κηφηνοαργόσχολου Ξανθού στο Διαδίκτυο ; Εγώ δεν βρήκα τίποτα που να δείχνει επαγγελματική ή /και επιστημονική εξέλιξη ! Πέρα από τεμπελοσυνδικαλισμό και κομματικά γαλόνια , τίποτα δεν αναφέρεται! Καταλαβαίνετε τώρα ποιοι ......μεταρρυθμίζουν την Υγεία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή