Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Μνημόνιο: Αλλαγές στην πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς

Όσο θα αυξάνονται οι υπό διαμόρφωση νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΤΟΜΥ), θα μειώνονται σταδιακά οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γενικούς γιατρούς.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Σημαντικές αλλαγές στην πρόσβαση ειδικών γιατρών, φέρνει το “σχέδιο προκαταρκτικής συμφωνίας” στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές και αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Στο σχέδιο των 53 σελίδων, που παρατίθεται ολόκληρο πιο κάτω, αναφέρεται πως είναι υποχρεωτική από το 2018 η εγγραφή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον οικογενειακό γιατρό.

Αυτός θα εγκρίνει και θα παραπέμπει σε ειδικούς γιατρούς, στο δημόσιο σύστημα ή σε συμβεβλημένους με τον Οργανισμό.

Όσο θα δημιουργούνται νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (Τοπικές Ομάδες Υγείας – ΤΟΜΥ), θα μειώνονται σταδιακά οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γενικούς γιατρούς, ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αναπτύξει ένα σύστημα μέτρησης της κάλυψης από τον δημόσιο τομέα ανά περιοχή, ώστε να αξιοποιούνται κατά περίπτωση ιδιώτες πάροχοι.

Θα υλοποιηθεί, επίσης, ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών στη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς. Μέσω το συστήματος θα γίνεται και η προέγκριση των παραπομπών σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση πρέπει να έχει ξεκινήσει τον Ιούνιο και να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο. Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο, θα έχει οριστικοποιηθεί και ο ηλεκτρονικός φάκελος για τους ασθενείς.

Πρωτόκολλα

Μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οδηγίες συνταγογράφησης και θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους ασθενείς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας.

Το υπουργείο Υγείας καλείται να ετοιμάσει ένα σύστημα ετήσιας αποτύπωσης των υπηρετούντων στο σύστημα στο σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Για το φάρμακο, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε άμεση έκδοση νέου δελτίου με μειωμένες τιμές. Κάθε έξι μήνες, θα ανανεώνονται η θετική και η αρνητική λίστα φαρμάκων των φαρμάκων που καλύπτονται και δεν καλύπτονται αντίστοιχα από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, θα λειτουργήσει η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, ειδικά για καινοτόμα και ακριβά σκευάσματα.

Μέτρα

Οι ελληνικές αρχές καλούνται, επίσης, να λάβουν μέτρα στους εξής τομείς:

Να μειώσουν κατά το ήμισυ (125 εκατομμύρια ευρώ) την υπέρβαση στη δαπάνη “λοιπό υλικό” στον ΕΟΠΥΥ στον κωδικό για “λοιπές παροχές ασθένειας” και τα υπόλοιπα 125 εκατομμύρια εντός του 2019.

Να διασφαλίσουν ότι το 2017 το εκτιμώμενο άνοιγμα μεταξύ δαπάνης και υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και ιδιωτικές κλινικές θα μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2016. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης της δαπάνης και εφαρμογής “κλειστών” προϋπολογισμών σε είδη τα οποία δεν είχαν clawback (παροχές σε χρήμα και είδος).

Μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να λάβουν επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν πως το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2018 και του clawback θα μειωθεί κατά επιπλέον 15% σε σχέση με το τρέχον έτος.

Κάθε έξι μήνες, θα πραγματοποιούνται έλεγχοι και εφαρμογή των υποχρεωτικών επιστροφών υπερβάσεων (clawback).

Κλινικές

Θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία από τους ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές το 2013, προκειμένου να προχωρήσει η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων. Ο ΕΟΠΥΥ θα αντισταθμίσει τα εκκρεμή ποσά clawback για προηγούμενες περιόδους (2013 – 2015) με συσσωρευμένες καθυστερήσεις (50% έως τον Αύγουστο του 2017 και 50% έως τον Νοέμβριο).

Σε μηνιαία βάση, θα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις ιδιωτικές κλινικές.

Από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο για κεντρικές διαδικασίες στις προμήθειες.

Έως τον Ιούνιο το 2018, θα μειωθούν οι χρόνοι αναμονής, ενώ έως τον Ιούνιο του 2017 θα εφαρμοστούν κεντρικά ενοποιημένα νοσήλια σε όλα τα νοσοκομεία.

Θα υιοθετηθούν περαιτέρω μέτρα για αυξημένη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων.

Επιπλέον Πληροφορίες

7 σχόλια:

 1. Ανεφαρμοστα ΟΛΑ με την υπαρχουσα .... χρηματοδοτηση !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΟΜΥ με.......50000 ετησιο προυπολογισμο ! Ε ρε γλεντια...
  ......!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ουτε ......100 δεν θα λειτουργησουν με τα λεφτα που δινουν! Απο τωρα βλεπω τα καναλια να το γλεντανε.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΓΕΝΙΚΟΙ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συναδελφε μην ξεχνας οτι υπαρχουν και τα ανεκδοτα με τον τοτο....

   Διαγραφή
 5. Πληροφοριακα συναδελφοι , αυριο στις 09.30 ο Τσιπρας θα ειναι στον Ευοσμο Θεσσαλονικης , στην οδο Πατρων 45 και Μαιανδρου για να εγκαινιασει την ..... τσαντιροΤΟΜΥ Ευοσμου!Αντι να κλαιγεστε , οργανωστε μια διαμαρτυρια ελευθεροεπαγγελματιες μαζι με τους ΙΣ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτοί οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για την υγεία των πολιτών. Οπότε να περιμένετε ότι όλα αυτά θα εφαρμοστούν γιατί γίνονται με λογιστικά κριτήρια.

  Επειδή όμως αυτό είναι Ιατρικό blog και εμείς που το παρακολουθούμε γιατροί, το βέβαιο είναι ότι πολλοί από μας θα αναγκαστούν να κλείσουν τα ιατρεία τους ή να μεταναστεύσουν.

  Συνάδελφοι θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Πρέπει να συσπειρωθούμε τώρα και να μην υπογράψουμε οποιαδήποτε σύμβαση προς τον ΕΟΠΥΥ μας σερβίρουν τον Ιούλιο. Όποιος υπογράψει τέτοια σύμβαση υπογράφει την καταδίκη του. Το άρθρο λέει ότι σταδιακά θα μειώνονται και οι συμβάσεις. Όποιος υπογράψει ανοίγει το λάκκο το δικό του και του υπόλοιπου ιατρικού κόσμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή